שתף קטע נבחר

קבלת החלטות

הצורך להחליט נדרש מאתנו מדי יום ובכל זאת רבים מאתנו מתקשים בכך מאוד. אלון גל מציע כלים לניהול נכון של תהליך קבלת החלטות

מדוע כל כך קשה לנו לפעמים כשאנו נדרשים לקבל החלטות? הקושי הגדול בקבלת החלטות, נובע משאיפתנו "להבטיח את התוצאות" מראש. הבעיה היא שברגע שהתוצאה תלוייה באדם אחר, מלבדנו, או קשורה לאירוע חיצוני, היכולת שלנו להשפיע עליה קטנה עד למינימום.

 

השאיפה הבלתי אפשרית הזו להבטיח את התוצאות חוברת יחד לפחד שלנו מכישלון והופכת כל החלטה משמעותית שאנו עומדים בפניה לתהליך קשה ומסובך.

 

אם יש 2 אפשרויות, בחרו בזו שתביא לצמיחה, פיתוח, איזון ושליטה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אם יש 2 אפשרויות, בחרו בזו שתביא לצמיחה, פיתוח, איזון ושליטה(צילום: shutterstock)

 

אם כך, העלאת הכושר בקבלת החלטות מבוססת בראש ובראשונה על ההכרה שאיננו יכולים להבטיח תוצאה ובהחלט ייתכן שהתוצאה תהיה שונה ממה שהתכוונו. ברגע שנבין את זה, נוכל לקבל החלטות מתוך מצוינות אישית ולא מתוך שאיפה לשלמות. בדרך זו ביכולתנו להשלים עם כל תוצאה שנקבל כטעות ולא ככישלון משתק.

 

מתוך הפנמת גישה זו, אביא בפניכם מספר כלים לניהול תהליך של קבלת החלטות:

 

1. בכל דילמה בפניה אתם עומדים כיום יש לחשוב מהן מטרותיכם המרכזיות, רוב האנשים אינם מחוברים כלל למטרות אלו. מטרה יכולה להיות מטרה חומרית כמו לצאת מהמינוס או מטרה רוחנית- ליצור שיתוף פעולה במשפחה. לדוגמה, מטרתי היא לצאת מהמינוס. כתרגיל, הציבו מטרה אישית מעצימה ומדידה בתחום כלכלת המשפחה שנה קדימה ומטרה אישית מעצימה ומדידה בחייכם האישיים- משפחתיים שנה קדימה.

 

2. כעת, זהו את הדילמה שאתם עומדים מולה כיום. בדוגמה שלנו- אנחנו מתנהלים מיום ליום, משבוע לשבוע ואיננו מצליחים לשלוט על ההוצאות, לפקח על החשבונות והעמלות שאנחנו משלמים בבנק ולפעמים אף איננו מצליחים לשלם הוצאות קבועות.

 

3. כתבו במחברת את כל האופציות האפשריות כתוצאה מקבלת החלטות שתעשו. נחזור לדוגמה, לא נצליח לצאת מהמינוס ונצטרך לחזור לגור אצל ההורים, אצטרך למצוא עוד עבודה, לא נצא לחופשה משפחתית, לא נוכל לקיים חגיגת בר מצווה לילד וכדומה.

 

4. זהו מה האפשרות המחוברת ביותר למטרות שרשמתם. נמקו מדוע. מה חוויותיכם? דוגמת המינוס- נניח והאפשרות המחוברת ביותר למטרה היא לחזור ולגור אצל ההורים ולמצוא עוד עבודה או הכנסה.

 

 

הגדירו מטרה ברורה, חומרית או רוחנית ושאפו להגיע אליה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הגדירו מטרה ברורה, חומרית או רוחנית ושאפו להגיע אליה(צילום: shutterstock)

 

5. במידה ויש יותר מאפשרות אחת, בחרו את זו שחשובה לבניית מערך ההצלחה שלכם, שקשורה לאיתור הזדמנויות חדשות, צמיחה, פיתוח, איזון ושליטה ולא כיבוי שריפות, לחץ, משבר או עייפות. זוהי בחירה על פי מה שחשוב ולא על פי מה שדחוף. בדוגמה שלנו נבחר בלמצוא הכנסה נוספת.

 

6. אם עדיין נשארו לכם כמה אפשרויות, שאלו את עצמכם איזו מהאפשרויות אפקטיבית יותר נוכח השאלות הבאות המציגות את המשמעויות האפשרויות:

• אילו מהאפשרויות מצריכה פחות משאבים כספיים?

• אילו מהאפשרויות מצריכה פחות משאבי זמן?

• אילו מהאפשרויות מצריכה תלות קטנה יותר בסביבה?

• אילו מהאפשרויות מצריכה פחות לימוד והתמקצעות?

• אילו מהאפשרויות מצריכה פחות מעקב ובקרה?

זהו את האופציה הפשוטה ביותר לביצוע.

 

7. עדיין לא החלטתם? ייתכן והגיע הזמן. לעיתים צריך פשוט להעז. לא ניתן להבטיח תוצאה מראש. שתפו קבוצת עמיתים או חברים קרובה וחייבו עצמכם לבחירה.

 

8. לאחר שהחלטתם באיזו אפשרות לבחור נוכח הדילמה שלכם זהו שיבושים אפשריים:

• שיבושים שיכולים לקרות בדרך לאחר שתבצעו את בחירתכם

• אילו תוצאות שונות ממה שאתם מצפים ומתכוונים יכולות לקרות.

ובדוגמה שלנו- לא אספיק לראות ולהיות עם הילדים או לא אמצא עוד הכנסה וכדומה.

 

9. צרו פתרונות לכל שיבוש אפשרי שיכול לקרות וצרו מעגלי תמיכה לכל מקרה כגון הורים, חברים וכדומה. בדוגמה שלנו- אם ארגיש שאני לא מצליח להשלים את הפער, אבקש מהבנק לנסות ולהגדיל את הלוואת המשכנתא ולפרוס אותה על יותר זמן וכדומה.

 

בהצלחה!

 

כלים נכונים לקבלת החלטות
צילום: shutterstock
הקושי נובע מחוסר היכולת לצפות את התוצאות
צילום: shutterstock
מדור שיווק בשיתוף שופרסל דיל
מומלצים