שתף קטע נבחר

האיש שחייב לכם הון ממשיך לחגוג? יש מה לעשות

נושים רבים עומדים חסרי אונים מול "חייבים מקצועיים". למרות שלל חובות שהם צוברים, אין זה מונע מהם לנסוע במכונית פאר, שכמובן אינה רשומה על שמם וליהנות מהחיים הטובים. הנה מספר דרכים חוקיות לחילוץ החוב מידי הנוכלים

אחד המחזות המכעיסים ביותר הוא לראות את האדם שחייב לנו ממון רב, כשהוא ממשיך ליהנות מהחיים, נוהג ברכבי שטח מפוארים, מתגורר בווילה רחבת ידיים, וסועד את ליבו במסעדות פאר – בעוד שהרשויות רואות בו דלפון פושט רגל, נטול אמצעים, שלעולם לא יוכל לעמוד בתשלום חובותיו.

 

המחזה המקומם הזה, הפך בשנים האחרונות לנפוץ, כאשר יותר ויותר "חייבים מקצועיים", מסתובבים ברחובות ישראל, מוגנים כבמטה קסם, בעוד קורבנותיהם התמימים מתמוטטים כלכלית, ומתקשים להתאושש מה'עקיצה'.

 

העובדה ששום נכס, מכונית או חשבון חיסכון, לא נרשמים על שמם של החייבים המקצוענים, אלא על בני משפחתם, קרוביהם וחבריהם הקרובים – מסייעת לנוכלים להגן על ממונם מפני זרועותיהן הארוכות של רשויות החוק.

 

לדברי עו"ד צבי וישנגרד, המתמחה בהתמודדות מול נוכלים וחייבים מקצועיים, למרות שהמאבק לחילוץ חוב שכזה איננו קל כלל ועיקר, ניתן לבצעו בהצלחה מרובה, ובמסגרת החוק.

 

"בשל חוסר ידיעת החוק מצד האזרחים התמימים הנופלים קורבן לחייבים המקצועיים, ולנוכח התחכום הרב בו נוקטים אותם נוכלים, רבים זונחים את מאמצי הגבייה, וכך הופכת התופעה המכוערת, למוכרת רווחית ורווחת", אומר וישנגרד.

 

"החייבים המקצועיים"

ניתן לחלק את החייבים לשני סוגים שונים בתכלית: הסוג הראשון מורכב מחייבים שחובותיהם נוצרו כתוצאה ממשבר כלכלי פתאומי, כמו פיטורין, קריסת עסק, מחלה, התנהלות כלכלית לא נכונה וכדומה.

 

חרף התמוטטות מקור פרנסתם, עדיין קשורים חייבים אלה להתחייבויות רבות כמשכנתא, הוצאות חינוך, רכב בליסינג, וכדומה, התחייבויות המעיקות עליהם ללא נשוא, עד שהם מתמוטטים כלכלית, בעוד חובותיהם ממשיכים להצטבר.

 

אפשרות הגבייה מול חייב נטול אמצעים שכזה קטנה מאד, היות והליכי ההוצאה לפועל ופשיטת הרגל לא מאפשרים על פי רוב לנושים לגבות את מלוא חובם.

 

לעומת זאת, קיים גם סוג נוסף של החייבים, המנצל את קוצר ידו של החוק לטובתו – ואלו הם ה"חייבים המקצועיים", כלומר הנוכלים, אשר דאגו מראש שלא יהיה רשום על שמם שום רכוש, בטרם החלו בהונאתם, שהשאירה אותם בסופו של עניין חייבים כספים רבים, מבלי שלנושים עומדת כל אפשרות לגבות חזרה את חובם.

 

לא פעם ניתן לראות חייב מקצועי הנוהג ברכב יוקרתי שלא רשום על שמו, אלא על שם סבתו, אשתו, ילדיו הקטנים או בני משפחה אחרים.

 

קיימים גם חייבים מקצועיים רבים המתגוררים בבתי פאר רחבי ידיים, שלא רשומים על שמם. כמו כן, ידועים מספר רב של מקרים בהם נוקטים הנוכל ובת זוגו בגירושים פיקטיביים, ובמסגרת הסכם הגירושין מעביר הנוכל אל אשתו את כל נכסיו.

 

הדרך: קודם כל התמקדו במכונית

השלב הראשון בירידה לנכסיהם של נוכלים יהיה להוכיח שחייבים אלה עושים שימוש בכלי רכב שלא רשומים על שמם.

 

זהו על פי רוב השלב הראשון, מפני שהדבר לא דורש חקירה מרובה. עבודה זו תיעשה על ידי חוקר פרטי. לדברי עו"ד וישנגרד, בתי המשפט ורשמי ההוצאה לפועל מאד לא אוהבים להיווכח שחייב נוהג ברכב יוקרתי, ובמשרד הרישוי מופיע רכב זה על שמו של בן משפחה, שפעמים רבות נטול רישיון נהיגה.

 

זוכה אשר יגיש הוכחות לפיהן החייב עושה "מנהג בעלים" ברכב – כלומר, מתדלק את הרכב, שוטף אותו, מתקין בו דיבורית לנוחותו, שם בו כיסא לתינוקות, וכדומה – יוכל לבקש מבית המשפט להכריז כי רישום הרכב במשרד הרישוי הינו רישום כוזב, ויהיה ניתן לתפוס את הרכב, למוכרו, ולהזרים את הכספים לכיסוי החוב.

