שתף קטע נבחר

הוריקן איירין תכה גם בכלכלה

מומחים צופים נזק של 35-5 מיליארד דולר. ההרס הכלכלי שתגרום סופת ההוריקן תלוי במהירות הרוחות ועוצמת פגיעתה, ובמיוחד היכן תפגע כשתגיע לחופי מזרח ארה"ב, שם שוכנות כמה מהערים היותר צפופות באוכלוסיה ובנדל"ן

בעוד הוריקן איירין דוהרת לעבר החוף המזרחי של ארצות-הברית, ביתן של כמה מהערים האמריקניות היותר צפופות באוכלוסיה ובנדל"ן, מומחים צופים שתגרום להרס שנאמד במיליארדי דולרים. סופת ההוריקן צפויה לנחות בצפון קרוליינה, כסופה בדרגה 2 ולדהור במעלה החוף המזרחי, ביתם של יותר מ-50 מיליון אנשים מקרוליינה ועד מסצ'וסטס.

 

  • בוטלו טיסות מישראל לניו-יורק: "ההרס נורא"

 

האיפקט הכלכלי של ההוריקן תלוי בגדול בהיקף הסופה, מהירות התקדמותה והיכן תפגע בחוף. "כנראה שהיא תגרום לנזק רב", חוזה רוברט פילקי, מרצה באוניברסיטת קולורדו וחבר במוסד הקואופרטיבי למחקר במדעי הסביבה. מודל ממוחשב של פוטנציאל ההרס של איירין העריך את הנזק שתגרום ב-4.7 מיליארד דולר, לפי פייקי.

 

 

המודל הזה מורכב מניתוח השוואתי של 27 סופות מ-1913, והוא כולל בתוכו פרמטרים כמו הרס לבתים, מכוניות, תשתיות ציבוריות ורכוש ציבורי אחר, שייגרם מרוחות חזקות והצפות. המספר הזה לא משקלל השפעה על אובדן מכירות של מסעדות שנסגרו, בתי קזינו וקניונים שוממים, חנויות שלא נפתחו וטיסות שבוטלו. כל אלה יכולים להוסיף מיליארדי דולרים לתחשיב.

 

הערכת הנזק הגרועה ביותר: 35 מיליארד דולר

הסטטיסטיקאי מייט סילבר, טוען בבלוג שלו בניו יורק טיימס שההערכת הנזק הגרועה ביותר היא 35 מיליארד דולר, חצי מהתקציב השנתי של העיר ניו יורק. זה יקרה אם איירין תחתוך ישירות דרך מנהטן, במהירות של 160 קמ"ש. בעוד שהסיכויים לפגיעה ישירה בעיר קלושים, סופה בקטגוריה 2 שחולפת במהירות 80 קמ"ש בדאונטאון תגרם לנזק של 10 מיליארד דולר, לפי המודל של סילבר.

 

חלק מהמומחים משווים את הסופרה להוריקן ניו אינגלנד ב-1938 שכונה "הלונג איילנד אקספרס". הסופה ההיא צברה רוחות של 160 קמ"ש כשפגעה בניו יורק והרסה 8,900 בתים בדרום ניו אינגלנגד, אם אותה עוצמה צפוייה לפגוע בחוף היום, נזקי הרכוש שתגרום נאמדים ב-46.2 מיליארד דולר, כך לפי פילקי, זאת משום שאזור החוף בו פגעה הסופה ההיא הוא כעת מקום מושבם של הרבה יותר בתי עסק, ובתי מגורים יקרים.

 

"כולם רוצים לגור ליד האוקיאנוס", אומר כריס האקט, מנהל בהתאחדות ביטוחי פגיעות הרכוש של אמריקה, שמציין שכשני שליש מערך הרכוש המבוטח בניו יורק, ממוקם לאורך קו החוף.

 

בהשוואת הסופות יש גם סערות שחוללו פחות נזק בחוף המזרחי. ב-1985, הוריקן גלוריה הסתיים בנזק של 2.5 מיליארד דולר (מותאם ל-2011), אחרי שנחת בלונג איילנד, ניו יורק, כסופה מדרגה 1, במהירות רוחות של 137 קמ"ש. הוריקן בל, שפגע בניו יורק ב-1976, גרם לנזק של 570 מיליון דולר בלבד, למרות רוחות במהירות 145 קמ"ש.

 

האימפקט צפוי להיות משמעותי לאומה כולה, משום שאזורי מטרו גדולים יושפעו, כולל העיר ניו יורק, פילדלפיה, בוסטון, וושינגטון ובולטימור, שמהוות 16% מההוצאה הכלכלית הלאומית, ו-14% מהתעסוקה, כך לפי כלכלן מודי'ס, ראיין סוויט.

 

"אם הנזק חמור, ויפריע לתוצר במשך מספר ימים, תהיה לך השפעה על הכלכלה הלאומית באוגוסט", טוען סוויט. אך הוא מצפה שכל הוצאה אבודה תפוצה בחודשים הבאים, בכך שחברות בנייה יעבדו ביתר שאת בבנייה, והצרכנים יקנו יותר כדי להחליף את הרכוש שנפגע, כך שהוא לא משנה את ההערכה שלו ל-1.5% תוצר מקומי גולמי רבעוני. "אבל כמובן", הוא אומר, "הכל יכול להשתנות אחרי סוף השבוע הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדפי הסופר ריקים. ניו יורק
צילום: EPA
חוף קרוליינה
צילום: AFP
מומלצים