שתף קטע נבחר

"ניו יורק טיימס" מזהיר את הפלסטינים מהאו"ם

העיתון האמריקני תוקף את כל המעורבים ומזהיר מפני "השלכות הרסניות" בעקבות פניית הפלסטינים להכרה במדינה. "נתניהו חיפש תירוצים להתחמק ואבו מאזן ויתר על דיפלומטיה"

בישראל עסוקים בימים אלה במחאה החברתית שמציפה את המדינה ו"ספטמבר", למרות שהוא מעבר לפינה, נראה עוד רחוק. בעולם יש מי שעוקב בדאגה וממתין לראות מה יקרה לאחר שהפלסטינים יבקשו מהאו"ם הכרה במדינה. ה"ניו יורק טיימס" האמריקני מתח במאמר מערכת שפורסם הבוקר (יום ב') ביקורת על כל המעורבים במגעים, כולל הממשל בוושינגטון, והזהיר מפני ההשלכות ההרסניות.

 

"בעוד קצת יותר מחודש צפויים הפלסטינים לבקש מהאו"ם הכרה במדינה", נכתב במאמר, "יש לנו סימפטיה לכמיהתם ולתסכול שלהם. במשך שנים הבטיחו להם פיתרון המבוסס על משא ומתן, הנשיא אובמה קרא להסכם שלום עד חודש ספטמבר ובינתיים הם עדיין בידיים ריקות. אולם, התוצאות עלולות לגרום לנזקים עצומים לכל המעורבים".


"כולם נושאים באחריות למבוי הסתום" (צילום: אבי אוחיון, לע"מ) 

 

על מנת לקבל הכרה רשמית ומלאה זקוקים הפלסטינים לתמיכת מועצת הביטחון. אולם, במאמר המערכת מודגש שהאמריקנים יפעילו את זכות הווטו בנוגע לכל החלטה שתומכת במהלך, "דבר שיגביר את הבידוד של ישראל ו-וושינגטון". "במקום זאת, עשויים הפלסטינים לבקש מהעצרת הכללית להכיר בהם כמדינה או לתת להם מעמד של משקיף", נכתב, "אחת מבין שתי האפשרויות ללא ספק תאושר", אך זה יהיה הצהרתי בלבד, נכתב, "אחרי השמחה הראשונית, הפלסטינים יהיו אף מנוכרים יותר והקיצונים ינסו לנצל את הניכור הזה".

 

במאמר מציע העיתון כי הדרך להימנע מהאסון שבפתח היא משא ומתן רציני בין ישראל והפלסטינים. "שני הצדדים אפילו לא היו יחד באותו חדר, מאז ספטמבר 2010".

 

"צריך להניח מפה ועסקה על השולחן"

למה זה לא קרה? כולם אשמים, כולל הרפובליקנים בארצות-הברית. הראשון שחוטף הוא נתניהו: "ראש ממשלת ישראל השתמש בכל תירוץ שיכול היה למצוא (מהומות אזוריות, חולשת הקואליציה) כדי להתחמק מהמשא ומתן. הוא התנגד וסיכל את היוזמה של הנשיא אובמה, ומנהיגי הרפובליקנים בוושינגטון, שנראה כי הם מעוניינים רק בלהביך את אובמה, עודדו את התנגדותו".

 

בנוגע למנהיגים הערבים נטען כי הם לא סיפקו לישראל אף תמריץ כדי שייתן לה סיבה כלשהי להתפשר במשא ומתן. "נראה שהנשיא הפלסטיני ויתר על הדיפלומטיה, כאשר אובמה לא סיפק הבטחה להקפאת ההתנחלויות. אנו לא רואים שום הוכחה לכך שהוא חשב על מהלך אחד מעבר להצבעה באו"ם".

 

המאמר גם לא חוסך ביקורת מהממשל בוושינגטון. "הבית הלבן עובד עם ישראל והקוורטט על גיבוש הצהרה שתניח את היסודות למשא ומתן, שבמוקדו מדינה פלסטינית, לפי גבולות 67', עם החלפת שטחים וערבות לביטחונה של ישראל".

 

ב"ניו יורק טיימס" מדגישים כי על מנת לגרום לפלסטינים לוותר על הפנייה לאו"ם, "ארצות הברית ושותפותיה צריכות להניח מפה ועסקה על השולחן עם לוח זמנים לסיום השיחות והצבעה רשמית באו"ם על הכרה במדינה. מועצת הביטחון והליגה הערבית צריכות להטיל על כך את מרב כובד משקלן".

 

לבסוף נכתב במאמר המערכת כי "אנו לא רואים שום סימן לכך שוושינגטון או הישראלים חושבים מעבר לרווח. ארצות הברית יכולה להטיל וטו על הכרה בפלסטינים כמדינה, אך כל הצדדים ישלמו מחיר יקר".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אבו-מאזן ויתר על דיפלומטיה"
צילום: AP
מומלצים