שתף קטע נבחר
 

פסטיבל מסרחיד להצגות יחיד בערבית חוגג עשור

הפסטיבל מציע השנה לצד הצגות התחרות גם הצגה אורחת מאוסטריה וערב לזכרו של ג'וליאנו מר חמיס, שתוהה כיצד השפיע הרצחו על חופש הביטוי בתיאטרון הערבי

פסטיבל מסרחיד להצגות יחיד בשפה הערבית, שחוגג השנה עשור, ייפתח ב-26 ביולי במרכז לתיאטרון אחר בעכו ויציע השנה, לצד שש הצגות התחרות והפקות אורחות, גם סימפוזיון על מקומו של המחזאי בתיאטרון הערבי המקומי ותפקיד הפסטיבל בהצמחת דור חדש של כותבים.


"האדרת". ביאן ענטיר במחזה של גוגול (צילומים: אושרי כהן) 

 

ערב נוסף יוקדש לזכרו של השחקן והבמאי ג'וליאנו מר חמיס, שנרצח בפתח "תיאטרון החופש" בג'נין. "הרצח של ג'וליאנו מר-חמיס מעלה שאלה בנוגע לצמצום שוליו של התיאטרון הפלסטיני והוא עדיין מרחף מעל אנשי תיאטרון ותרבות, במיוחד לאור אוזלת היד שמפגינה הרשות הפלסטינית וגופי החקירה הישראלים בחשיפת רוצחיו והעמדתם לדין", אומרים בפסטיבל. "האם הרצח יהפוך לסימן דרך שיעיב על תנועת התיאטרון הפלסטינית? האם אנשי התיאטרון הערבים פלסטינים, חוששים לחייהם היום והאם העלאת תכנים מאתגרים וחסרי פשרות בהצגות הפכה לסוגיה בעייתית?". את המפגש ינחה המחזאי והעיתונאי עלא חליחל, ובין המשתתפים בו מנהל תיאטרון אל-מידאן ריאד מסארווה והשחקנית קלרה חורי.


"לא בא לי". על אהבה חד מינית בחברה הערבית 

 

רשימת הצגות התחרות כוללת את: "יומנו של איש מת" מאת המחזאי והשחקן, חוסאם ג'וויליס, שבמרכזו גבר פלסטיני שחייו מתנדנדים בין שיא לשפל. את ההצגה ביים שמשום מישלין; "סמיר ויונתן על כוכב המאדים", מאת דניאלה כרמי, בהשתתפות השחקן מחמד חאג' דאווד ובבימוי משותף של עאדל אבו ריא וסיון הנדלסמן. עלילת ההצגה שמתרחשת בגדה המערבית סובבת סביב סמיר, ילד בן 11 שנפצע בעקבות נפילה מאופניים, מתאשפז בבית חולים ישראלי, שם הוא מתחבר עם יונתן, ילד בגילו וביחד הם מבקשים לברוח אל כוכב אחר.

 

"לא בא לי" מאת עדי אדואן ובהשתתפות השחקנית מייס נאטור. במרכז ההצגה בחורה צעירה שנכלאת בבית חולים פסיכאטרי בשל ניסיון התאבדות בעקבות אהבה חד מינית שהחברה בה היא חיה לא מוכנה לקבל; "שפיקשהיד" של תיאטרון אלהמבאש בשיתוף עם תיאטרון הנגב הוא מחזה מאת קאיד אבו לטיף בהשתתפות השחקן סהל אלדבסאן ובבימויו של איסי ממנוב. ההצגה, שמתכתבת עם "רומיאו ויוליה", נוגעת במסורת נקמת הדם בחברה הבדואית; "האדרת", המחזה הקלאסי מאת גוגול, היא הפקה של תיאטרון אל נאפידה בשפרעם בהשתתפות השחקן ביאן ענטיר ובבימויו של איהאב סלאמה.

 

מוני יוסף, מנהל הפסטיבל והמרכז לתיאטרון בעכו, מדגיש כי השנה בעקבות חשיפה מסיבית של הפקות התחרות אשתקד ב-30 ישובים שונים ברחבי הארץ במסגרת "תרבות לישראל", שמחליף את עמותת אמנות לעם, הוגשו לפסטיבל מספר גדול משמעותית של הצעות ובהם של יוצרים רבים הלוקחים בו חלק לראשונה. "מבחינתנו זו הצלחה גדולה עוד לפני תחילת הפסטיבל", אומר יוסף. "משמעות הדבר היא שהצלחנו להרחיב את היקף היצירה שזו אחת ממטרותיו המרכזיות של הפסטיבל מלכתחילה, כלומר לשמש כחממה ליוצרים, לאפשר התהוות של יצירות מקוריות חדשות ולתת במה שתחשוף יצירה מקורית בשפה הערבית גם בפני קהל שאינו בהכרח דובר ערבית".

 

יוסף מדגיש כי הצגות התחרות ילוו בתרגום כתוביות לעברית ואומר: "דרך הפסטיבל, שמשקף מדי שנה את הלכי הרוח של תושביה הערבים של מדינת ישראל, אנחנו רוצים לגשר בין התרבויות ולאפשר הידברות והכרות טובה ומעמיקה יותר בין יהודים וערבים".

 

השנה יארח הפסטיבל לראשונה גם יוצרים בינלאומיים שיציגו את ההפקה האוסטרית "על תיאטרון המריונטות", שבמרכזה דיאלוג פיקטיבי שבו טוען הגיבור שבמריונטות ישנה האצילות שבני האדם איבדו לאחר שאכלו מן התפוח. ההצגה מבוססת על מאמר מאת הסופר המחזאי והמשורר הגרמני, היינריך פון קלייסט ובה משתתפת השחקנית הנריטה קוויפק. הצגות אורחות נוספות בפסטיבל יהיו "השוט", המבוס על המחזה "קולות של משפחה" מאת הרולד פינטר ושורה של ערבי קומדיה.


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוני יוסף: הצלחנ להרחיב את היקף היצירה
צילום: מרב יודילוביץ'
לאתר ההטבות
מומלצים