שתף קטע נבחר

היקף היצוא צנח ב-14.3% בחודשים יוני-אוגוסט

המשברים הכלכליים באירופה ובארה"ב נותנים אותותיהם על היצוא הישראלי, שירד בחודשים האחרונים לעומת עליה של 0.5% בחודשים מרס-מאי. את המכה הקשה ספגו ענפי ההיי-טק והתרופות: יצוא הרכיבים לאלקטרוניקה נפל ב-41.7% וירידה של 22.4% נרשמה בייצוא התרופות

מגמת הירידה בייצוא הישראלי נמשכת, בעקבות ירידת הביקושים באירופה ובארצות הברית על רקע משבר החובות המתפתח. מנתונים שפירסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי היקף הייצוא בחודשים יוני-אוגוסט ירד בשיעור שנתי של 14.3%, לעומת עליה שנתית של 0.5% בחודשים מרס-מאי. ההאטה בייצוא ניכרת בעיקר בתחום ההיי-טק והתרופות, שם הואצה הירידה בחודשים האחרונים לשיעורים משמעותיים ביותר.

 

 

בענף הטכנולוגיה העילית, המהווה 47% מכלל הייצוא התעשייתי של ישראל (ללא יהלומים), נרשמה ירידה של 20.6% בשיעור שנתי בשלושת החודשים האחרונים, לעומת ירידה של 12.4% בחודשים מרס-מאי. ירידה חדה של 41.7% נרשמה בייצוא הרכיבים לאלקטרוניקה וירידה של 22.4% נרשמה בייצוא התרופות.

 

בענפים אחרים נרשמה מגמה מתונה יותר. הייצוא של טכנולוגיה מעורבת-עילית, המהווה 31% מהייצוא (ללא יהלומים), עלה ב-2.7%; הייצוא של טכנולוגיה מעורבת-מסורתית ירד ב-0.5%; הייצוא של טכנולוגיה מסורתית ירד ב-1.5%; יצוא היהלומים (מלוטשים וגולמיים) הסתכם בחודשים ינואר-אוגוסט 2011 , ב-28.3 מיליארד שקל, לעומת 22.3 מיליארד שקל באותם חודשים אשתקד. הייצוא החקלאי הסתכם בשמונת החודשים הראשונים של 2011 ב-3.4 מיליארד שקל לעומת 3.6 מיליארד שקל בחודשים המקבילים בשנת 2010.

 

שני ענפים ספציפיים שחוו ירידות משמעותיות הם ענף פירות ההדר, שבו נרשמה ירידה של 12.1% ביצוא וענף הכרייה וחציבת המינרלים שהייצוא שלו ירד בשיעור דומה.

 

מגמת הירידה בייצוא הישראלי נמשכת כבר מספר חודשים, בעקבות הירידה בביקוש לסחורות במדינות אירופה ובארצות הברית, על רקע משבר החובות של מדינות כמו יוון, פורטוגל, ספרד וארצות הברית. הייצוא הישראלי רגיש במיוחד למשברים במדינות אירופה וצפון אמריקה שכן באופן מסורתי רוב הייצוא מישראל מכוון למדינות אלו, ובמיוחד לארצות הברית.

 

"הייצוא הישראלי חווה תקופה קשה מאוד, עם צפי להתחדשות המיתון העולמי", אמר בתגובה לנתונים נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש. "מה שאנחנו רואים עכשיו יכול להתגמד לעומת מה שעוד צפוי לקרות בשנת 2012 -

באם יתממש התרחיש של הישנות המשבר, הייצוא הישראלי ואיתו המשק כולו צפוי להיקלע גם הוא למשבר".

 

ברוש קרא להקים באופן מיידי קרן לעידוד השיווק לחו"ל, כדי לסייע לייצואנים קטנים ובינוניים לחדור לשווקים חדשים ולפזר את הסיכונים, כהיערכות להמשך המשבר. "כל פרטי הקרן סוכמו לפני חודשים רבים ולא ברור לי מדוע מדינה לא מוציאה את הקרן לפועל", אמר נשיא התאחדות התעשיינים. "המצב הביטחוני-מדיני אינו מזהיר, בלשון המעטה, ואנו חווים חרמות הן מחוץ ולצערי הן מבית וחוששים מאוד לעתיד הייצוא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים