שתף קטע נבחר

אופירה הניג: "מסרבת להשתתף בפרופגנדה"

בפתיחת פסטיבל אמנות בשוויץ תקפה הבמאית אופירה הניג בחריפות את ממשלת ישראל, שלדבריה משתמשת באירוע כדי "ליצור דימוי מוטעה ששונה לחלוטין מהמציאות המדממת בארצנו". מחוץ לאולם נערכה הפגנה של ארגונים פרו פלסטינים

הבמאית אופירה הניג, ששימשה עד לאחרונה המנהלת האמנותית של אנסמבל הרצליה, תקפה בחריפות את ממשלת ישראל בפתיחת פסטיבל האמנות הבינתחומי נופי תרבות בשוויץ. "אני מודעת לעובדה שהעבודה שלי מוצגת בפסטיבל שנותן פוקוס לאמנות ישראלית", אמרה הניג, "הייתי מרגישה טוב יותר אם הפוקוס היה ניתן רק לאמנים, לדרך שבה הם יוצרים ולנושאים שבהם הם יוצרים. אני מרגישה רע מאוד בשל הפרופגנדה שאני בטוחה שממשלת ישראל תעשה בקשר לפסטיבל הזה. אני בטוחה שיהיה ניסיון מצידה ליצור דימוי מוטעה ששונה לחלוטין מהמציאות המדממת בארצנו".

 

בהמשך דבריה אמרה הניג: "אדוני השגריר, אני מסרבת שיעשו בי שימוש, צריך לומר: אין דו קיום בישראל. בזמן שממשלת ליברמן מצליחה להעביר חוק אחרי חוק שמרחיק מאיתנו כל תקווה לחברה שווה וצודקת, אנחנו האמנים האלטרנטיבים מנסים ליצור אלטרנטיבה ובמה שונה לשפות שונות ותרבויות שונות. בזמן שהתיאטראות הגדולים במדינת ישראל מסכימים להופיע בקרית ארבע ובאריאל ועל ידי כך משתפים פעולה עם האפרטהייד, אנחנו האמנים האלטרנטיבים מחפשים דרך ולא אומרים: 'אני רק שחקן'". במשפט האחרון התייחסה הניג לציטוט ידוע מתוך מפיסטו, המחזה שמדבר על מכירת הנשמה לשטן, וזכתה למחיאות כפיים סוערות שנעלו את האירוע.

 

פסטיבל האמנות הבינתחומי נופי תרבות (culturescape), המתקיים זו השנה התשיעית בבזל שבשוויץ, מתמקד מדי שנה במדינה שונה, על מנת לחשוף את נופי תרבותה בכל תחומי האמנות. השנה החליטה הנהלת הפסטיבל השוויצרי להקדיש את התוכנית האמנותית לתרבות הישראלית וזכתה בשל כך לגינויים מכל עבר.

 

אירוע פתיחת הפסטיבל נפתח בהקרנת וידאוקליפ של המוזיקאי קותימן, "Through Jerusalem". מאוחר יותר צמד המוזיקאים, הפסנתרן דויד גריילסמר ונגן הקלרינט גלעד הראל, ניגנו יצירות של מלחינים יהודים שנספו בשואה וזכו למחיאות כפיים סוערות.  

 

שגריר ישראל: "שוויץ אינה בריטניה"

את פני הבאים לאירוע הפתיחה שנערך הערב, קיבלה בחזית התיאטרון העירוני של בזל הפגנה של ארגונים פרו פלסטינים בהם BTS (חרם, הימנעות מהשקעות ועיצומים) וכן GFP (צדק לפלסטין) ששילבו זרועות. בחולצות אדומות שעליהן נכתב "viva Palestine" הם נופפו בשלטים בהם נכתב בין היתר: "להחרים אפרטהייד תוצרת ישראל", וחילקו לעוברים ושבים פלאיירים.

 

"אני חושבת שהנוכחות הישראלית בפסטיבל היא פרופגנדה", אמרה סוזן, אחת המפגינות, "ישראל משתמשת בפסטיבל כדי למרק את הדימוי הבעייתי שלה ולכך אי אפשר להסכים".

 

סוזן, כמו האחרים, הדגישה כי ההפגנה אינה יוצאת בשום אופן כלפי האמן הבודד אלא כלפי אלה הנתמכים על ידי מדינת ישראל: "ישראל דחפה את עצמה לפסטיבל והשתמשה בהרבה מרפקים, צריך שקולנו נגד הפרופגנדה הזו תישמע".

 

עלא, מפגין פלסטיני ממוצא ירדני, אמר ל-ynet: "אמנים ישראלים אינדיבידואלים כמובן שמוזמנים להציג את עבודותיהם איפה שירצו, אבל נציגי מדינת ישראל, ומכאן מי שמייצגים את עמדותיה, זה פשוט לא מקובל. גם אם סוריה או איראן היו מציגות בפסטיבל הייתי יוצא להפגין כיוון שכל משטר רצחני שהורג באנשיו ראוי לגינוי, גם אם הוא מבקש להציג דימוי נקי כשיטת מרקטינג".

 

שגריר ישראל בשוויץ, אילן אלגר, אמר בתגובה: "ההפגנה הזאת אינה מפתיעה, מזה זמן מנסים למנוע את קיום הפסטיבל כיוון שיש כאלה שרק שומעים את המילה ישראל, לא חשוב באיזה הקשר, וזה עבורם סדין אדום. נציגי הארגונים הפרו פלסטינים פנו לכל שותפי הפסטיבל בשוויץ והפצירו בהם שלא לשתף פעולה עם הפסטיבל. ההפגנה היא עוד דרך לחבל באירוע, אבל שוויץ אינה בריטניה, הסגנון כאן אחר. אני מקווה שלא יהיו הפרעות באולם".

 

השגריר אלגר הוסיף ואמר: "התפקיד שלנו לסדוק את התדמית שמנסים כל הזמן להלביש עלינו, אבל עצם העובדה שהפסטיבל הזה מתרחש היא הוכחה שיש לתרבות הישראלית הנפלאה מה להציע. אני מברך את מארגני הפסטיבל על הפרויקט הנפלא הזה, שמחזק את הדיאלוג ותומך בסובלנות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אופירה הניג. "מסרבת שיעשו בי שימוש"
צילום: ז'ראר אלון
לאתר ההטבות
מומלצים