שתף קטע נבחר
 

חולים? אכלו תולעים

טפילי מעיים, יצורים זעירים דמויי תולעת, יכולים להגן מפני דלקת המעי הגס ושאר מחלות. איך? פשוט בולעים אותם

ב-2007 ישב פְּ'נְג לוֹק, מומחה לתורת החיסון העוסק בטפילים מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, לארוחת צהריים בקפיטריה עם מטופל שביקש את עזרתו של לוק בתיעוד מצבו הרפואי. לשניהם עניין משותף יוצא דופן: תולעי מעיים, ובייחוד אורגניזמים טפיליים קטנטנים, דמויי תולעת, הקרויים הֶלמינתים (helminthes).

 

אורחו בן ה-35 של לוק, שביקש להישאר בעילום שם מסיבות של חיסיון רפואי, הסביר שהוא סובל ממחלת מעיים דלקתית, דלקת כיבית של המעי הגס (ulcerative colitis).

 

לפני כמה שנים, כשחקר האיש את מחלתו, הוא קרא על טיפול בתולעים. הטיפול טרם קיבל אז אישור ממנהל התרופות האמריקני (FDA) אבל גַסטרו-אֶנטֶרוֹלוגים וחוקרי טפילים עסקו בו באופן פעיל.

 

הרעיון הוא שאפשר להקל על הסובלים מתסמינים של הפרעות אוטואימוניות אם חושפים אותם במכוון לתולעים טפיליות כדוגמת הכֶּרֶץ (hookworm) או השוטית (whipworm).

 

אלה, על פי הסברה, משקיטות את מערכת החיסון של האדם כדי לשרוד בתוך גופו. במחקרים רבים בבעלי חיים נמצא שהטפילים האלה הגנו במובהק על מכרסמים מפני מחלות רבות של מערכת החיסון, לרבות דלקת מעיים, אסטמה, דלקת מפרקים שיגרונית, אלרגיות למזון וסוכרת מסוג 1.

 

תולעים נגד חיידקים

המטופל השתכנע שהשיטה תוכל להועיל לו, ומאז 2004 הוא בולע ביצים של שוטיות, שאותן הוא משיג בתאילנד. בעת הפגישה כמעט לא סבל משום תסמין. הוא תהה אם יוכל לוק לעזור לו לברר כיצד, אם בכלל, עזרו התולעים נגד דלקת המעי?

 

לוק היה ספקן בתחילה, אך נעתר לבקשה. במאמר שפרסם זה לא כבר בכתב העת Science Translational Medicine, טוענים לוק ועמיתיו מאוניברסיטת ניו יורק, שם הוא עובד כעת, שהשוטיות אכן יעילות לטיפול בדלקת המעי הגס.

 

ולראיה, בסדרה של בדיקות קולונוסקופיה נמצא שסימני המחלה, כיבים פתוחים ודלקות, התמעטו במידה ניכרת או נעלמו בכל מקום במעי הגס שבו התנחלו השוטיות.

 

וחשוב מזה, לוק מציע מנגנון משוער לפעולת הטפילים: הם מעודדים הפרשת ריר במעי. החוקרים סבורים שדלקת המעי, שיש לה זיקה להפרשת ריר מופחתת, נוצרת כשמערכת החיסון תוקפת חיידקי מעיים שפירים. ייתכן שתוספת הריר עוזרת למתן את פעולת המערכת החיסונית ולמנוע את המתקפות על החיידקים הידידותיים.

 

"זה אמנם לא מחקר סמוי כפול, אבל הממצאים מרמזים שבהחלט אפשר שהתולעים עזרו לחולה הזה", אומר ג'ואל ויינשטוק, גסטרו-אנטרולוג מאוניברסיטת טאפטס, מחלוצי הטיפול בתולעים. "הדבר החשוב במאמר הוא המנגנון האפשרי, הפרשת הריר, שטרם נבחן לעומק".

 

הכתבה התפרסמה בגיליון אפריל-מאי של המגזין "סיינטיפיק אמריקן - ישראל" בהוצאת אורט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים