שתף קטע נבחר

סוריה באו"ם: המהומות נועדו לשרת את ישראל

שר החוץ הסורי התייצב על הדוכן שמעליו קרא נשיא ארה"ב להטיל סנקציות על ארצו, ומול קהילה בינלאומית שרבים מחבריה מגנים את דמשק ותקף את "הקמפיין הלא צודק" נגד סוריה

אל מול נציגי הקהילה הבינלאומית, שרבים מהם הוקיעו את ארצו, עלה הערב (יום ב') שר החוץ של סוריה, ואליד אל-מועלם, על דוכן הנואמים בעצרת האו"ם. מעל אותה במה קרא בשבוע שעבר נשיא ארה"ב ברק אובמה למועצת הביטחון להטיל סנקציות על דמשק והצהיר: "אין תירוץ לחוסר פעולה". אל-מועלם כינה את הפעולות הבינלאומיות נגד ארצו "קמפיין לא צודק" וחזר על טענת המשטר כי סוריה מתמודדת עם לחץ חיצוני ו"קונספירציות בוטות" של כוחות מחוץ לסוריה. ynet העביר את הנאום בשידור חי.

 

אל-מועלם באו"ם, הערב. "לישראל שאיפות התפשטות" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אל-מועלם באו"ם, הערב. "לישראל שאיפות התפשטות"(צילום: AFP)

 

"סוריה סיפקה לאזור מודל של דו-קיום שלו בין חלקיה השונים. מודל שיש לחקותו. היא בחרה בחילוניות כדי לקדם את האחדות הלאומית שלה, לנוכח המגוון הדתי והאתני של האזור", הצהיר אל-מועלם. "כל ניתוח אובייקטיבי של האירועים בתוך סוריה וסביב לה יראה בבירור שהמטרה של הקמפיין האנטי-סורי הלא צודק הנערך כעת היא להתקיף את המודל השלו הזה".

 

"איך ניתן להסביר אחרת את הפרובוקציות התקשורתיות? את חימוש ומימון הקיצוניות הדתית? איזו מטרה משרת הדבר מלבד פירוק סוריה, והשפעה הפוכה על שכנותיה? לאן יוביל הנתיב הזה מלבד השלטת ההגמוניה המערבית על מדינות המזרח התיכון ושירות שאיפות ההתפשטות של ישראל?", תהה אל-מועלם.

 

זמן קצר לאחר נאומו של אל-מועלם דיווחה סוכנות הידיעות הסורית הרשמית, סאנ"א, כי מנגנוני הביטחון תפסו כלי נשק שהוברחו מישראל במחוז חומס. מקור צבאי מסר לסוכנות כי במכונית שנתפסה נמצאו מקלע, רימוני יד, מטעני נפץ ואמצעי קשר מתוצרת ישראל.

 

אל-מועלם התייחס בקצרה גם לסוגייה הפלסטינית וליחסים עם ישראל: "סוריה לא חסכה במאמצים בתמיכה במאבק הפלסטיני הלגיטימי. המו"מ בין הצדדים נמשך שנים, אך הם נכשלו להגיע לתהליך שיוביל לפתרון בשל העמדות והצעדים הידועים של ישראל. לפיכך, החתירה הבינלאומית להכיר במדינה הפלסטינית היא לגיטימית".

 

"סוריה החזיקה בזכותה לשחרור כל הגולן הכבוש, עד לקווי ה-4 ביוני, 1967. באותו זמן הושיטה סוריה יד לחברות לכל המדינות ובנתה את יחסי החוץ שלה על כבוד הדדי ואינטרסים משותפים", אמר אל-מועלם.

 

"ניצלו את תביעות העם"

"יש שני צדדים לבעיה הניצבת מולנו היום", הצהיר שר החוץ הסורי. "מצד אחד המדינה זקוקה לרפורמות שהעם רוצה. הנשיא כבר הצהיר זאת והביע תשוקה עזה לממשן. אבל כוחן של הנסיבות הפוליטיות הביא לכך שהדרישות הפנימיות, חשובות ככל שיהיו, נאלצו לעבור לכיסא האחורי למול עניינים דחופים יותר".

 

את אותם עניינים, ההתקוממות העממית נגד שלטון הנשיא בשאר אסד, תיאר מועלם כפעילות מניפולטיבית של "קבוצות חמושות" שנתמכות על ידי גורמים חיצוניים ומשרתות את האינטרסים שלהם: "מצד שני, תביעות פופולריות נווטו במניפולטיביות כדי לקדם מטרות זרות לאינטרסים של העם הסורי. קבוצות חמושות השתמשו בתביעות הללו כדי לחבל בביטחוננו. הן הפכו לתירוץ החדש להתערבות חיצונית".

 

"כולנו זיינב אל-חוסני". נמצאה ערופת ראש, עורה נפשט (צילום: AFP PHOTO/HO/FACEBOOK ) (צילום: AFP PHOTO/HO/FACEBOOK )
"כולנו זיינב אל-חוסני". נמצאה ערופת ראש, עורה נפשט(צילום: AFP PHOTO/HO/FACEBOOK )

 

רק היום דיווחו פעילי זכויות אדם בסוריה כי לפחות שלושה אזרחים נפגעו בפשיטת כוחות הביטחון של סוריה על העיר אל-רסטאן שבצפון המדינה, במהלכה חיפשו החיילים עריקים מן הצבא שמצאו מקלט בעיר הסמוכה לחומס. הפעילים מסרו כי טנקים הפגיזו את העיר.

 

אל-רסטאן נחשבת לעיר מפתח בהתקוממות האזרחים הסורים נגד משטרו של הנשיא בשאר אסד, משום שהיא נמצאת על הדרך הראשית המחברת את סוריה עם טורקיה.

 

מוקדם יותר תקף נציג בוצוואנה את משטרו של אסד בנאומו בעצרת.

"פשעים נגד האנושות מתבצעים בסוריה ועליה לתת את הדין לכך בבית הדין הפלילי הבינלאומי", אמר הנציג.

 

לפני יומיים זעזע מקרה קשה את תושבי סוריה. גופת צעירה שככל הנראה נעצרה בידי כוחות הביטחון התגלתה ערופת ראש, ללא ידיים, כשעורה הופשט מעליה. ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" לזכויות אדם העריך כי הצעירה, זיינאב אל-חוסני, בת 18 מהעיר חומס, היא האשה הראשונה שנרצחה במעצר, מאז פרוץ המהומות בחודש מרס. בני משפחתה מצאו את הגופה בעת שחיפשו אחר אחיה, מוחמד דיב אל-חוסני. על פי הערכות הארגון, האחות נחטפה כדי להפעיל לחץ על אל-חוסני להסגיר את עצמו.

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי נחמיאס

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-מועלם באו"ם. "מודל סורי של דו-קיום שלו בין אזרחים"
צילום: AP
מומלצים