שתף קטע נבחר
 

חינוך עולה כסף

אחרי ההוצאות של החופש הגדול מגיעות הוצאות על הלימודים. ספרי לימוד, שיעורים פרטיים, חוגים – האם באמת בחנו מה נצרך? כדאי לעשות זאת בצורה מושכלת ובהחלט לא על חשבון ההשכלה של הילדים

עוד לא הספקנו להתאושש משלל ההוצאות על בילוי הילדים בחופש – קייטנות, הופעות, הפעלות, סרטים, טיולים ועוד, והנה מגיע גל נוסף של הוצאות לקראת החזרה לבתי הספר.

 

מה כבר לא נאמר על עלויות ספרי הלימוד, על ההון שעושות הוצאות הספרים על חשבון ההורים המסכנים. באופן מסורתי מודיעים במשרד החינוך בכל פעם שהנושא עולה בתקשורת, במיוחד בעונה זו, כי מתגבשת תוכנית חדשה שתחל לפקח על שוק ספרי הלימוד. בפועל אנחנו חווים את אותו זעזוע בחשבון הבנק בכל שנה מחדש.

 

העברת ספרי לימוד מתלמידים בוגרים לצעירים חוסכת הרבה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
העברת ספרי לימוד מתלמידים בוגרים לצעירים חוסכת הרבה(צילום: shutterstock)

 

חלק מבתי הספר החלו ביוזמות מקומיות של העברת ספרי לימוד מהתלמידים הבוגרים לתלמידים הצעירים במחירי בסיס, כשהן ההורים והן בית הספר נרתמים למבצע החסכוני הזה. אולם עדיין בבתי ספר רבים נדרשים ההורים להוציא הון.

החזרה ללימודים כוללת לא רק הוצאות על ספרי לימוד, תיקים ומכשירי כתיבה. חזרה ללימודים משמעותה עוד הוצאות רבות בתחום החינוך ובתחומים נוספים שאנו נדרשים להם.

 

האם רישום הילדים לחוגים הוא הכרחי? האם הילדים אכן מתייצבים לשלל החוגים שעולים לנו לא מעט? האם זה הופך אצלם יותר למפגש חברתי ופחות למקור להעשרה ולידע?

 

לא פעם אנו עשויים לגלות כי הילד כלל לא עושה את האימון שהוא נדרש לו בחוג חלילית, לא מכין תרגילים למפגש הבא בחוג לאנגלית או פשוט לא מתייצב כפי שהבטיח בחוג לציור. לא חבל על הכסף?

 

כדאי גם לבחון את עצמנו האם הרישום לחוג הוא רצון טהור של הילד, כי זה מושך אותו, מעניין וכו' או שזה יותר רצון שלנו, שהיינו שמחים מאוד אם היה לנו בן גיטריסט או בת פסנתרנית, למרות שאולי הם פחות מזדהים עם הרעיון.

 

הילד שלי הוא תלמיד מצטיין

עוד הוצאה לא קטנה היא השיעורים הפרטיים שאצל לא מעט תלמידים יגיעו כבר בשלב מוקדם של החזרה לבית הספר. ההורים לחוצים – הבן צריך להיות בהקבצה א', הוא צריך להתקבל לחטיבה למחוננים בעוד שנתיים, איך יקבלו אותו בתיכון פלוני היוקרתי אם הוא לא ישיג ציונים טובים כבר כעת?

 

כדאי שנרגיע. כדאי שנחשוב היטב אם ילד בכיתה ג' זקוק לשיעורים פרטיים באנגלית או במתמטיקה. לעיתים רבות נדרשים רק סיוע, תמיכה, עזרה בשיעורי בית, הדרכה בניצול נכון של הזמן. האם בדקנו במה אנחנו ההורים יכולים לסייע? באילו מקצועות אנחנו בקיאים? האם אנחנו מקדישים מספיק זמן, אם בכלל, לסייע לילד בהכנת שיעורי הבית?

 

גם אם החלטנו כי יש צורך בסיוע של מורה פרטי, זו לא בושה לבקש הנחה. תתפלאו , אבל חלקם יסכימו. לעתים ניתן לצרף מספר תלמידים ביחד- מהלך חסכוני, אם כי לפני כן יש לבחון היטב את החסרונות - לוודא שהרמה זהה, שכל הילדים שותפים בשיעור בצורה פעילה ומפיקים ממנו את המיטב.

 

ראוי לציין כי בתי ספר רבים מעמידים לרשות התלמידים סיוע נקודתי במקצועות שונים באמצעות בנות שירות לאומי וסייעות, וכדאי לברר עם בית הספר.

 

לימודים זה עסק יקר, גם במדינה שבה קיים חוק חינוך חינם. אנחנו יכולים למזער קצת את הנזק. חשוב שנהיה מודעים לכך.

 

חינוך עולה כסף
צילום: shutterstock
החופש אוטוטו נגמר ואחריו מגיעות עוד הוצאות
צילום: shutterstock
מומלצים