שתף קטע נבחר

הקוסם הסרבי: סוד ההצלחה של ג'וקוביץ'

הוא פצח בדיאטה מיוחדת, שיפר את הסרב, הפך לאגרסיבי יותר והתחיל להאמין בעצמו. כך נובאק ג'וקוביץ' הפך מילד סרבי שמתאמן בעיר מופגזת לשחקן הטניס הטוב בעולם

מי שפיספס את השנה האחרונה של עולם הטניס, אולי בגלל יציאה דחופה עם משלחת לאנטארקטיקה או בילוי נעים בתחנת החלל "מיר", לא יאמין למראה עיניו כאשר יחזור לשגרה ויקבל עדכון.

 

 

אם השנים האחרונות היו באופן מובהק מאבק בין רוג'ר פדרר לרפאל נדאל, ונובאק ג'וקוביץ' היה ההבטחה הבלתי ממומשת - השחקן שתמיד דיברו עליו כפוטנציאל אבל ניגף מול שני הגדולים ברגעי האמת - הרי שבשנה האחרונה הענף התהפך על הראש, כשנובאק הפך למכונת טניס בלתי ניתנת לעצירה. אחרי אליפות ארה"ב שהסתיימה בתחילת השבוע, המאזן שלו נראה כך: 64 ניצחונות, שני הפסדים (אחד לפדרר ואחד בגלל פציעה), שלושה גראנד סלאמים ובסך הכל עשרה טורנירים. איך זה קרה? איך סוף סוף ההבטחה התקיימה?

 

נובאק ג'וקוביץ' והגביע אחרי הזכייה באליפות ארה"ב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נובאק ג'וקוביץ' והגביע אחרי הזכייה באליפות ארה"ב(צילום: רויטרס)

 

באתר הרשמי שלו, מצוטטת האשה שגילתה אותו, ילנה ג'נצ'יץ': "לא אשכח את היום בו ילד בן ארבע הגיע אליי עם תיק מסודר. שאלתי אותו מי סידר את התיק, והוא אמר לי שעשה את זה בעצמו. כששאלתי אותו מה הוא רוצה להיות כשיהיה גדול, הוא אמר: 'מספר 1 בעולם'".

 

כילד, הוא התאמן בצל המלחמה ביוגוסלביה. ינצ'יץ' סיפרה על תוכנית האימון שלה עם נובאק הצעיר: "הקשבתי לרדיו, ושמעתי שהפגיזו בבאניצה. אמרתי לו שמחר מתאמנים שם. הוא שאל אותי למה, ואמרתי לו שאם הפגיזו שם היום, בטוח שזה לא יקרה מחר. איפה שלא הפגיזו בבלגרד, היינו מיד הולכים לאימון שם".

 

משפחת ג'וקוביץ' חוגגת  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משפחת ג'וקוביץ' חוגגת (צילום: AFP)

 

ההתחלה שלו הייתה מצוינת. בגיל 14 הוא הפך לאלוף אירופה, ובגיל 16 התחיל לשחק בטורנירי אתגר ופיוצ'ר כדי להתחשל לעתיד. ההתחלה בגראנד סלאם הייתה באוסטרליה, שנת 2005. הוא עבר את המוקדמות, ופגש את מראט סאפין הרוסי. זה נגמר עם 6:0, 6:2, 6:1 קליל לסאפין, שגם זכה באותו טורניר. אבל נובאק בן ה-18 למד. ברולאן גארוס הוא עבר שלב, בווימבלדון שניים, ובארה"ב עבר שני מדורגים בכירים לפני שנכנע בסיבוב השלישי.

 

קיץ 2005 היה גם הזמן בו "נולה" עשה את הזינוק. הוא התקדם למאייה הראשונה, ואחרי שנה עשה עוד זינוק משמעותי בדירוג, אל המקום ה-40. ב-19 למארס 2007 הוא כבר היה מדורג עשירי בעולם, והחל מיולי אותה שנה תפס בקביעות את העמדה שתהפוך מזוהה איתו לזמן רב: הסגן של ברי כוכבא, המדורג שלישי בעולם. פרט לשבוע אחד, הוא נשאר שלישי עד מאי 2009.

 

ג'וקוביץ' לצד צונגה אחרי הזכייה באוסטרליה ב-2008 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ג'וקוביץ' לצד צונגה אחרי הזכייה באוסטרליה ב-2008(צילום: AFP)

 

וכאן נדבקה בו ה"כמעטיות". הסרבי הפופולרי, שידוע בחוש ההומור הנהדר שלו והחיקויים לשחקנים אחרים, הפך להיות שם ענק בענף וסומן כשחקן שימשיך את ההתקדמות העקבית עד שידיח את פדרר ונדאל מהטופ, אבל נשאר מאחוריהם. ב-2008 הוא לקח גראנד סלאם ראשון, באוסטרליה, אבל באותה שנה הפסיד בשני חצאים נוספים לפדרר ונדאל, ונוצח מול הספרדי גם בחצי הגמר באולימפיאדת בייג'ינג, בה סיים עם מדליית הארד. ב-2009 נכשל מול יריבים נחותים וגם עבר ניתוח בברך שהאט את הקצב שלו, ואחרי שנה הגיע שוב לגמר, אבל הפסיד לנדאל בארה"ב.

