שתף קטע נבחר

בים ובאוויר: דולפינים מעופפים מול חופי בת-ים

חוקרי המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים (מחמ"לי) תיעדו להקה של כ-15 דולפינים ממין דולפינן מצוי, ביניהם צמד ולדות באזור יפו ובת-ים. הדובדבן בין הגלים: מופע נדיר של קפיצות אוויריות בקרב הדולפינים. "הם קפצו כל כך קרוב והתיזו עלינו מים", הם אומרים

במרבית מהסקרים הימיים שנערכו בשנים האחרונות על ידי חוקרי ומתנדבי המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים (מחמל"י), נצפו דולפינים ממין דולפינן מצוי, כשהם עסוקים בפעילות וחיפוש אחר מזון. הפעם ציפתה לצוות הסוקרים הפתעה רטובה במיוחד.

 

צוות החוקרים בראשותו של ד"ר אביעד שיינין, יו"ר מחמל"י הפליגו מהמרינה בהרצליה כדי לבצע את הסקר באמצעות יאכטת "נחמה" והפליגו דרומה לכיוון יפו ובת-ים. "לאחרונה יש ריבוי בתצפיות ובדיווחים על דולפינים באזור ולכן החלטנו להפליג לשם", אומר שיינין ל-ynet . "במרחק של 6.5 ק"מ מערבית לתפר בין בת-ים ליפו, הבחנו בלהקה של כ-15 של דולפינים במים".

 

כיום מוערכת אוכלוסיית הדולפינים ממין דולפינן מצוי שחיה ומבקרת מול חופי הארץ ב-360 פרטים. מעת לעת, מתעדים במחמ"לי תוספות לאוכלוסיה בדמות גורים חדשים ומנהלים מעקב אחרי דור העתיד של הדולפינים.  הפעם ציפתה להם לא רק הפתעה כפולה בדמות צמד ולדות בנות מספר ימים ששחו לצד האמהות, אלא מופע אווירי ואנרגטי שנמשך כמעט שעתיים.

 

"להבדיל מהסקרים קודמים שלנו, רוב התצפיות התמקדו בדולפינים שהיו עסוקים בצלילות עמוקות וארוכות כדי לחפש מזון, אבל הפעם נתקלנו במחזה של קפיצות מרהיבות וזו הפעם הראשונה שיצא לי לצפות במופע כזה בטבע בישראל", הוא מתוודה. "הדולפינים היו אנרגטיים מאוד ולא הפסיקו להשתולל במים. הם שחו וקפצו לידינו והקפידו לבצע את הקפיצות שלהם סמוך ליאכטה".

 

 

לדברי שיינין, ההתנהגות שכללה מרדפים מהירים, קפיצות גבוהות מחוץ למים סחפה את כל הלהקה. "זו היתה התנהגות חברתית אנרגטית במיוחד, עד שברגעים מסויימים הדולפינים קפצו כל כך קרוב, שהם התיזו מים עלינו", הוא צוחק. "זו היתה חוויה מיוחדת ומהנה לצפייה".

 

הגורים בני מספר ימים - מגושמים וצמודים לאמהות

"הלהקה היתה גדולה מאוד ומנתה כ-15 דולפינים ששחו באנרגטיות רבה במים, ביניהן היו שתי אמהות עם ולדות שגילם כשבועיים לערך", הוא מגלה.

 

"מדובר בדולפינים קטנים מאוד, ששוחים צמוד צמוד לאמא ולא עוזבים אותה. אחד הדברים הבולטים בוולדות הם סימני קפלי הרחם שנותרו על גופם לאחר ההמלטה. הסימנים יכוסו בקרוב כשהם יצברו מספיק שומן".

 

לדברי שיניין, מעבר לכך שהגורים בני מספר ימים היוו אטרקציה נדירה למדי, החוקרים בחנו כיצד הם נעזרים בתנועה של האמהות הבוגרות כדי להתקדם במים.

 

"בשלב הזה הם מעט מגושמים בשחייה שלהם ומשתמשים באמהות כדי להשקיע פחות אנרגיה בשחייה. השלומיאליות של הוולדות באה לידי ביטוי בכך שהם לא מיומנים מספיק בעליה אל פני המים כדי לנשום, ובמקום להעלות את החלק העליון של הקודקוד, הם מעלים את כל הפנים וחוטפים מכת מים חזקה בסנטר כשהם צוללים בחזרה". 

 

 

מומלץ להקליק על "מצגת" בגלריה כדי לצפות בתמונות ברצף
צילום: ד

 

 
בנוסף לתוספת הטרייה ללהקה, נצפו מספר גורים בוגרים יותר שנולדו בתחילת האביב וכן גורים בני כשנתיים. החוקרים מציינים כי התקופה החמה של השנה היא אידיאלית להמלטה ולתפקוד היונקים. "טמפרטורת המים חמימה וגבוהה יותר, ולהערכתנו, הדולפינים מתזמנים את ההמלטות לתקופות הללו, בהן יש גם מזון בשפע". 
 
בין הדולפינים המוכרים שתועדו היו נקבת דולפין בשם "אריק" ו"סליטי" - דולפין מוכר שכיכב בסקר הקודם בחודש שעבר. לדברי שיניין, גם האמהות הטריות נצפו במהלך השנה האחרונה, אך רק בחודשים הקרובים יעניקו להן החוקרים תיוג ושם רשמי בארכיון תיעוד הדולפינים של הארגון. 

 

שיינין מציין כי מאז תחילת שנת 2010 ישנו גידול במספר התצפיות ובכמות הלהקות שמתגלות בסקרים הימיים. "לא ברור לנו מה הגורם לכך, אך מדובר בתהליך חיובי שדורש בדיקה ומעקב".

 

פורסם לראשונה 19/06/2011 15:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דולפין בתעופה
צילום: ד"ר אביעד שיינין, מחמ"לי
דולפינים שתועדו בים
צילום: ד"ר אביעד שיינין, מחמ"לי
מומלצים