שתף קטע נבחר

גפני: "הריכוזיות במשק גדלה לממדים מפחידים"

בדיון בוועדת הכספים בנושא הריכוזיות הכלכלית בישראל, אמר יו"ר הוועדה כי המצב מהווה סכנה להליך הדמוקרטי כשהוא מצמצם את יכולת ההתערבות של הממשלה ושל חברי הכנסת. "למחיר הקוטג' יש חלק בריכוזיות הזאת. היעדר תחרות בשיווק איפשר לחברות להעלות מחירים כאוות נפשן"

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, יצא הבוקר (ד') בהתקפה חריפה על סכנת הריכוזיות במשק - "המאיימת על השלטון הדמוקרטי במדינה", לדבריו. הוא אמר זאת בפתח דיון על בעיית הריכוזיות עם ראשי הוועדה הממשלתית שדנה בצורך להגברת התחרותיות, בראשות מנכ"לי משרד ראש הממשלה והאוצר, אייל גבאי וחיים שני.

 

 

גפני אמר: "את סכנת הריכוזיות אנחנו כבר רואים באופן ודאי ובממדים מפחידים. קבוצה קטנה של משפחות משתלטת על משאבי טבע ומפעלים השייכים לעם ישראל וגם על כלי תקשורת. המצב הזה מהווה סכנה להליך הדמוקרטי כשהוא מצמצם את יכולת ההתערבות של הממשלה ושל חברי הכנסת".

 

הוא הוסיף כי "למחיר הקוטג' יש חלק בריכוזיות הזאת. היעדר תחרות בשיווק איפשר לחברה להעלות מחירים כאוות נפשן. נקיים דיון בנושא - כי צריך להיות שלטון בישראל שימנע האמרת מחירים".

 

הוועדה הממשלתית הוקמה לבקשת ועדת הכספים, והדיון היום הוא דיון ביניים לפני הגשת המסקנות הסופיות שלה. גבאי אמר כי הוועדה מורכבת מנציגים של כל הרגולטורים במשק והיא אינה כוללת נציגי ציבור. לכך הוסיף שני: "אנחנו לא מרגישים בנוח לפרסם על המתרחש בוועדה לפני סיום עבודתה".

 

במהלך עבודתה, הופיעו בפני הוועדה לא מעט מראשי המשק, ביניהם יאיר סרוסי, יו"ר בנק הפועלים; אלי יונס, מנכ"ל מזרחי-טפחות; ירום אריאב ואבי בן בסט, לשעבר מנכ"לים באוצר; אהרון פוגל, שהיה בעברו מנכ"ל האוצר והיום מכהן כיו"ר מגדל ביטוח ונס טכנולוגיות; דרור שטרום, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים; הטייקונים מוזי ורטהיים, בינו צדיק ועמי הראל מקבוצת IDB של נוחי דנקנר, אסף ברטפלד מקבוצת תשובה, אפרת פלד, מנכ"ל ויו"ר אריסון השקעות.

 

בנוסף, הופיעו עו"ד דידי לחמן-מסר, לשעבר משנה ליועץ המשפטי לממשלה לענייני כלכלה ופיננסיים; פרופ' דניאל דורון מהארגון הכלכלי-חברתי; נגה קינן, ראש פורום מנהלי הכספים; רו"ח פרופ' אמיר ברנע מהמרכז הבינתחומי; יהודה טלמון, ראש לשכת העצמאים; אהוד פלג, מנכ"ל המועצה לצרכנות ועו"ד נילי אבן חן מהתנועה לאיכות השלטון.

 

"הפוליטיקאים הם הרבנים של הטייקונים"

במהלך הישיבה לא התקיים דיון ענייני בנושא, והמנכ"לים גבאי ושני השתתפו בשמיעת דברי הח"כים ללא תגובה מצידם. היו"ר גפני הבטיח לקיים את הדיון על מסקנות הועדה לאחר שיוגשו וקרא לגבאי לפרסם אותם בהקדם לפני פרישתו הקרובה מתפקידו.

 

עו"ד יהודה טלמון, ראש לשכת העצמאים, שכבר הופיעה בוועדה הממשלתית סיפר על פנייתו לרשות ההגבלים העסקיים, בבקשה לסייע לעסקים הקטנים שמתמודדים עם ריכוזיות החברות הגדולות. לדבריו, הוא נענה שאין לרשות תקציב וכוח אדם אבל ציין כי הרשות הגיבה בהאשמת העסקים הקטנים בהתאגדות לא חוקית.

 

סמנכ"ל הרשות, אילן שטיינר, הגיב שאכן זאת תופעה בעייתית וההתאגדות מהווה פלטפורמה לתיאום מחירים. היו"ר גפני התערב בנושא, ואמר: "אם זה כך, גם אני עבריין. לאחר שהטפתי השבוע למען התאגדות העסקים הקטנים במסגרת לשכת העצמאיים".

 

חברת הכנסת פאינה קירשבאום (ישראל ביתנו), אמרה כי בעיית הריכוזיות נוצרה בגלל שבמדינה יש רגולטורים אבל אין רגולציה ובעלי ההון מנצלים את שטח ההפקר לטובתם. חבר הכנסת יצחק וקנין (ש"ס) יצא נגד התלות ההדדית בין בעלי ההון והמערכת הפוליטית ואמר שהציבור משלם עליה מכיסו מחירים יקרים. הוא תקף את הממשלה על שאותה מעניין רק כמה כסף נכנס לקופת האוצר והזהיר אם היא לא תתערב "הזעם המצטבר בציבור יתפוצץ לה בפנים".

 

גפני הוסיף, בעדות אישית: "ראינו לא אחת איך בעלי ההון מפעילים כוח על חברי כנסת כדי לקבל מענקי עידוד השקעות הון, אבל אני לא בעסק הזה. לי אין פריימריז, ואני תלוי ברבנים שהנכס היחיד שלהם הוא שולחן שבור".

 

חבר הכנסת ציון פינאן (ליכוד) אמר: "לך יש רבנים ולטייקונים - הפוליטיקאים הם הרבנים שלהם". חברת הכנסת זהבה גלאון (מרצ) ביקשה שהוועדה הממשלתית תפרסם את הפרוטוקולים שלה כדי להגביר את שקיפות דיוניה.

 

גפני הודיע לסיכום כי מסקנות הוועדה ישמשו בסיס לחקיקה. הוא הוסיף, כי, ועדת הכספים תהיה מוכנה לדון בנושא אפילו בפגרת הקיץ הקרובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר ועדת הכספים, משה גפני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים