שתף קטע נבחר

רפורמת הקרקעות לבדואים: "תנציח את ההזנחה"

בארגוני זכויות זועמים על תוכנית חלוקת הקרקעות לבדואים בנגב ומותחים ביקורת על משרד ראש הממשלה. "המתווה פוגעני וההתנהלות אכזרית ולא הוגנת שתעמיק את משבר האמון"

ביום ראשון צפויה הממשלה לדון ברפורמה נרחבת בנוגע לקרקעות הבדואים בנגב, שפרטיה נחשפו לראשונה ב-ynet. בינתיים נראה כי לתוכנית התנגדויות רבות: אמש הדגישו גורמים המעורים בפרטים שמדובר ב"תקדים מסוכן" והיום (ב') טוענים מנגד ארגוני זכויות שונים כי "התוכנית נועדה לכישלון ותנציח את ההזנחה והאפליה של האוכלוסייה הבדואית בכפרים הלא מוכרים".

 

לקריאת דו"ח ארגון הביטאט לפיתרון בעיית הבדואים - לחצו כאן

 

במועצה לכפרים הבלתי מוכרים, האגודה לזכויות האזרח ועמותת במקום ציינו כי מחברי הרפורמה סירבו להתייעץ ולפעול עמם ועם נציגי האוכלוסייה הבדואית בשיתוף פעולה כדי לגבש פתרון, שיהיה מקובל על הצדדים.


מאהל בדואי בנגב. "התוכנית תנציח את ההזנחה" (צילום: אילנה קוריאל)

 

"המתווה עצמו הוא פוגעני, ואף מנוגד להמלצות ועדת גולדברג ולהבנה שהתגבשה בעשור האחרון במערכת התכנון, לפיה התחשבות במערכת החברתית, התרבותית והתפקודית של הקהילה, תבטיח את יישום התוכניות. בעוד שוועדת גולדברג קבעה, כי הפיתרון הנכון הוא הכרה ביישובים ככל שניתן, הרי שצוות היישום מבקש לארגן מחדש את המרחב, על-ידי העברת האוכלוסייה וריכוזה".

 

נציגי הארגונים הוסיפו בזעם כי "חמור מכך, צוות היישום קובע כי התוכניות ייושמו, גם ללא הסכמת תושבי הכפרים. לא ברור כיצד הם מצפים לקיים משא ומתן אמיתי, כאשר חרב ההריסות והסנקציות מונפת מעל תושבי הכפרים. זוהי התנהלות אכזרית ולא הוגנת, שתעמיק את משבר האמון, והניסיון מראה שהיא גם לא ישימה".

 

"הממשלה מסבה נזק לבדואים"

בעקבות זאת, בארגונים קראו לממשלת ישראל ללמוד מטעויות העבר ולקיים משא ומתן רציני עם נציגי הבדואים ביישובים הלא מוכרים, לפני נקיטת צעדים חד-צדדיים. "עשרות אלפי התושבים משוועים לפיתרון מוסדר שיאפשר להם תנאי מגורים ראויים ויזניק את הנגב אל המאה העשרים ואחת".

 

בארגון הבינלאומי הביטאט חיברו דו"ח מיוחד שעוסק ביישובי הבדואים הלא מוכרים בנגב. מחברי הדו"ח מטיחים ביקורת בממשלה ומדגישים כי "ההמלצות של דו"ח גולדברג לא מספקות את הצרכים של האוכלוסייה הערבית בכל הקשור לזכויות אדם, לצרכים אנושיים ולפיצויים להם הם זכאים. העובדה שאין התייחסות מספקת נובעת מכך שדו"ח גולדברג מושתת על הנחות יסוד של המדיניות הקיימת". עוד הם טוענים כי ישראל לא עומדת בהתחייבויותיה בנושא זכויות אדם בינלאומיות וכך מסבה נזק לקהילה

הבדואית.

 

הצוות ניסח 18 המלצות עיקריות כדי לפתור את הקונפליקט בין הבדואים האזרחים לבין המדינה בכל הנוגע לאדמות, לדיור ולפיתוח. בין היתר, הם מפצירים בממשלה להפסיק הריסות של מבנים בכפרים הלא מוכרים ולבטל צווי הריסה ואת ההודעות לפני צווי הריסה. 

 

פרטי התוכנית הממשלתית נחשפו לראשונה ב-ynet לפני מספר חודשים, ומאז הוכנסו בה כמה שינויים לא מהותיים. צוות היישום של דו"ח גולדברג, בראשותו של אהוד פראוור, ראש האגף לתכנון מדיניות במשרד ראש הממשלה, הוקם על מנת להמליץ לממשלה על פתרון להסדרת התיישבות הבדואים בנגב - בהמשך לדו"ח שפורסם בשנת 2008. כעת, מבקשים במשרד ראש הממשלה להקים ועדה מיוחדת שתטפל בבדואים ותפעל על-פי מסקנות הדו"ח שגובש בעניינם.

 

לפי גורמים אחרים המעורים בפרטי הדו"ח, ישנן כ-3,000 תביעות בעלות של בדואים על אדמות הנגב בהיקף כולל של 780 אלף דונם. מתוך היקף זה, 380 אלף דונם הינן "תביעות מוחזקות", כלומר תביעות שהוגשו בין השנים 1971-1979, והיו מיושבות על-ידי התובעים. לפי המתווה שהוצע, הבדואים אמורים לקבל כמחצית מאותן קרקעות, כ-200 אלף דונם בקירוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"המתווה פוגעני"
צילום: GUY .G
מומלצים