 

כיצד מתמודדים עם נישואים פיקטיביים?

גם נגד גירושין פיקטיביים, ניתן לפעול בדרכים אפקטיביות, על מנת לממש את הרכוש שהוברח על ידי החייב.

 

ניתן להתמודד עם גירושין למראית עין בעזרת פסק דין הצהרתי או באמצעות בקשת נושה להכרזת החייב כפושט רגל.

 

מדובר אמנם במינוחים משפטיים סבוכים שלא נהירים לרבים, אך למעשה, יכול הנושה לפנות אל בית המשפט על מנת שזה יכריז על החייב המקצוען, שהתגרש מאשתו וניסה להבריח נכסים – כפושט רגל. במסגרת הליכי פשיטת רגל, ניתן לבטל רטרואקטיבי עסקאות שכבר בוצעו כמו הברחת רכוש.

 

הסיבה לכך שהכרזה על הליך של פשיטת רגל תהיה אפקטיבית נגד נוכלים, נעוצה בכך שהליך זה מתייחס בצורה חמורה ביותר לכל סוג של הסתרה וניסיון הונאה.

 

עו"ד וישנגרד מספר על מקרה של חייב מקצועי בו טיפל לאחרונה. החייב "התגרש מאשתו" וחתם איתה על הסכם גירושין למראית עין, במסגרתו ויתר על כל זכויותיו בביתו.

 

"הגשתי בקשה לבית המשפט להכריז עליו כפושט רגל, ובמסגרת בקשה זו דרשתי כי תבוטלנה כל ההענקות שנעשו בחוסר תום לב על ידי האיש לקרובי משפחתו" מספר וישנגרד.

 

החייב חסה שנים ארוכות תחת צילה של ההוצאה לפועל, ושילם מדי חודש 250 שקל בלבד להחזר החוב, בעוד הזוכה לא מסוגל לגבות אפילו את קצה קצהו של חובו בסך 600 אלף שקל, מאחר ולחייב לא היו נכסים הרשומים על שמו.

 

האיום בפתיחת הליכים לפשיטת רגל החריד את החייב, שהבין כי כל הרכוש הרב אותו צבר, ובו עושים הוא ומשפחתו שימוש יומיומי, יאבד במהירה לטובת תשלום החוב.

 

לאחר שהאיום בפשיטת רגל החל קורם עור וגידים, ולאחר שניתן צו לכינוס נכסי החייב - מונה עו"ד וישנגרד למנהל מיוחד בתיק פשיטת הרגל, או אז הושגה עם החייב המקצוען פשרה, לפיה ישלם לנושה סכום של 350 אלף שקל במזומן, ויבוטלו כל ההליכים נגדו.

 

קיימות לחייבים רבים סיבות טובות לחשש מפני הכרזתם כפושטי רגל. רבים מהם לא מעוניינים שכתם פשיטת הרגל ידבוק בשמם. הליך פשיטת הרגל עלול לחשוף גם פעילויות אותן חייבים רבים חפצים להסתיר. כמו כן, עשוי החייב להתנגד למעמד של פושט רגל אם הוא עורך דין, סוכן ביטוח או שמאי – מהסיבה שכפושט רגל הוא מנוע מלהמשיך בעיסוקו במקצועות הללו. במקרים כאלה שואף החייב להגיע להסדר מהיר ונוח.

 

ואולם, פתיחת הליך לפשיטת רגל לא תמיד תיטיב עם הנושה או תפגע בחייב, לעיתים קרובות יכול ההליך דווקא לסייע לחייבים לא להחזיר את חובותיהם. מסיבה זו לא רבים נוקטים בהליך ההכרזה על החייב כפושט רגל, ויש לבצעו רק לאחר בדיקה וייעוץ.

 

"הרמת מסך" – שיטה נוספת נגד בעלי חברות

כאשר החייב מסתתר תחת חברה בע"מ, ואיננו מופיע בה כבעל מניות או כחבר דירקטוריון, עדיין ניתן לרדת לנכסיו ולנכסי החברה.

 

ניתן להוכיח באמצעות חוקר פרטי, שהחייב מהווה את הרוח החיה מאחורי החברה, מנהל אותה בפועל, ובעצם נוהג בה כמנהג בעלים, מעסיק ומפטר עובדים, משלם לספקים וכדומה.

 

במקרה שכזה, אם יוכח הדבר בבית המשפט – יוכל הנושה לרדת לנכסי החברה ולהחזיר לעצמו את חובו.

 

לדברי וישנגרד, הציבור הישראלי בכללותו סובל מקוצר אמונה בהשבת חובות מחייבים מקצועיים.

 

סיפורים רבים מדי על נוכלים שהתעשרו על חשבון סביבתם, ושזרועות החוק קצרו מלהשיגם - נפוצו בשנים האחרונות בקרב הציבור, וגרמו לרבים לזנוח את המאמץ לגביית החוב בתחילתו.

 

המחוקק ורשויות החוק לא ישבו בחיבוק ידיים, ופיתחו במהלך השנים האחרונות, מספר מכשירים אפקטיביים לגביית חובות שעד לא מזמן נחשבו כאבודים, וביניהם ניתן לציין את הרפורמה המקיפה שעברה ההוצאה לפועל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להתמקד במכונית
צילום: חיים הורנשטיין
עו"ד צבי וישנגרד
צילום: באדיבות שריר תקשורת
מומלצים