 

השינוי, רבים חושבים הגיע בדצמבר 2010. נולה הוביל את סרביה להישג היסטורי, 2:3 על צרפת בגמר גביע דייויס, שהכניס את כל המדינה לטירוף טניס והפך אותו לאליל. אולי תחושת ההישג היא זו שטענה אותו באנרגיות חדשות, שהביאו אותו לעונה חסרת תקדים.

 

סרביה זוכה בגביע דייויס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סרביה זוכה בגביע דייויס(צילום: AFP)

 

הוא התמלא בביטחון ממשחק למשחק, מטורניר לטורניר. כל יריב גדול ירד מנוצח, אוסטרליה ו-ווימבלדון נכבשו, וטורנירי ענק אחרים היו אצלו בכיס. ההישג המרשים ביותר היה רצף הניצחונות בגמרים על נדאל, שלא מצא פתרון לסרבי. אחרי ארה"ב, הגמרים העונה בין השניים עומדים על 0:6 לנולה, ששיפר את הסרב בצורה ניכרת ויכול להישען עליו ברגעי הצורך. וכמובן, ביציע תמיד מחכה החברה היפהפיה ילנה ריסטיץ', שלוקחת כל נקודה ללב.

 

שאלנו מוקדם יותר מהו הסוד של ג'וקוביץ'. התשובה, מבחינתו, היא דיאטה מיוחדת. טוב, לא רק זה, אבל היא עזרה לו מאוד, לצד שינוי בגישה: "הכל התחבר לי בראש", הוא אמר אחרי הזכייה בארה"ב, "בשנתיים האחרונות לא שיניתי את המשחק שלי בצורה מיוחדת. רוב החבטות נשארו כפי שהיו. אבל עכשיו אני הולך חזק על זה. אני יותר אגרסיבי, והגישה שלי לחצאי גמר וגמרים גדולים השתנתה. נהגתי לחכות לטעויות של היריב. לא הייתה לי את הגישה החיובית והאמונה שאני יכול לנצח".

 

ילנה ריסטיץ'. תומכת מהיציע (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ילנה ריסטיץ'. תומכת מהיציע(צילום: AFP)

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

והדיאטה? ג'וקוביץ' נאלץ לשנות את ההרגלים אחרי שהתזונאי שלו גילה כי הטניסאי סובל מרגישות לגלוטן. נולה ויתר על לחם, פסטות ודומיהם. והתוצאות לא איחרו להגיע: הוא הוריד במשקל

, וטוען כי כושרו השתפר באופן ניכר. אחרי הניצחון על נדאל בארה"ב, הוא אמר: "הלילה אני הולך לחגוג עם גלוטן, והרבה אלכוהול".

 

ב-1984 ג'ון מקנרו זכה ב-13 טורנירים והשיג מאזן של 3:82. עכשיו הגיע הזמן של הכוכב הסרבי בן ה-24 לפרק את השיא המיתולוגי לחתיכות, ולהפוך לאגדה. אלא אם, בעצם, הוא כבר עשה את זה.

 

הסוד הישראלי של נובאק: המדרסים של תמיר כפיר

דמות נוספת בהצלחתו של ג'וקוביץ' היא תמיר כפיר, שאחראי על הכנת מדרסים לספורטאים מובילים בעולם ופיתח מדרסים מיוחדים עבור נובאק. לא מעט בזכות המדרסים הללו הסרבי פיתח סגנון משחק מיוחד, שבו הוא יכול להחליק לכדור.

 

"זהו מדרס מיוחד שמתאים רק למשחק‭,"‬ מספר כפיר. "הוא נועד לאפשר את הגליצ'ים, ההחלקות והשפגטים, בלי פחד לנקע או חוסר יציבות. הטכנולוגיה הזו הביאה אותי להיות המוביל בעולם בתחום הספורט המקצועי בכל הענפים, ובטניס בפרט. זה מה שהוביל לתמיכה בעשרות טניסאים במאייה הראשונה לעבוד ולהרצות לגופים הגדולים בעולם הספורט, ביניהם האקדמיה של ג'ון מקנרו בניו-יורק". ג'וקוביץ' כבר הודה בעבר שהמדרסים של תמיר כפיר הם "הסוד לעבודת הרגליים שלי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים