שתף קטע נבחר

אוניברסיטת תל-אביב תעשה למוח בית ספר

כדי לפתור את חידת המוח – אולי האתגר הגדול ביותר של המאה הנוכחית – יש צורך במתקפה משולבת. בבית הספר למדעי המוח שמוקם באוניברסיטת ת"א, ישלבו ידיים מדענים מתחומים שונים כדי לפצח את התעלומה ולהצעיד קדימה את האנושות

המוח האנושי הינו האיבר המורכב ביותר בגופנו המכיל כ-100 ביליון (1011) תאי עצב המקושרים בינהם ע"י 100 טרליון נקודות חיבור הנקראות סינפסות, היחידה הבסיסית החשובה ביותר במוח. רשת תאים זו עטופה במספר גדול עוד יותר של תאי גליה מסוגים שונים ורשת ענפה של נימי דם מספקים חמצן לאיבר מופלא זה.

 

בשנים האחרונות חלה התקדמות בהבנת תיפקוד המוח אולם המורכבות הבלתי נתפסת שלו הותירה שאלות בסיסיות רבות בלתי פתורות: שאלות הנוגעות בהבנת מגנונים עצביים המאפשרים את התפתחות המוח ויצירת הקשרים - למשל, היכן אגורים הזכרונות והאם ניתן לשלוף למחוק או לחזק זכרונות ספציפיים - ושאלות הקשורות בהבנה ומניעת של מחלות הפוגעות בתיפקוד המוח.

 

עבודת צוות

המחקר להבנת מבנה ותפקוד המוח התקדם רבות ב-60 השנים האחרונות והתבצע במקביל ע"י מדענים מתחומים שונים, כמעט ללא נקודות השקה בין התחומים. בשני העשורים האחרונים התברר הצורך החשוב בשילוב מחקרים בינתחומיים מדיסציפלינות מגוונות על מנת להתקדם בהבנת פעילות המוח ולפתח דרכים להשפיע על פעילותו ולרפא מחלות.

 

כיום מתקיים דו-שיח פורה בין המקצועות השונים כגון: ביולוגיה, רפואה, פסיכולוגיה, הנדסה, מתמטיקה, פיזיקה וכלכלה. שיח מרובה משתתפים זה יאפשר פריצות דרך משמעותיות בשנים הבאות.

 

לדוגמא, נוירוביולוגים יכולים היום להפעיל באופן מבוקר וספציפי תאי עצב באזורים שונים במוח תוך שימוש בחלבונים אשר הונדסו גנטית על ידי ביולוגים מולקולריים וכך מסוגלים הם לשלוט על התנהגות בעל החיים - טכנולוגיה שתיושם באנשים על ידי נוירולוגים ותשמש בעתיד רופאים ככלי טיפולי למחלות מוח שונות.

 

אנשי מדעי המחשב ומתמטיקאים מפתחים היום אלגוריתמים המאפשרים פיענוח של הקלטת פעילות תאי עצב באזורים שונים של המוח. רופאים ונוירוביולוגיים יוכלו להעזר בנתונים אלו ובמעשה ידיהם של מהנדסים אשר יפתחו התקנים לגירוי אזורי מוח שונים שלהם השפעה על רכישה, שליפת או מחיקת זכרונות.

 

הדבר אכן נשמע כמדע בדיוני, אולם פיתוחים כאלה ופיתוחים של תרופות וטיפולים במחלות עצבים יהוו את מרכז המחקר בשנים הבאות וכולנו מקווים שיעדים שאפתניים אלו יושגו.


כל הדרכים מובילות למוח: מדענים מתחומים שונים משתפים פעולה (צילום: Shutterstock)

 

למעשה, אנחנו נמצאים היום בפתחה של מהפכה חדשה, "מהפכת המוח", ומדעי המוח צפויים להפוך לחלק בלתי נפרד מחיי היום יום של כולנו. אחרי מהפכות טכנולוגיות רבות בעשורים האחרונים כמו פיצוח הגנום האנושי והתקדמות מדהימה בטכנולוגיה הרפואית, אין ספק כי את מרכז הבמה המחקרית הולך ותופס עתה חקר המוח, שיאפשר פריצות דרך בשורה של מחלות נוירולוגיות ונוירו-פסיכיאטריות קשות שנחשבו עד עתה לחשוכות מרפא.

 

התקווה היא שבשנים הבאות רופאים ומדעני מוח יצליחו לפתח רפואה אישית לטיפול במחלות הפוגעות בפעילות המוח, מהנדסים ומתכנתי מוח יבנו ממשקים שיחברו בין מוח למכונה, וכלכלני מוח יעזרו בתכנון טוב יותר של מהלכים עסקיים.

 

צועדים קדימה

כדי שישראל תשאר בחזית המדע, אנחנו חייבים לגייס חוקרים חדשים בתחום ולפתח תוכניות לימודים מתקדמות ובינתחומיות כדי להכשיר את דור העתיד של מדעני המוח.

 

אוניברסיטת תל אביב הבינה את המגמה הזו וקלטה כ-10 חוקרים בתחומי מוח שונים במהלך 5 השנים האחרונות. חוקרים אלו הצטרפו לכ-75 מעבדות החוקרות היבטים שונים של המוח באוניברסיטת תל אביב עצמה ובבתי החולים הרבים המסונפים לאוניברסיטה.

 

בימים אלו קיבלה אוניברסיטת תל אביב החלטה אסטרטגית נוספת חשובה: לקדם את תחום חקר המוח ולהקים בית ספר בינתחומי ראשון מסוגו ללימודי מוח. בבית הספר ללימודי המוח, ילמדו תלמידים מצטיינים משלב התואר הראשון, דרך תוכניות לתואר מוסמך ועד לדוקטורט בחקר המוח. בכך, כחלק ממגמה עולמית, מצטרפת אוניברסיטת תל אביב לרשימה מכובדת של אוניברסיטאות ומכונים מובילים בעולם שבהם הוקמו בעשור האחרון בתי ספר או תוכניות לימוד רב-תחומיות בחקר המוח.

 

בבית הספר יפגשו הסטודנטים את טובי המרצים והחוקרים בתחום, שיגיעו משבע פקולטות שונות ברחבי הקמפוס: מדעי החיים ומדעי החברה, רפואה והנדסה, המדעים המדויקים, מדעי הרוח והאמניות. הם יחשפו לסביבה מעשירה של שיתוף פעולה בינתחומי, לידע עדכני ורב-רבדים, ויתמודדו לראשונה עם אתגרי המחקר המדעי.

 

בשיתוף פעולה עם פקולטות נוספות, ייפתחו בביה"ס מסלולי לימוד ייחודיים שישלבו בין תחומים כמו: ביולוגיה, פסיכולוגיה ורפואה, מדעי המחשב, פיזיקה, מתמטיקה והנדסה. בנוסף, בית הספר יקדם שיתופי פעולה בינלאומיים וישים דגש על קליטת ישראלים השבים אלינו - במסגרת המאמץ הלאומי ל'החזרת מוחות'.

 

עד היום הניבו חוקרי המוח של אוניברסיטת תל אביב מאות פרסומים ופטנטים בכתבי עת מדעיים מובילים, ואף רשמו לזכותם הישגים מרשימים במאבק למיגור מגוון מחלות קשות שמקורן במוח: למעלה משש תרופות למחלות האלצהיימר והפרקינסון – מספר שיא בקנה מידה עולמי - נמצאות כיום בשלבים שונים של פיתוח, וכך גם מגוון טיפולים חדשניים לסכיזופרניה, ALS, עיוורון ומחלות אחרות. תרופה פורצת דרך נוספת, "סירקדין" לטיפול בבעיות שינה, כבר מיוצרת ומשווקת בעולם על ידי מספר חברות בינלאומיות.

 

גם הסטודנטים מרגישים את המהפכה ומצביעים ברגליים: יותר ויותר סטודנטים מצטיינים נרשמים לתוכניות מדעי המוח ומצטרפים לאחד מכיווני המחקר המתקדמים והאתגריים ביותר. אנו מקווים כי ביה"ס החדש יקח חלק פעיל במהפיכת המוח ויצעיד קדימה את המחקר בתחום הטומן בחובו הבטחות כה רבות לאנושות.

 

פרופ' אורי אשרי משמש כראש המחלקה לנוירוביולוגיה בפקולטה למדעי החיים ומראשי התוכנית לדוקטורט במדעי המוח באוניברסיטת תל אביב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים