שתף קטע נבחר

ההסלמה בדרום: כך זה נראה ברשת

מלחמה ומחאה ברשת: אהוד ברק נגד הזומבים, איראן מסייעת לישראל מהאוויר ואומת הרשת עוקפת את התקשורת‬. האתרים שנפרצים, העדכונים שלכם בפייסבוק, הסטטוסים מהשטח - כולם יתעדכנו כאן

גם אני הייתי בצעדה במוצ"ש וכל מה שקיבלתי זה החולצה המחורבנת הזאת

כשהתקשורת ומחאת האוהלים היו BFF, מתנגדי המחאה התלוננו על ניפוח מספר המשתתפים בהפגנות. עכשיו תומכי המחאה טועמים את צדה השני של חרב הפיפיות, כשהתקשורת כמעט ולא סיקרה את "צעדת הדממה" במוצ"ש האחרון, ונקבה במספר משתתפים קטן מזה שהיה בפועל, לדעת המשתתפים.

 

יא שני, אחד המשתתפים, כתב בפייסבוק: "אני חוזר עכשיו מצעדה ראשונה מסוגה בתולדות המדינה - צעדה שקוראת לצדק חברתי ולטיפול בסגויות חברתיות שמתרחשת לצד ארועים בטחונים מדאיגים אשר מכאיבים לכל אחד ממשתתפיה.הייתי בלא מעט הפגנות וכל מי שעיניו בראשו יודע שהיו בצעדה בשקט עשרת אלפים איש אם לא יותר (מישהו מהמארגנים אמר לי שההערכות המשטרה הם 17 אלף). ובתקשורת ? כאילו כלום - התעלמות מוחלטת - Ynet - 1000 , הארץ - 4,000, nrg - 2000. לא ברור אם זה ניסיון מכוון, השפעה של קונספציות ישנות או סתם עצלנות של כתבים. צריך להזכיר לתקשורת הישראלית שהזמנים חדשים בכל המובנים - ואם הם מסרבים לספר את האמת אנחנו נספר אותה. אני מבקש מכל מי שהיה הצעדה , אבל רק ממי שהיה, לעשות לייק לעמוד".

 

באירוע הפייסבוק של "צעדת הדממה" נרשמו 5318 משתתפים, 1327 אולי משתתפים ו-45,538 שהוזמנו אך לא השיבו. בעמוד שפתח שני, "גם אני הייתי בצעדה במוצ"ש והיו לפחות עשרת אלפים אנשים", נרשמו עד כה 231 חברים בלבד.

 

זומבים עליך, שמשון!

"מי שפועל נגדנו ראשו יופרד מגופו", הכריז שר הבטחון אהוד ברק בהצהרה שכבר מסעירה את הטוויטרספירה. מה אתם רוצים ממנו, הוא בסך הכל מיישם שיטת לוחמה מאוד מקובלת. כלומר, אם האויב שלכם הוא זומבי:

 

 

תמיכה מפתיעה מאיראן

בבוקר פרסמו חדשות 2 מבזק בדף הפייסבוק שלהם: "החלה תגובת ישראל: צה"ל תוקף כעת ברצועת עזה". הגולש יוסי קאופמן העמיד אותם על טעותם: "צה"ל תוקף בעזה ומכל התמונות בעולם, בחדשות ערוץ 2 מצמידים תמונה של מטוסים איראניים. אירוניה".

 

אופס ()
אופס

 

המחאה לא תודפס על נייר עיתון

היחסים בין התקשורת לבין מחאת האוהלים עברו, בתבנית צפויה מראש, משיא של רומן סוער לשפל של עקיצות וחשדנות במקרה הטוב, והתעלמות במקרה הרע. "התקשורת הישראלית, זאת יודע לומר כל חוקר תקשורת בעשורים האחרונים, נטועה עמוק בתוך האתוס הבטחוני", כותב ד"ר יובל דרור באתר "העין השביעית". "שלא יהיה ספק: מתקפת הטרור באילת היא פגיעה בלתי נסבלת בריבונות המדינה והיא גבתה מחיר מזעזע מעשרות אזרחים. קשה לדמיין מדינה שהיתה עוברת בשתיקה על אירוע מעין זה. ואולם לצורך הדיון הנוכחי אין צורך להתמקד בתגובה הצבאית של ישראל, אלא בתגובה של התקשורת הישראלית, זו שאינה מסוגלת להכיל יותר משני סיפורים בעת ובעונה אחת, זו שמנקה את השולחן מהנושאים שהצטברו עליו כדי להתמקד בנושא העיקרי שבו היא מומחית: שידורים ישירים, מפוקסלים ומבולבלים מאתר נחיתה של גראד".

 

אולם המחאה יכולה להתגבר על הקושי הזה, אם תשכיל להשתמש בכלים המקוונים של תקשורת ההמונים-להמונים כדי לשנות את התקשורת עצמה, טוען דרור: "אם ייעשה שימוש במדיה החברתית כדי להחזיק את המחאה בחיים בתקופה שבה תשומת הלב התקשורתית הועברה מטרכטנברג ל"טראח וגמרנו", אם הפלטפורמות המקוונות יוכיחו שהן מסוגלות לתחזק את אנרגיות המחאה גם בלי כותרות ראשיות בעיתונים ובמהדורות הטלוויזיה, או אז נדע שני דברים: הראשון הוא שהציבור הישראלי מצליח לראשונה להשתחרר מהשיח הבטחוני שנכפה עליו פעם אחר פעם עד שקשה לדמיין לו חלופה. השני הוא שהמדיה החברתית אינה עוד בגדר קוריוז של היפסטרים משדרות רוטשילד, אלא מרכיב מרכזי של התקשורת הישראלית".

 

יורם קופרמינץ פסימי הרבה יותר, לאור הסיקור הדל של עצרת הדממה אתמול: "אני יודע שרבים מכם מאוכזבים מרמת הסיקור של הדממה אתמול, ראיתי שגם החתמה התחילה. לא כדי להתכחש איתכם, אבל שתיקתו של צבא הגנה ישראל מאז אתמול בלילה, שלא כהרגלו, וסימנים נוספים מלמדים שמשהו מאוד גדול עומד להתרחש. נדמה לי שמאוד כדאי למחאה לשקול טוב טוב את תגובתה. זה לא יהיה דומה לשום דבר שהיה עד עכשיו מבחינת בעל הבית השתגע כמו שלא השתגע קודם. התמונות שיגיעו לא יותירו לכם אפילו מקום בעיתון ועד הבית".

 

מבצע "תנו להם לייק בראש!"

אני מסתכן בנבואה שלפיה קיץ 2011 ירשם בדפי הוויקיפדיה כתחילתה הרשמית של הדמוקרטיה המקוונת הישירה בישראל. מחאת הקוטג' התנהלה דרך פייסבוק, מחאת האוהלים הפכה לגירסה חיה של רב-שיח אינטרנטי, ועכשיו גם התגובה הממלכתית מתממשקת עם האזרחים באמצעות האינטרנט, עם יוזמות כמו אתר ההידברות הממשלתי ונוכחות הרשת הנרחבת של ועדת מנו, שמנהלת דיאלוג עם הגולשים.

  

ברוח זו השיקו חברי הכנסת אורי אריאל ויעקב כץ מהאיחוד הלאומי דף פייסבוק בשם "עוצרים את הגראד - נכנסים לעזה", שבדברי ההסבר שלו נכתב כי "ההתנתקות המיטה עלינו את המלחמה בדרום, בדיוק כפי שחזו אנשי המחנה הכתום, וכן ליברמן ישי ונתניהו. נקרא להם: הגיע הזמן לתקן את הטעות".

 

  ()

 

הגולשים שתומכים בכניסה מחודשת לעזה נקראים ללייקק את העמוד, כדי להגיע למספרים גדולים ולהוכיח לממשלה שיש בציבור תמיכה רחבה ברעיון. כרגע יש בדף הטרי קצת יותר מ-100 חברים, אבל המספר ודאי יגיע לאלפים בתוך ימים אם לא שעות.

 

חלק מהגולשים מנצלים את את ההזדמנות לשתף את הח"כים ואת הציבור ברחשי לבם וברעיונות שלהם לפתרון המצב. "להקים את גוש קטיף בהקדם האפשרי", קורא איגור גונופולסקי. מיכל ששון כותבת: "בס"ד קדימה להסתערר על עזההההה!!!!!!לשחרר את שליט!!!!!להתעורררר!!!! יישר כוח עוצרים!!! כל הכבוד על היוזמה כאן!!!"

  

מעניין לראות אם מפעילי הדף יאפשרו פרסום דעות מנוגדות. לא בטוח שהמתנגדים בכלל יטרחו לפרסמן: הכתיבה והתגובה בעמוד פתוחות רק לחברי הדף, כך שמתנגדים יאלצו לעשות לייק, ובכך יוסיפו את קולם לקריאה המנוגדת לדעתם. מאידך, הם יכולים ללייקק, להגיב ואז ללחוץ על "לא אוהב". אם אין להם משהו יותר טוב לעשות באותו רגע.

 

הפיגוע מובא לכם בחסות גוגל סטריט ויו

רמו"ט (הרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע במשרד המשפטים) אישרה לגוגל להפעיל בארץ את ניידות גוגל סטריט ויו, שמצלמות רחובות, תופרות יחד את התמונות ומצמידות אותן למפה גאוגרפית לתיעוד פנורמי מקיף של המדינה. לכאורה, תמוה שבכלל נדרש אישור כזה: לכל אחד מותר לצלם במקומות ציבוריים. אולם מיזם צילום עצום ומקיף כזה לא פועל לפי החוקים הישנים, ועל כן צריך לחוקק עבורו חדשים.

 

זיו קיטרו, שדיווח על כך אצלנו, כתב כי השירות, "שנתקל בביקורות רבות על חדירה לפרטיות, מראות זוועה והתנהלות הגובלת בפלילים של אנשיו". בין השאר נודע כי גוגל אספה והנגישה לציבור מידע שאיפשר לעקוב אחרי אנשים לפי מספר זיהוי ייחודי של מחשביהם הניידים או הטלפונים הסלולריים שלהם.

 

מתוך סטריט וויו. פרטיות?  (צילום מסך) (צילום מסך)
מתוך סטריט וויו. פרטיות? (צילום מסך)

 

בעיה נוספת, שקופצת לעין ישראלית אבל אינה יחודית לישראל, היא הסוגיה הבטחונית, שאליה התייחסה אילנה ברודו בבלוגה TechSlut: "עם כל הרצון שלי לתת לקידמה ולחדשנות בעולם ובארץ דרור, מתוקף היותי אזרחית ישראל יש קול קטן ופרנואידי בראש שלי שתמיד ישאל מה ההשפעה של החידוש על ביטחון ישראל. הרי דווקא בימים אלה כשדרום הארץ בוער ואלימות כלפינו נשפכת אל מעבר לגבולות המדינה, קל לראות לצד היתרונות גם את החסרונות שבבסיס נתונים מסוג זה.

 

"בשם חופש המידע, ניתן למצוא כיום ברשת את כל המידע הדרוש ליצירה של מטען חבלה. יתרה מכך, אתרים אחדים אף יספקו לכם את הרכיבים הדרושים בהזמנה דיסקרטית עד הבית. לפתע נראה שגם גוגל אצה לעזרת המפגע הפוטנציאלי ותציג לו בפרטי פרטים את מראות המקומות בהם יוכל לפגע. כבר לא צריך לבצע מודיעין במקום הפיגוע המתוכנן – גוגל כבר עשו את העבודה וצילמו את הרחובות והבניינים. משהו פה מדאיג אותי מאוד. בניגוד לפחד התהומי שלי מקיומו של מאגר ביומטרי של כלל אזרחי ישראל, כאן אפילו אין צורך להמתין שהשרות ייפרץ – המידע חשוף לכל דכפין.

 

"אני מניחה שזה עניין של התפתחות טבעית, המעורבות של טכנולוגיה ואינטרנט גם בפעילות פוליטית, פעילות מחאה וכמובן טרור. השאלה שאני מוצאת שואלת את עצמי היא האם עדיף היה לסרב לבקשת גוגל מלחתחילה ולחסוך את הדאגה, או שמא פרנואידיות יתר זו היא סממן לכניעה לטרור הפסיכולוגי המופעל על אזרחי ישראל?"

 

בהודעה לעיתונות של הרשות יש התייחסות לנושא הפרטיות ותחום השיפוט (אף שגוגל לא יושבת בישראל, היא הסכימה שלעניין שירות זה היה לא תערער על סמכות השיפוט הישראלית האזרחית, המנהלית והפלילית). אולם אין שם, ואין בנוסח המלא של תנאי האישור, מילה על ההיבט הבטחוני.

 

אין בכך לרמוז שמדינת ישראל לא שקלה שיקולים בטחוניים הנובעים מהתיעוד בגוגל סטריט ויו. אבל כנהוג אצלנו, הממסד הבטחוני שותק שתיקה רבת משמעות: "אזרחים, המבוגרים דואגים לבטחון שלכם, חזרו לישון ואל תטרידו את מוחותיכם הקטנים בכך ולו רגע אחד נוסף". חבל שלרמו"ט אין הסמכות, השיניים והביצים לדרוש מהממסד הבטחוני את השקיפות והאחריותיות שהיא דורשת מגוגל.

 

דיווחי תנועה: פריצות בפייסבוק

מתקפות על אתרי אינטרנט שמאטות או מפילות אותם נתפסות אצל חלק מהאנשים כוונדליזם ואף טרור קיברנטי, אבל יש גם מי שתופס זאת כמחאה לגיטימית. ריצ'רד סטולמן, מייסד תנועת התוכנה החופשית, השווה את מתקפת אנשי אנונימוס תומכי וויקליקס על אתרי מאסטרקרד ואמזון לשביתת שבת: "המוחים לא ניסו להשתלט על אתר אמזון או לשאוב מידע ממאסטרקרד. הם נכנסו כולם דרך הדלת הראשית של האתר, והוא לא עמד בעומס".

 

שיטה פולשנית יותר היא פריצה לאתרים לשם השחתתם והצפתם במסרים פוליטיים. מדובר בגרפיטי של המלחמה המקוונת: האקרים וגורי האקרים מריצים סקריפטים, שולחים הודעות דיוג (פישינג) ומנצלים נקודות תורפה של תוכנות ושל משתמשים כדי למחות, לפגוע, להעליב ולשבש. מדינה עם שיעור חדירת אינטרנט גבוה כמו ישראל היא יעד מתבקש למתקפות כאלו. מאות אתרים ישראליים נפרצו בעקבות המבצע הצבאי "גשמי קיץ" בעזה ב-2006, ומספר דומה נפרץ בעקבות הדיפת המשט הטורקי ב-2010, אז גם הצליחו ההאקרים לגנוב שמות משתמש וסיסמאות של גולשים ולעשות בהם שימוש לרעה.

 

אבל גם האקטיביסטים-סייברטרוריסטים אנטי-ישראליים מושפעים מטרנדים, ובקיץ 2011 נראה שהם הניחו לאתרים ועברו לדפי פייסבוק. ביום שישי הציף פייסבוקאי מצרי כמה דפי פייסבוק בהודעות אנטי ישראליות בתרגום מכונה גרוע. הבוקר דיווחה התאחדות הסטודנטים כי "האקרים תקפו את עמוד הפייסבוק" שלה. לפי הודעת ההתאחדות, "מסתבר שגל הטרור של הדרום לא פסח גם על האינטרנט, הבוקר גילו בהתאחדות הסטודנטים כי במהלך שעות הלילה האקרים מצריים פרסמו על עמוד הפייסבוק של התאחדות הסטודנטים בישראל פוסטים המשבחים את השתלטותם של צעירים מצרים על השגרירות הישראלית בקהיר ועל הנפת הדגל המצרי מעל השגרירות".

 

  ()

  

"בשעות הבוקר המוקדמות ביצעתי סריקה של עמוד הפייסבוק ולתדהמתי הופיעו הפרסומים הניאו-נאציים והאנטישמיים", מסר מתן קרן, רכז ההסברה של התאחדות הסטודנטים, "זוהי הפעם הראשונה בה אנו נתקלים במחאה מכוערת, בוטה ומסוכנת כל כך".

 

בניגוד למסקנה ההיסטרית העולה מהודעת ההתאחדות, לא מדובר במתקפת האקרים, אלא בגולשים שלייקקו את הדף וניצלו את האפשרות לפרסם תכנים על גביו. מי קבע שהחברים יוכלו לפרסם סטטוסים? ההתאחדות עצמה, בהגדרות הדף בפייסבוק.

 

לדברי קרן, "הפוסטים הנ"ל הוסרו באופן מיידי מעמוד ההתאחדות, המפרסמים נחסמו ופעילותם דווחה כך שתיחסם גם בעתיד". עם זאת, ההתאחדות לא חסמה את האפשרות של חברים לפרסם תכנים על הוול, כך שיתכנו מתקפות נוספות, על ידי אותם גולשים שיפתחו פרופילים חדשים, ועל ידי גולשים אחרים. גם אם תחסום ההתאחדות את האפשרות של הגולשים לכתוב על הוול שלה, אלו יוכלו להציף בנאצות גם בטוקבקים, והפתרון היחיד הוא ניכוש עשבים – ניטור מתמיד של העמוד וחסימת משתמשים בעייתיים.

 

כדי לפרוץ לדף פייסבוק, על ההאקר להשתלט על פרופיל הפייסבוק של אחד ממנהלי הדף, או לגרום להם לצרפו כמנהל. פריצה כזאת התרחשה בדף הפייסבוק של קהילת "טיפת חלב ברשת". הפורץ החליף את תמונת הפרופיל של הדף בתמונה מדממת מעירק שמראה אדם נושא ילד שרגלו נקטעה, ותמונות נוספות שהועלו בעמוד מציגות דגלי ישראל נשרפים ונרמסים, את דגל פלסטין, את גלעד שליט ועוד. מנהלי הדף טרם נפטרו מהפורץ – ייתכן שהוא הקדים והדיח אותם מניהול הדף כדי שהם לא יוכלו להדיח אותו.

 

  ()

 

את המלחמה בפורץ מנהלים בינתיים הגולשים הישראלים בדף, שמשיבים בפוסטים מנאצים (דוגמה: "לכו לכו חפשו חיים / פורצים לקבוצות גם כן / ערבים מיזדיינים !@#$%^&*"), בדיחות גזעניות על ערבים ותמונות פוגעניות משלהם, כמו דגל פלסטין שעליו מצויר איבר מין ועיבוד מחשב שמציג את ערפאת פוזל ומוציא לשון. רמה גבוהה מכל הכיוונים, אבל לפחות מדובר במלחמה שבה לא נהרגים אנשים.

 

תודה לשלומי קוריץ ולמיכל הכט.

 

היזהרו מפייקים

כמו בהתאחדות הסטודנטים, גם במשרד יחסי הציבור שלמור תקשורת התרגשו ממתקפת מנאצים בפייסבוק. "הסלמת הטרור גם ברשת - במהלך הסופ"ש התקיפו האקרים טרוריסטים עמודי פייסבוק ישראלים תוך ניסיונות השתלטות ופרסום תכנים עוינים", נמסר מהחברה.

 

"זה נשמע נורא דרמטי וטוב לתקשורת, אבל שנינו יודעים שזה בולשיט", מרגיע עמית וינדר, מנהל מחלקת מדיה חברתית במשרד, בשיחה עם ynet מחשבים. "מדובר בחבר'ה פרו פלסטינאים שמפציצים עמודים בתעמולה. ישר איתרתי וחסמתי אותם תוך שתי דקות. בשני עמודים שלנו יש את השם 'ישראל' - קיקה ישראל ומאדינה מילאנו ישראל - הם מצאו קודם כל דרך המילה ישראל וראו שהעמודים ששייכים לקיקה שייכים לשלמור תקשורת, ודרך שלמור הגיעו לתאגיד המיחזור".

 

 

 

נתקלת כבר במתקפות כאלו?

"זה קרה בעבר, אבל לא כ"כ חריף. היה בעבר בעמוד אחד, שניים, היום כל העמודים שאנחנו מנהלים הותקפו – חלקם בגלל המילה ישראל והשאר מקושרים".

 

וינדר מספר שהדף נסיונות להשתלט על הדפים: "היו נסיונות של יוזרים, שיש להם חבר אחד או שניים, ששולחים הצעת חברות, דברים כאלה היו כל השבוע. לינקים שנשלחים בצ'ט או בהודעה, גם דרך חברים שלי שפרצו אליהם - גם מזה אני מתעלם. ויש עוד דברים, כמו לקבוע שלא יראו את הדפים במקומות מסויימים (למשל, הגבלת דפי הפייסבוק לצפייה בתוך ישראל בלבד; ע"ק). בסופו של דבר אם באמת רוצים, אם האקר מסוים ירצה להפיל דף ספציפי, הוא יפיל. לא נראה לי שמדובר בהאקרים מתוחכמים, אלא בכאלה שמחפשים לפי מילת חיפוש ישראל ומפציצים". 

 

עיר השמש הנצחית בראש צלול

החדשות מאילת: היום נפתח פסטיבל ג'אז בים האדום, שני מעגלי תנועה קושטו בפסלים, מאות ילקוטים וערכות לימוד חולקו לילדים נזקקים, 33 ספורטאים מצטיינים בני העיר קיבלו מענק וידיעה אחת פחות אופטימית, משרדי מינהל תכנון והנדסה יהיו סגורים עד ה-25.8. מי שצורך את החדשות שלו על אילת דרך האתר הרשמי שלה עשוי לחשוב שאף ענן של טרור לא מעיב על עיר השמש הנצחית.

 

לא משתזפים: חיילים ליד אילת, השבוע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לא משתזפים: חיילים ליד אילת, השבוע(צילום: רויטרס)

 

הפוטושופ התדמיתי הזה משוכפל גם במודעה של ארקיע וישרוטל, שפורסמה הבוקר בעיתון: "במחירי טיסה כאלה, אף אחד כבר לא נוסע ברכב לאילת". שלושה ימים אחרי שאנשים שנסעו ברכב לאילת נרצחו במתקפת טרור, מדובר בתזמון מטומטם במיוחד. אבל פרסומאים עובדים במכירת תדמיות חיוביות כוזבות. מראש עיריית אילת, מאיר יצחק הלוי, אנחנו מצפים להיות ראש עיריה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כיפת ברזל בפעולה באשקלון
צילום: אבי רוקח
מומלצים