שתף קטע נבחר

פיפי באמצע הבחינה: בת"א מותר, בעברית אסור

לקראת תקופת המבחנים ערכה התאחדות הסטודנטים השוואה בנוהלי היציאה לשירותים בבחינה בין 33 מוסדות אקדמיים

כל מי שלמד או עדיין לומד באוניברסיטה או במכללה מכיר את הצורך הזה, שמתעורר במהלך בחינה חשובה ומבשר ש"הטבע" קורא. אולם אז, לפעמים אחרי התאפקות ארוכה, כשקמים לבקש רשות להתפנות לשירותים, מגיחה המשגיחה ומסמנת בראשה – אסור לצאת. לקראת פתיחת תקופת הבחינות המלחיצה, ערכה התאחדות הסטודנטים הארצית השוואה בנוגע לנוהלי יציאה לשירותים בזמן מבחן ב-33 מוסדות אקדמיים.

 

על-פי הנתונים, רק בשני מוסדות בלבד – סמינר הקיבוצים והאקדמית למוזיקה ולמחול – מותרת היציאה לשירותים לאורך כל המבחן, ללא קשר למשך הזמן. ביתר המוסדות קיימות מגבלות על היציאה לשירותים במהלך הבחינות. ברובם, בהם אוניברסיטת תל-אביב ואוניברסיטת בן-גוריון, המגבלות היחידות בנוגע ליציאה לשירותים הן בחצי השעה הראשונה והאחרונה של המבחן.

 

לפי הנתונים, ב-12 מוסדות אקדמיים, ביניהם האוניברסיטאות העברית בירושלים, בר-אילן, חיפה והטכניון, מותר להתפנות רק בבחינות שאורכן מעל לשעתיים. כמו כן, היציאה לשירותים מותרת רק לאחר שעתיים מתחילת הבחינה. במכללות וינגייט ודוד ילין, שבהן זמן הבחינה קבוע ועומד על 90 דקות, אסורה לחלוטין היציאה במהלך כל הבחינה.

 

"ההחלטה לאסור על יציאה לשירותים בשעתיים הראשונות היא מטופשת וחסרת כל היגיון", טוען סטודנט למדעי החברה באוניברסיטת בר-אילן, "ממלא מרבית הבחינות הן עם חומר פתוח, כך שאין חשש שהסטודנטים יכינו 'שליפים' ויעתיקו בשירותים, אבל מנגד קשה מאוד להתרכז בבחינה כאשר לפתע הבטן מתחילה ללחוץ, אבל חייבים להתאפק כי אסור להתפנות לשירותים".

 

"לשחרר לחץ ולהתמקד בבחינה"

גם באוניברסיטה העברית בירושלים סבורים שמדובר בנוהל מגוחך. "זה משפיע בעיקר על בנות ונשים בהריון שיוצאות לשירותים לעתים תכופות", מסביר יו"ר אגודת הסטודנטים, יובל אדמון, "החשש של האוניברסיטה נובע בעיקר מאילוץ טכני של חשש מהעתקות בשירותים, אבל לדעתנו בהחלט ניתן לפתור את הבעיה על-ידי פתרונות יצירתיים כמו הצבת משקיף בחדר השירותים. זה אולי יהיה כרוך בעלויות נוספות לאוניברסיטה, אך זה עדיף על פני מצב שבו תלמיד יסבול בבחינה בגלל שהוא צריך לצאת לשירותים".

 

סטודנטית להנדסה מאוניברסיטת בן-גוריון, שם הנוהלים פחות חמורים, מוסיפה: "אמנם הבחינות שלנו הן ברמה מאוד קשה, אבל כנראה שבאוניברסיטה מבינים שכולנו בני אדם ואין מה לעשות ולפעמים צריכים להתפנות לשירותים. זה לחלוטין לא פוגע ברמת הבחינה. להפך, הסטודנט יכול לשחרר לחץ להתמקד כולו בבחינה".

 

בתגובה לנתונים אומר יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, איציק שמולי, כי "מהנתונים עולה תמונה מטרידה במיוחד באשר ליחס שמגלים חלק מהמוסדות להשכלה גבוהה כלפי ציבור הסטודנטים. האפשרות לצאת לשירותים במהלך בחינה, שמתקיימת לעתים מספר שעות רצוף, היא זכות בסיסית, ועולה השאלה מהיכן שואבים כל כך הרבה מוסדות את החוצפה לרמוס כך ברגל גסה את זכויותיהם של הסטודנטים".

 

לדבריו, "מוסד אקדמי שנוהג כך, מתייחס למעשה לכל הסטודנטים הלומדים בקרבו כחשודים וכעבריינים פוטנציאליים, אך בה בעת הוא אינו נרתע מלשלוח אותם למשימות חברתיות ואקדמיות שנועדו, בין השאר, להגדיל את המוניטין של אותו המוסד".

 

שמולי מדגיש: "העובדה שפעם אחר פעם אנו מגלים כי דווקא במקומות שבהם מלמדים פרקי מוסר וזכויות אדם, היחס לסטודנטים הוא לקוי, מהווה כתם שחור על המערכת האקדמית כולה. לפיכך, אנו מצפים ודורשים מהמוסדות האקדמיים שיעשו את ההתאמות הנדרשות על מנת להבטיח כי הסטודנט לא יצטרך להכריע בין יציאתו לשירותים ופסילת בחינתו לבין המשך הבחינה בתנאים לא אפשריים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפחדים מ"שליפים"
צילום: shutterstock
איציק שמולי. כתם שחור
מומלצים