שתף קטע נבחר

רצח חרירי: "הוגש צו מעצר נגד הגיס של מורניה"

על פי כלי התקשורת בלבנון, כתבי אישום וארבעה צווי מעצר הוגשו לתובע הכללי, בהם צו נגד גיסו של בכיר חיזבאללה ופעילים נוספים שלקחו חלק בהתנקשות. הארגון טען שלא יהיו השלכות בשטח, אך הצעד מעמיד את רה"מ החדש במבחן

משלחת מטעם בית הדין הבינלאומי המיוחד לענייני לבנון הגישה אתמול את כתב האישום בנושא ההתנקשות בראש הממשלה רפיק אל-חרירי לתובע הכללי בלבנון. כך מדווחים הבוקר (יום ה') כלי תקשורת בלבנון. סוכנות הידיעות הצרפתית מדווחת כי בנוסף הוגשו צווי מעצר נגד ארבעה נאשמים, בהם אנשי חיזבאללה, והוקצב ללבנון פרק זמן של 30 יום לעצור אותם.

 

צוות משולש מטעם ועדת החקירה הבינלאומית נפגש הבוקר עם התובע הכללי, השופט סעיד מירזה, והעביר לידיו את המסמך בן 163 העמודים, הכולל את צווי המעצר. רשת MTV הלבנונית דיווחה כי כתבי האישום כוללים מספר רב יותר של נאשמים, בהם לבנונים וסורים.

 

על פי דיוווח ברשת הלבנונית LBC, אחד מהמבוקשים הוא מוסטפא בדר א-דין, בכיר במנגנון הביטחון של חיזבאללה וגיסו של "רמטכ"ל" חיזבאללה לשעבר, עימאד מורניה. על פי אתר האינטרנט של העיתון "א-נהאר" הלבנוני, בדר א-דין, בן 50, נאשם כי תכנן ופיקח על מבצע ההתנקשות.

 

בדר א-דין הוא איש "השורא", המועצה המייעצת של חיזבאללה, ומפקד מנגנון "מבצעי חו"ל" של התנועה. הוא נעצר בכווית בעבר ואף נכלא, אך ב-1990 הצליח להימלט לאיראן, הצטרף למשמרות המהפכה ושב באמצעותם ללבנון. על פי הדיווחים, הוא החזיק בכינוי תנועתי אחר, "סאמי עיסא" - שם שנזרק לא פעם לחלל האוויר סביב פרשת ההתנקשות.

 

עוד מדווח האתר כי הנאשמים הנוספים הם חסן עיסא, אסד סברא, ואיש חיזבאללה בשם סלים עיאש, הידוע גם בכינויו "אבו סלים". עיאש, בן 48, יליד הכפר חארוף שבדרום לבנון, מחזיק באזרחות אמריקנית. על פי הדיווחים, בכתב האישום צוין כי היה אחראי על חוליית הרצח והשתתף במבצע עצמו.

 

רשת "אל-מנאר" של חיזבאללה אישרה את השמות אך דיווחה כי הוגשו צווי מעצר בלבד, ללא כתבי אישום. לאחר 30 יום יפורסמו שמותיהם של החשודים ברבים באופן רשמי והם יתבקשו פומבית להתייצב לחקירה.

 

מבחן לראש הממשלה החדש

אם נכונים הדיווחים אודות האישומים וצווי המעצר, תעמוד עתה ממשלתו החדשה של איש העסקים נג'יב מיקאתי במבחן, שכן אחד הגורמים החזקים בממשלה זו הוא חיזבאללה. בארגון מסרבים לפי שעה להגיב על הגשת כתבי האישום. השר לענייני פיתוח מנהלתי בממשלת לבנון מטעם חיזבאללה, מוחמד פניש, אמר כי "לאחר שנקרא את כתב האישום - נגיב עליו".

 

אך מקורות בארגון העריכו הבוקר באוזני העיתון "א-שרק אל-אווסט" כי לכתבי האישום לא יהיו כל השלכות בשטח. בדיווח נכתב כי "כמה נוסחאות הונחו בפני מיקאתי מראש לתסריט זה ועתה יהיה עליו לבחור את האלטרנטיבה המתאימה ביותר". לדברי המקורות, עוזרו של מזכ"ל חיזבאללה, חוסיין חליל, מתווך בינו לבין ראש הממשלה מיקאתי בנושא זה.

 

חיזבאללה הודיע בעבר כי לא ישתף פעולה עם החקירה הבינלאומית ועם המשפט. על רקע זה אף התפטרו בינואר כל שרי חיזבאללה מממשלת האחדות של לבנון, ובכך הביאו להפלתה ולהדחת ראש הממשלה, סעד אל-חרירי, בנו של ראש הממשלה המנוח. אל-חרירי סירב להתנער מחקירת האו"ם.

 

לפני שבועיים אמר מי שכיהן בעבר כראש צוות החקירה הבינלאומי לבחינת נסיבות ההתנקשות בחרירי,

השופט הגרמני דטלב מהליס, כי המשטר הסורי היה מעורב בהתנקשות באל-חרירי.

 

בראיון שהעניק לתחנת רדיו בגרמניה, על-פי כלי התקשורת בלבנון, מהליס אישר כי נשיא סוריה, בשאר אסד, "הורה להרוג את אל-חרירי". הוא אמר, כי ההוראה ניתנה לאחר שהסורים חשדו שראש ממשלת לבנון לשעבר פעל בשיתוף פעולה עם הצרפתים והאמריקנים, להפיל את המשטר בסוריה ולפרק את חיזבאללה מנשקו. 

 

לדבריו, העדויות שנגבו מהעדים הדגישו כי "מבנה המשטר בסוריה לא מאפשר לבצע את הפשע הזה מבלי לקבל הנחיות מאסד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-חרירי. נרצח ב-2005
צילום: איי אף פי
מורניה. הגיס יעמוד על דוכן הנאשמים?
צילום: רויטרס
מיקאתי. "יהיה עליו לבחור את האלטרנטיבה המתאימה ביותר"
צילום: AFP
מומלצים