שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    רכיבים טבעיים בלבד – מה זה בכלל אומר?
    כולנו ירוקים. העולם הופך ירוק יותר ויותר, או לפחות מנסה. צרכנים מודעים מצביעים דרך עגלת הקניות שלהם ודורשים מוצרים שיכילו רק מרכיבים טבעיים

    קצת משעשע לחשוב שכל מה שעשתה תעשיית המזון במאה העשרים היה לשפר את הביצועים, האיכות, ההיגיינה, הטריות וזמן המדף ובתוך כך השתמשה יותר ויותר בחומרים מוספים. ומה שקורה בשני העשורים האחרונים הוא בעצם לכאורה, חזרה אחורה.

     

    אבל למעשה תעשיית המזון לא יכולה לחזור אחורה. היא צריכה לעמוד בסטנדרטים שהיציבה לעצמה מבחינת האיכות ולכן היא מתמודדת היום מחד עם דרישת הצרכנים למזון המבוסס על מרכיבים טבעיים ומאידך עם הצורך להקפיד על מוצרים באיכות מצוינת.


    תעשיית המזון צריכה לעמוד בסטנדרטים שהיא הציבה לעצמה (צילום: shutterstock)

     

    הדרישות האלה מאתגרות את טובי המוחות בתעשיית המזון ומביאות לתוצאה מרשימה - תהליכי ייצור מזון מתוחכמים ומורכבים שמספקים לצרכן בדיוק את מה שהוא מבקש. מזון איכותי, נקי, בסטנדרטים גבוהים בלי התפשרות על חומרי גלם טבעיים בלבד.

     

    בשנים האחרונות יצאו לשוק מוצרים חדשים העשויים מרכיבים טבעיים בלבד כמו: שקדי מרק, אבקות תיבול למרק, גלידות ועוד ולאחרונה, גם בתחום הבשר החלו חברות לפתח מוצרים מרכיבים טבעיים כמו: נקניקיות 100% רכיבים טבעיים, קבב והמבורגרים קפואים מרכיבים טבעיים בלבד ועוד.

     

    אז אילו מרכיבים בעצם הוציאו משימוש בתעשיית המזון בשנים האחרונות ?

     

    צבעי מאכל מלאכותיים

    • מה הבעיה? חלק מצבעי המאכל הוגדרו על ידי ארגון ה-FDA כלא בריאים, מה שגרם לבהלה בקשר לכל סוגי הצבעים.
    • מה שמים במקום? הטבע מספק לנו צבעים טבעיים בשפע. אדום מסלק או פפריקה, צהוב מתירס, ירוק מצמחים ירוקים, כתום מגזר ועוד. תעשיות הגלידות, הממתקים והבשר עושות שימוש בצבעים כאלה.
    • האם נחוש בהבדל? לא תמיד. לעיתים הצבעים הטבעיים נראים מעט חיוורים יותר מאחיהם המלאכותיים, אבל לא תמיד ניתן להבחין בהבדלים.


    הטבע מספק לנו צבעים טבעיים בשפע (צילום: shutterstock)

     

    מונו סודיום גלוטמאט (MSG)

    • מה הבעיה? האמת המחקרית אומרת שאין בעיה של ממש. רק אחוז קטן מהאוכלוסיה רגישים למונו סודיום גלוטמאט והוא גורם להם כאבי ראש, סחרחורות וכו'. לגבי רוב האוכלוסיה המשמעות העיקרית היא תוספת מלח למוצר. חשוב לזכור כי הוא מצוי באופן טבעי בחלק מהמזונות כמו למשל תבלינים, עגבניות ובשר בקר.
    • מה שמים במקום? מכיוון שלמונו סודיום יש השפעה משמעותית על טעם המוצר, מוסיפים תבלינים אחרים לשיפור הטעם. משתמשים בתחליפים אלה בעיקר באבקות מרק, חומרי תיבול,, רטבים כמו רוטב סויה וכו'.
    • האם נחוש בהבדל? יתכן שכן, בעיקר מי שאוהב את הטעם הייחודי (המכונה אוממי) של המונו סודיום.

     

    פוספאט

    • מה הבעיה? פוספט הוא מינרל טבעי, הדרוש לגוף לצורך פעילות תקינה. על מנת להפיק ממנו את הפונקציונאליות הנדרשת לתעשיית המזון הוא עובר תהליכי עיבוד שמשנים את המבנה המולקולרי שלו והופכים אותו ל"לא טבעי". הפוספט משמש בעיקר בתעשיית הבשר כדי ליצור מרקם במוצרי בשר שונים. בעקרון ידוע היום כי עודפים שלו מופרשים בשתן.
    • מה שמים במקום? חומרים טבעיים המשמשים לאותה מטרה.
    • האם נחוש בהבדל? לא, ויש לזכור כי פוספט מצוי בבשר גם באופן טבעי בדיוק כפי שהוא מצוי ברקמות הגוף שלנו.

     

    ניטריט

    • מה הבעיה? בכמויות גדולות בלבד, ניטריט נחשב חומר לא בריא.
    • מה שמים במקום? משתמשים בניטריט טבעי בלבד, המופק מסלרי. בעיקר במוצרי בשר שיצאו לאחרונה למדפים ומכילים רכיבים טבעיים בלבד.
    • האם נחוש בהבדל? כנראה שלא.

     

    חומרים מייצבים

    • מה הבעיה? שרובם חומרים לא טבעיים וצרכנים רבים מעדיפים היום שלא לצרוך אותם.
    • מה שמים במקום? מייצבים את המוצרים בעזרת חומרים טבעיים וטכנולוגיות מתוחכמות. משמש בעיקר בתעשיית החלב ובעיקר במוצרים דלי שומן כדי לייצור מרקם מתאים ובתעשיית הבשר.
    • האם נחוש בהבדל? לא, ממש לא.

     

    שומן טראנס

    • מה הבעיה? שומן טראנס הוא שומן שברוב המקרים נוצר בתהליך תעשייתי כמו למשל ייצור מרגרינה משמן. משמש בעיקר בתעשיית המרגרינה ומוצרים המכילים אותה כמו בצק. הוא נחשב כמשפיע לרעה על תהליכים שונים בגוף ופוגע בבריאות. חשוב לזכור כי חלק מהמזונות (בעיקר מוצרי חלב ובשר) מכילים אחוז קטן מאוד וזניח של שומני טראנס באופן טבעי.
    • מה שמים במקום? בדרך כלל שומנים מסוג אחר שאינם שומן טראנס.
    • האם נחוש בהבדל? ברוב המקרים לא.

     

    חומרי טעם וריח מלאכותיים

    • מה הבעיה? חומרים אלה, בדומה לצבעים מלאכותיים עשויים- למי שרגיש, לגרום לבעיות כמו כאבי ראש, רגישות במערכת העיכול וכו'.
    • מה שמים במקום? חומרים טבעיים כמו תבלינים, דבש, שמן זית וכו'. בתעשיות הנזקקות לתיבול כמו תעשיית הבשר. תחליפי בשר מהצומח מאמצים אותם ללא כל קושי.
    • האם נחוש בהבדל? אולי יהיה אפילו יותר טעים...

     

    100% טבעי?

    ולקינוח – מה זה אומר בעצם שמוצר עשוי מ - 100% רכיבים טבעיים בלבד?

    זה אומר שכל החומרים במוצר הינם טבעיים בלבד לפי התקן הישראלי, כלומר אינם מעובדים ואינם עוברים שינוי כימי המביא להיותם חומרים לא טבעיים. כל המרכיבים טבעיים והם לא עברו שינוי כימי של החומר. ללא תוספות כמו למשל צבעי מאכל מלאכותיים, ניטריטים, פוספטים או חומרים משמרים.

     

    הכותבת היא דיאטנית קלינית M.Sc. ויועצת לתשלובת זוגלובק.

     

    כולנו ירוקים
    צילום: shutterstock
    במקום צבע מאכל צהוב
    צילום: shutterstock
    מומלצים