שתף קטע נבחר

אחרי ההפגנות ביוון: רה"מ הולך להצבעת אמון

אחרי יום סוער של הפגנות וטלטלה בשווקי העולם, ינסה ג'ורג' פפנדראו לאשר את סבב המינויים בממשלתו לפני שימשיך בניסיון לאשר תוכנית קיצוצים נוספת. אך פפנדראו נתון בין הפטיש לסדן: הציבור נגד התוכנית, האיחוד האירופי וקרן המטבע דורשות אותה

אחרי יום של הפגנות סוערות באתונה במחאה על צעדי הצנע, במהלכו צבאו אלפים על הפרלמנט היווני, הודיע אמש (יום ד') ראש ממשלת יוון, ג'ורג' פפנדראו, על חילופי גברי בקבינט והצהיר כי יעמיד את עצמו להצבעת אי-אמון שתתקיים היום. מהלכו של פפנדראו בא על-רקע משבר החובות הקשה שבו שרויה יוון וחוסר הוודאות לגבי התנעתה של תוכנית חילוץ בינלאומית נוספת.

 

בנאום טלוויזיוני לאומה קרא פפנדראו לאופוזיציה השמרנית להצטרף לממשלת אחדות לאומית - אך זו דחתה זמן קצר לאחר מכן את בקשתו. אמצעי תקשורת דיווחו כי במהלך השיחות בין פפנדראו לראש האופוזיציה, אנטוניס סמארס, אף הועלתה האפשרות שהראשון יתפטר כדי לאפשר את קידומה של תוכנית קיצוצים נוספת, עמוקה יותר, כדי להבטיח את סיוע האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית.


אלפים מול הפרלמנט באתונה. שואבים השראה מספרד (צילום: AP)

 

"אקים ממשלה חדשה וזו תבקש מיד את אמון הפרלמנט. אמשיך באותה דרך - דרך המחוייבות", אמר פפנדראו בנאום טלוויזיוני לאומה. פפנדראו לא ציין אילו שרים יוחלפו, אך הדגיש כי השרים החדשים יבואו מתוך שורות מפלגת השלטון.

   

יוון, הנמצאת על סף חדלות פרעון, כבר אישרה קיצוצים בהיקף של 28 מיליארד אירו עד שנת 2015. אתמול הזהירה הממשלה כי לא תוכל לשלם את משכורות חודש יולי לעובדי המדינה ללא הלוואה מיידית בסך 12 מיליארד אירו מצד אירופה וקרן המטבע, כחלק מתוכנית חילוץ בסך 110 מיליארד דולר שעליה הוסכם בין הצדדים בשנה שעברה.


מפגינים ניפצו חלונות ראווה והשחיתו מלונות פאר (צילום: AFP) 

 

אלא שבבריסל ובקרן המטבע תובעים מיוון רפורמות עמוקות נוספות ומאיימים בהפסקת הסיוע. שלשום הסתיימו השיחות בין הצדדים במבוי סתום וההחלטה בנושא עלולה להידחות עד אמצע החודש הבא. כתוצאה מכך, רק הולכת וגוברת אי הוודאות הכלכלית ביוון וזו הובילה אתמול לטלטלה בשווקי העולם. האירו צנח ב-1.8% והוביל לירידות בבורסות העולם, כולל זו שבתל-אביב. מניות הבנקים היוונים צנחו בכ-7%.

  

הזעם ברחוב היווני נמצא אף הוא במפלס עלייה. התושבים, שכבר נאלצו להסכים אשתקד לקיצוצים קשים בהוצאות הממשלה, בפנסיה ולהעלאות מסים, ניצבים כעת בפני גל נוסף של גזרות.

לפחות 60 אלף הפגינו אתמול באתונה ובסלוניקי והצטרפו לאיגודים המקצועיים שהשביתו את המשק בפעם השלישית בתוך כחצי שנה. שוטרים השתמשו בגז מדמיע ופיזרו מפגינים שניסו ליצור טבעת סביב הפרלמנט. אחרים ניפצו חלוונות ראווה והשליכו בקבוקי תבערה לעבר משרד האוצר ומלונות יוקרה. 

 

במרכז השסע החברתי ביוון עומדים הפערים הגדולים בין מומחים למדיניות, הסבורים כי פפנדראו נוקט בצעדים הדרושים להתמודדות עם המשבר, לבין הציבור שחש כי הוא משלם שלא בצדק על טעויות הממשלה. מנהיגי המחאה מאשימים את פפנדראו ושריו בכך שאינם מתמודדים עם תופעת העלמות המס ובמקום זאת מעדיפה לפגוע במשכורותיהם ובפנסיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פפנדראו. אירופה דורשת צעדים נוספים
צילום: רויטרס
המפגינים נגד צעדים נוספים
צילום: AFP
מומלצים