שתף קטע נבחר

דניס רוס יגיע לאזור ביום רביעי

הפלסטינים: הגעתו של דניס רוס לאיזור לא תסייע להשגת הסכם כי הוא "תמיד לטובת ישראל". ישראל: השיחות הביטחוניות בקהיר הובילו להסכמה על הפחתת האלימות. הפלסטינים: אין הסכמה

בתום התייעצות ביטחונית שכינס אמש (ב') ראש הממשלה אהוד ברק פרסמה לשכת ראש הממשלה הודעה לפיה בשיחות הביטחוניות שהיו בקהיר הגיעו הצדדים להסכמה על הפחתת האלימות ומניעת טרור. מלשכת ברק נמסר כי בשיחות בתיווך ראש הסי.איי.איי הסכימו הצדדים לשתף פעולה ולמסור עדכונים.
ראש מנגנון הביטחון המסכל בעזה, מוחמד דחלאן, אמר בתגובה כי בשיחות קהיר לא הושגה הסכמה. הוא אמר כי הפלסטינים סירבו אפילו לדון בדרישת ישראל לעצור פעילי חמאס וג'יהאד איסלמי: "תחילה ישראל צריכה להפסיק את התוקפנות נגד העם הפלסטיני ואת השפלת הפלסטינים, ורק אז נהיה מוכנים לדון בכל הסוגיות", אמר דחלאן.
ישראל נערכת כעת להגעתו לאזור של המתווך האמריקני, דניס רוס, שינסה לגשר על הפערים בין הצדדים. רוס יגיע מחר (ד'). מזכירת המדינה האמריקנית מדלן אולברייט אמרה בתום פגישה עם מזכ"ל האו"ם בניו יורק כי ממשל קלינטון יוסיף לפעול עד יומו האחרון להשגת הסכם שלום במזרח התיכון.

ערפאת: זכות השיבה מקודשת

בכירים פלסטינים תקפו את השליח האמריקני דניס רוס, באופן אישי, בטענה כי הוא נוטה בצורה גלויה לטובת ישראל.
יו"ר המועצה המחוקקת הפלסטינית, אבו עלא, אמר כי הוא צופה שהשליח האמריקני דניס רוס ייכשל במשימתו לקרב בין עמדות הצדדים, שכן לדבריו אין כל חדש בהצעות האמריקניות. אבו עלא תיאר את ההצעות האמריקניות כ"תרמית", אותה דוחה הצד הפלסטיני. "רוס ייכשל בדיוק כפי שנכשל בפעמים הקודמות עקב נטייתו הגלויה לטובת ישראל. לא יהיה הסכם בתקופת קלינטון".
יועצו של ערפאת, נביל אבו רודיינה, הביע שוב את התנגדות הרשות לכל הסכם ביניים עם ישראל. הוא הוסיף כי מגעים מתנהלים להמשך התהליך תחת הממשל האמריקני החדש.
ממדוח נופאל, מיועצי ערפאת, אמר בשיחה ל-ynet כי המצב המדיני הולך ומסתבך. לדבריו, בשטח נמשך ההרג של פלסטינים בידי חיילי צה"ל והמתנחלים ונמשך הסגר על הישובים הפלסטיניים. "במצב הזה, יחד עם הקשיים הפנימיים של ברק, אין סיכוי להסכם בקרוב".
בתוך כך אמר ערפאת כי זכות השיבה של הפליטים הפלסטינים היא זכות מקודשת שאינה ניתנת למיקוח. יושב ראש הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, שלח מברק לוועידה הלאומית למען זכות השיבה של הפליטים הפלסטינים שהתכנסה בעזה.
ערפאת ציין כי העם הפלסטיני מתעקש על יישום זכות השיבה, והוסיף כי הפלסטינים ימשיכו לצעוד יחד במאבק לשחרור השטחים הפלסטיניים הכבושים, בראשם ירושלים ומסגד אל אקצה, ולמען השבת כל זכויותיהם.
סעיב עריקאת, מבכירי צוות המו"מ הפלסטיני, אמר כי פנייתו של הנשיא קלינטון לישראלים ולפלסטינים וההצעות שהזכיר בדבריו רחוקות מההחלטות הבינלאומיות שעל פיהן מבקשים הפלסטינים לנהל את המו"מ. לדבריו מאז פגישת ערפאת קלינטון אין כל חדש בתהליך המדיני.

"הפגישה בקהיר נכשלה"

הפלסטינים אומרים כי הפגישה הבטחונית שהתקיימה שלשום (יום א') בקהיר, נכשלה, וכי שיתוף פעולה בטחוני יחודש רק במסגרת הסכם שלום. היום (ג') אמורות להימשך השיחות הביטחוניות.
גורם בטחוני פלסטיני אמר ל-ynet, כי הפגישה הבטחונית בקהיר לא הניבה כל תוצאה. לדבריו, הישראלים ממשיכים להתעקש שלא לכבד את ההסכמים וההבנות. "טועים הישראלים אם הם סבורים שנשוב להיות קבלני הביטחון שלהם", אמר הגורם, "ללא תמורה מדינית וללא הסכם. הדבר לא יקרה, וגם האינתיפאדה לא תיעצר".
הפגישה בקהיר ארכה שבע שעות, והשתתפו בה דחלאן ורג'וב, מפקד המודיעין הפלסטיני, אמין אל הינדי, ראש השב"כ, אבי דיכטר, ראש אגף תכנון בצה"ל, שלמה ינאי, ראש הסי.איי.איי ג'ורג' טנט, ומפקד המודיעין המצרי, עומר סולימן.
במהלך הפגישה העלו הישראלים את הדרישות להפסקת האלימות, ולהחזרתם למעצר של פעילי חמאס והג'יהאד האיסלאמי. הפלסטינים דרשו פתיחת המעברים הבינלאומיים, הסרת הסגר מהשטחים, הפסקת האלימות וחזרת צה"ל לעמדות בו החזיק עד ה-28 בספטמבר.
פרשן פלסטיני אמר ל-ynet כי הפלסטינים מבינים שהשת"פ הבטחוני נחוץ לברק, בתקופת מערכת הבחירות, וכי הם אינם מתכוונים לסייע לו. להערכת הפרשן, למרות ההצהרות הפלסטיניות, שת"פ הבטחוני יתחדש עם תחילתה של הידברות מדינית שתיראה לפלסטינים רצינית.


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זום 77
רוס. "נוטה לטובת ישראל"
זום 77
צילום: איי אף פי
אבו עלא. "ההצעות הן תרמית"
צילום: איי אף פי
מומלצים