שתף קטע נבחר
 

ילדים עובדים

עבודה בחופש הגדול, מתנות מקרובי המשפחה, ודמי כיס, הם מקורות ההכנסה הראשונים של הילדים. מה מומלץ לעשות עם הכסף הזה ואיך אפשר להרגיל אותם לצריכה נבונה?

סקר שנערך לפני מספר חודשים על ידי הבנק הבינלאומי העלה כי 33% מבני הנוער בישראל מקבלים דמי כיס. על פי נתוני הסקר, ככל שעולה הגיל, פחות בני נוער מקבלים דמי כיס: 37% מבני גילאי 12-14 שהשתתפו בסקר מקבלים דמי כיס, 35% מגילאי 15-16 ו-27% מגילאי 17-18.

 

עם זאת, ככל שעולה הגיל, כך גם גדל הסכום: דמי הכיס הממוצעים בגילאי 12-14 עומדים על 112 שקל לחודש, בגילאי 15-16 הסכום הוא 242 שקל ואילו דמי הכיס הממוצעים אותם נוהגים לקבל בני 17-18 שהשתתפו בסקר, מגיעים ל- 292 שקל בחודש בממוצע.

 

 

חוסר תכנון עלול לגרום להפסד כספי רב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חוסר תכנון עלול לגרום להפסד כספי רב(צילום: shutterstock)

 

נתון מעניין נוסף הוא כי יותר בנות מקבלות דמי כיס מבנים: 35% מהבנות שהשתתפו בסקר העידו כי הן נוהגות לקבל דמי כיס, לעומת 30% מהבנים.

 

לחסוך בבנק או בבית?

אולם כידוע דמי הכיס הם לא ההכנסה היחידה ולרוב גם לא העיקרית של הילדים. מלבד דמי הכיס, הם צוברים לא מעט כסף מעבודות שונות בימי החופש, בעיקר מדובר בגילאים המבוגרים יותר. אל כל אלו מתווספות המתנות הכספיות בחגים ובימי הולדת, שמסייעות לילדים לצבור סכומי כסף נאים.

 

לילדים יש שלל תוכניות מה לעשות עם הכסף הזה, אולם חוסר תכנון, עלול לגרום להם לאבד את מה שהשיגו בזמן ממושך ובעמל, תוך שעות ספורות.

 

בתי הספר מלמדים אותנו המון דברים, אך התנהלות וידע כלכליים הם לא חלק מתוכנית הלימודים. מסיבה זו, על ההורים ללמד את הילדים כיצד להתנהל עם הכסף, איך לחסוך אותו וכיצד לתכנן את מה שהם עתידים לעשות עם הסכום המכובד שיפול בחלקם.

 

מומלץ לנהל רישום של ההוצאות הצפויות, ולהעריך על סמך הוצאות העבר איזה סכום אנו מוציאים בחודש. אם הילד מעוניין לרכוש פריט יקר כגון מחשב חדש, זו הזדמנות להסביר לו את הצורך בהשוואת מחירים , מפרטים, וכיצד למצוא את הפריט המשתלם ביותר עבורנו.

 

סכום כסף נכבד שנותר, ניתן להשתמש בו כחיסכון. האם להשאיר את הכסף בבית בתוך קופת חסכון או לפתוח עבורו חשבון בנק? אם הכסף יישאר בבית, קל יהיה להתפתות ולהשתמש בו בעת משבר וצורך. לעיתים גם ההורים נכשלים בעניין זה ונעזרים בכסף המזומן של הילד לצרכים השוטפים של הבית תוך הבטחה כי "מחר אנחנו נחזיר לך. אל תדאג חמודי". לא פעם בשל חוסר תשומת לב, גם ההבטחה הזו נשכחת.

 

פתיחת תוכנית חיסכון היא אפשרות ראויה , אולם לא תמיד מדובר במהלך משתלם. אם מדובר בסכום נמוך במיוחד או שבכוונת הילד להשתמש בכסף בתוך זמן לא רב, אין טעם להפקיד אותו בחשבון בבנק.

 

במקרה שיתאים להפקדה בבנק, זו הזדמנות טרם ביצוע הפעולה לתת לילד הסבר על התוכניות הבנקאיות השונות, על גובה הריבית שאנו עשויים לצבור בכל תוכנית ועל נקודות היציאה של כל תוכנית.

 

כשמדובר בילדים בגילאים המבוגרים יותר, הבנקים מאפשרים פתיחת חשבון עו"ש, בכפוף להסכמת ההורים ובהגבלות שונות. במקרה כזה חשוב מאוד לשבת עם הילד ולהסביר לו את המשמעויות השונות של ניהול חשבון.

 

הדרכה נכונה להרגלי צריכה ורכישה וכן לניהול נכון ויעיל של הכסף, כמו גם דוגמה אישית, יסייעו לילד בעתיד בהתנהלותו הפיננסית והצרכנית.

 

פרט לדמי כיס ומתנות, ילדים צוברים כסף מעבודות שונות
צילום: shutterstock
עובדים בחופש הגדול
צילום: shutterstock
מדור שיווק בשיתוף שופרסל דיל
מומלצים