שתף קטע נבחר

הפגים יישארו בלי רופאים

בעשור הקרוב יפרשו לגמלאות 40 אחוזים מרופאי הפגים בארץ, כשהם משאירים את הזירה בידי 6 מתמחים בלבד. כיצד הגענו למצב הזה ומה עושים לפני שיהיה מאוחר מדי?

דמיינו שבעוד מספר שנים ידווחו כלי התקשורת מדי יום על מותם של תינוקות. יום אחר יום, דיווח רודף דיווח. גם על הבן של השכן ממול. נשמע לכם דמיוני? למרבה הצער, זו מציאות שממתינה לנו מעבר לפינה. בעוד מספר שנים, כשהדמיון יהפוך חלילה למציאות, זה עלול להיות מאוחר מדי.

 

חודשים ארוכים מתריעים רופאי הילדים מפני המחסור ההולך וגדל ברופאים בתחום הניאונטולוגיה - רפואת פגים. הנתונים מדאיגים. בעשור הקרוב יפרשו לגמלאות 40 אחוזים מרופאי הפגים בארץ, כשהם משאירים את הזירה בידי 6 מתמחים בלבד. כיצד הגענו למצב הזה? הכל קורה משום שמדיניות האוצר היא הזנחת התחום, ייבוש תקציבי - הסותם את הגולל על פיתוח טכנולוגיות - וגם קיצוץ בשכר הרופאים המתמחים, עד לסכומים בלתי ריאלים. זאת בשעה שלתחום אין אופק ברפואה הפרטית ובקהילה.


בדרך למדינת עולם שלישי (צילום אילוסטרציה: shutterstock)

 

כך הופכת רפואת הפגים לבלתי אטרקטיבית והנה סטטיסטיקה הזויה: למרות העלייה בהיקף הילודה בישראל בעשורים האחרונים ועמה עליית הסיכוי ללידות פגים - יש רגרסיה חריפה בכמות הרופאים שיכולים להעניק את הטיפול המיוחד לו נדרשים התינוקות הללו. מפליא ומקומם, שבמקום לפתות את רופאי הילדים להתמחות בתחום זה, מעניקה להם המדינה משכורות נמוכות עד כדי גיחוך, בעיקר בפריפריה.

 

מישהו שם בחלונות הגבוהים החליט לוותר מראש על סיכוייהם של הפגים לחיות. כאילו החליט שהבעיה היא שולית ולא מידבקת, אנחנו חסינים. אבל האמת הכואבת היא שתוך מספר שנים לא יהיה עוד מענה לטיפול בפגים והתמותה תעלה במאות אחוזים. זה יתחיל בפריפריה, אך יגיע מהר מאוד גם לכרכים הגדולים. כך עתידה למצוא עצמה מדינת ישראל מככבת באחוז גבוה ביותר של תמותת פגים, כאחרונת מדינות העולם השלישי.

 

סכנה מיידית לפגיות בפריפריה

כבר כיום, בבתי חולים ממשלתיים ופריפריאליים, השירות הנאונטולוגי על סף קריסה: בבית החולים בנהריה, לדוגמה, יש שני ניאונטולוגים בלבד האחראים על למעלה מ-6,000 לידות בשנה והוא נתמך מזה כחודשיים על-ידי רופאים מומחים ממרכזים רפואיים אחרים, המבצעים כוננויות שוטפות.

 

ללא התערבות מיידית, קיימת סכנה מוחשית לסגירת הפגיות בפריפריה. לא ניתן יותר לטמון את הראש בחול. צו השעה הוא להעלות את הנושא לראש סדר העדיפויות. יש לפעול בדחיפות לגיוס מתמחים נוספים למקצוע מתוך הבנה כי תקופת ההתמחות ארוכה. חייבים להקצות לעניין משאבים נוספים.

 

רפואת הפגים היא רק קצה הקרחון וללא התערבות משרד הבריאות יקרסו בזה אחר זה תחומים נוספים וקריטיים, כשהבא בתור הוא תחום הטיפול הנמרץ לילדים בבתי החולים. יש לפעול כבר עתה לשיווק התחום ומתן תנאים נאותים למתמחים. לפני מספר חודשים שופר שכר הניאונטולוגים ב-0.7%, אך זו טיפה בים.

 

במאבק הרופאים נגד משרד האוצר, אנו זועקים גם על-כך שהאחריות המוטלת עלינו איננה עומדת בפרופורציה עם השכר המביש. אנו אחראים לחיי אדם. אין פלא שהרופאים נמנעים מראש מלהתמחות בתחומים שאינם מתוגמלים כראוי.

 

צר לנו שתושבי המדינה הם שנפגעים מהדרך בה אנו מוחים. אנו עושים זאת למענם, למען כולנו.

 

פרופ' מתי ברקוביץ, יו"ר האיגוד הישראלי לרפואת ילדים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לגייס בדחיפות מתמחים. פרופ' מתי ברקוביץ'
מומלצים