שתף קטע נבחר

"לאסור השקעת כספי עמיתים בטורקיה"

חזית חדשה: בבית ההשקעות הלמן-אלדובי קוראים לגופים המוסדיים בישראל להוציא כספי החוסכים מהשקעות בטורקיה ולהפסיק לחלוטין את ההשקעות במדינה. הערכה: מדובר גם כך בהשקעות קטנות במיוחד

אחרי חרם הנופשים, הגיע תורם של בתי ההשקעות. על רקע הפגיעה הבוקר באנשי עסקים ותיירים ישראלים בשדה התעופה באיסטנבול וכשנה לאחר שבית ההשקעות הלמן-אלדובי הודיע על הפסקת ההשקעות בטורקיה כצעד הצהרתי, בעקבות אירועי המרמרה, ועדת ההשקעות של הקבוצה קיבלה היום החלטה האוסרת לחלוטין השקעת כספי עמיתי בית ההשקעות בשוק ההון הטורקי.

 

 

בוועדת ההשקעות טוענים כי על רקע התגברות המתיחות בין המדינות והורדת היחסים הדיפלומטיים, קיים חשש ממשי להשקעות של כספים ישראלים במדינה.

 

בהלמן-אלדובי, המנהלת קופות גמל וקרנות פנסיה, קוראים היום גם לשאר הגופים המוסדיים שלא לסכן את כספי העמיתים ולצאת מהשקעות במדינה. להערכתם, הלאמת נכסי ישראלים בטורקיה על ידי הממשלה הטורקית היא רק ענין של זמן. בין היתר מציינים בהלמן-אלדובי את התנכלות הטורקים לבנק הפועלים על ידי חסימת הצמיחה של בנק פוזיטיף שבבעלותו וסירוב לנסיון של הפועלים להתרחב על ידי רכישת בנק נוסף.

 

התשואות גם כך בין הגרועות

בבית ההשקעות מציינים כי מעבר למתיחות הפוליטית ולכבוד הלאומי, גם מבחינת התשואות שהשיג שוק ההון הטורקי, ההשקעה במדינה אינה כדאית.

 

מאז אירועי המרמרה, ההשקעה בבורסה הטורקית התבררה כהשקעה כושלת, ביחס לשוקי ההון האחרים. במונחים שקליים, מסוף חודש מאי 2010 ועד סוף חודש אוגוסט 2011, השיגה הבורסה הטורקית תשואה שלילית של 18.9%. זאת לעומת תשואה חיובית של 4.6% שהשיגה, בתקופה זו, הבורסה בת"א, מדד הדאקס הגרמני שהשיג תשואה חיובית של 3.9% ותשואה של 2.6% שהשיג מדד 500 S&P האמריקני. גם מדינות השווקים המתעוררים נתנו תשואה עודפת על זו של השוק הטורקי.

 

בבית ההשקעות טוענים כי שוק ההון הטורקי סובל מתשואה נמוכה בעיקר בשל מדיניות של העדר פתיחות, התנגחות עם השווקים הבינ"ל, הסתגרות והתקרבות לדת.

 

יש לציין כי למרות הצעד המחאתי, על פי הערכות שונות, מכלול ההשקעות של גופים ישראלים בשוק ההון הטורקי, נמוך ומשקלה של טורקיה בתיקי ההשקעות קטן מאד גם כך.

 

רוני הלמן, יו"ר הלמן-אלדובי: "הפעילות של הטורקים נגד ישראל, ובכלל זה גירוש השגריר, למרות דוח האו"ם הנוטה לטובת ישראל, והיחס לו זכו אנשי עסקים ותיירים ישראלים הבוקר בטורקיה הם צעדים נוספים באסטרטגיה הטורקית לפגוע ביחסים בין המדינות. לצערנו, לא נראה כי מדובר בצעדים אחרונים ואנו ממליצים למשוך את ההשקעות הישראליות מהמדינה לפני שיהיה מאוחר מדי וציבור המשקיעים יפסיד את כספו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר החוץ הטורקי. ישלמו מחיר?
צילום: רויטרס
מומלצים