שתף קטע נבחר

נחשפו עינויים וחקירות: קדאפי בשירות ה-CIA

השליט הלובי עינה אסירים - בהם בכיר במורדים שהיה חשוד בטרור, שהאמריקנים שלחו אליו. מסמכים שנחשפו בשירות המודיעין בטריפולי מראים שגם הבריטים לא טמנו ידם בצלחת

מסמכים שנמצאו במשרדו הנטוש של מי שעמד בראש שירותי המודיעין של לוב, חושפים תמונה שהדרגים הרשמיים בארצות הברית בוודאי היו מעדיפים שתישאר חסויה. הם טומנים בחובם תיעוד לעומק הקשר בין סוכנות הביון האמריקנית, CIA, ושירות הביון הלובי.

 

לוב יוצאת לדרך חדשה - כל העדכונים ב-ynet:

  • עיד אל-פיטר בלוב: "מרגישים שכל העולם בידינו"

    דיווח: נשיא אלג'יריה סירב לשוחח עם קדאפי

     

    הביטוי המובהק ביותר לכך הוא שהאמריקנים שלחו חשודים בטרור לפחות שמונה פעמים לחקירה בלוב, על אף שמדובר במדינה עם מוניטין מפוקפק באשר לשימושה בעינויים כלפי חשודים.

     

    מנעו מאסירים להתרחץ. מסמכי המודיעין שנחשפו בטריפולי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
    מנעו מאסירים להתרחץ. מסמכי המודיעין שנחשפו בטריפולי(צילום: רויטרס)

     

    אחד מהם הוא מפקד כוחות המורדים בטריפולי, עבד אל-חכים בלחאג', שטען בסוף השבוע בראיון לכמה כלי תקשורת, כי עונה בידי סוכני CIA שחשדו בו כי הוא פעיל אל-קאעידה. בלחאג', שעמד בעבר בראש ארגון איסאלמי, ששלח לוחמים לעיראק ולאפגניסטן, אמר ששהה שבע שנים בכלא, ולטענתו בשלוש מהן נמנע ממנו להתרחץ.

     

    "ראיות מפלילות"

    ה"ניו יורק טיימס" דיווח כי "הראיות המפלילות" התגלו אתמול בידי עיתונאים ואנשי ארגון זכויות האדם "Human Rights Watch". על אף שאין דרך לאמת כי מדובר בתכתובות ותכניות מקוריות, הרי שהפרטים שנמצאים בהן עולים בקנה אחד עם מה שידוע על העברת חשודים בטרור לחקירה, כמו גם נהגים אחרים.

     

    לדברי בלחאג', הוא נעצר בנמל תעופה במלזיה ב-2004, ומשם לקחו אותו סוכנים אמריקנים לתאילנד, כחלק מתהליך העברת החשודים המדובר.

     

    חגיגות בכיכר הירוקה המשוחררת בטריפולי, בשבוע שעבר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
    חגיגות בכיכר הירוקה המשוחררת בטריפולי, בשבוע שעבר(צילום: רויטרס)

     

    בלחאג', בן 45, טוען כי הסוכנים עינו אותו בתאילנד, ואז העבירו אותו בחזרה ללוב, שם הוא נשאר כלוא עד סוף השנה שעברה. האשמותיו חושפות לכאורה את עומק הקשרים בין ארצות הברית לבין משטרו של מועמר קדאפי, שהתמוטט לאחרונה בעקבות ההתקוממות ברחבי המדינה הערבית שהחלה לפני חצי שנה.

     

    הכלבים של קדאפי, החוקרים האמריקנים

    המפקד הבכיר, שלחם ברוסים באפגניסטן בשנות ה-80, הכריז כי אם תיקרה לו האפשרות הוא "יפעל באמצעים משפטיים נגד האחראים". עם זאת, למרות דבריו הקשים, טוען המפקד האיסאלמי לשעבר כי אין לו טינה נגד המערב. ב-2009 הוא גינה באופן גלוי את הג'יהאד ופירק את ארגונו.

     

    "לוב היא מדינה מוסלמית מתונה. אנו עם פשוט עם תרבות פשוט, ומעולם לא החזקנו ברעיונות קיצוניים.

    אם אי פעם היו כאלה, הרי שהם היו יוצאים מן הכלל. לעם הלובי יש דעות שונות, ואלה יכובדו", אמר בלחאג'.

     

    הוא סיפר כי לאחר "הטיפול המסור" שקיבל מידי סוכנות הביון האמריקנית, נלקח לכלא "אבו סלים" הידוע לשמצה בטריפולי, היכן ש-1,200 אסירים נטבחו ב-1999 משום שהתלוננו על תנאי כליאתם.

     

    "הייתי שם שבע שנים, ושם סבלתי מעינויים כמו גם ממאסר בבידוד. גם מנעו ממני להתרחץ במשך שלוש שנים", הוא טען, אך לא חשף עוד פרטים על האשמותיו. אסירים איסלאמים אחרים, שלעתים הופשטו ושילחו בהם כלבים באורח קבוע, טענו כי נלקחו מהכלא מדי פעם לטריפולי כדי להיחקר בידי סוכנים של ארצות הברית.

     

    מאז ששוחרר ב-2010, נהפך בלחאג' לאחד המפקדים הבולטים בצבא המורדים הלובי, ולפי גורמים דיפלומטיים היה לו תפקיד מכריע בתפיסת הבירה, טריפולי. באופן אירוני, לאור ההאשמות שהשמיע, הוא דווקא אחד מבעלי בריתה הבולטים

    של נאט"ו בחצי השנה האחרונה, ושיבח את התערבות המערב.

     

    תגובת ה-CIA: לא מפתיע

    על אף ששלח לוחמים לאפגניסטן ולעיראק, המפקד הבכיר מכחיש כי הדבר נועד כדי לסייע לאל-קאעידה, אלא כדי לאמן את חייליו להילחם נגד משטר קדאפי. "מעולם לא היה לנו כל קשר לאל-קאעידה. מעולם לא השתתפנו בג'יהאד העולמי. העובדה שהיינו באותה מדינה, אפגניסטן, לא אומרת שהיתה לנו אותה מטרה. מעולם לא תמכנו בטרור, ולעולם לא נעשה כן", הכריז.

     

    שיתוף הפעולה של המערב עם לוב לאחר נטישתה את תכנית הנשק להשמדה המונית שלה ב-2004 היה ידוע, אך המסמכים מראים את עומקו, וגם כי הוא לא היה מנת חלקם של האמריקנים בלבד.

    גם MI-6 הבריטי לא טמן את ידו בצלחת.

     

    לפי כמה מסמכים, הסוכנות הבריטית היתה מוכנה לאתר מספרי טלפון של לובים. לפי אחרים, האמריקנים כתבו לשליט לוב המודח, מועמר קדאפי, הצעה לנאום שיישא בהכרזתו על ויתור על נשק להשמדה המונית. ב-CIA סירבו להגיב על תוכן הדיווח, אך מסרו: "אין זה מפתיע שסוכנות הביון המרכזית עובדת עם ממשלות זרות, כדי להגן על ארצנו מפני הטרור ופני איומים קטלניים אחרים". בתגובת משרד החוץ הבריטי נאמר כי זו מדיניותה המתמשכת של הממשלה שלא להגיב על עניינים כאלה.

     

    Read this article in English


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מועמר קדאפי. עינויים למען המערב
    צילום: shutterstock
    ההשתלטות על המתחם של השליט בטריפולי
    צילום: רויטרס
    מומלצים