שתף קטע נבחר

קומפוסט: הפיכת הפסולת ממטרד מזהם למשאב

תעשיית ייצור קומפוסט מהאשפה הביתית מתפתחת בארץ בשנים האחרונות. בחברת ואוליה, שמתפעלת מתקני קומפוסט, מקווים שפרויקט הפרדת הפסולת ברשויות יאפשר לייצר דשן איכותי יותר לחקלאות. רוצים לדעת איך זה עובד? צפו בסרטון

כ-40% מהאשפה הביתית שלנו מורכבים מחומרים אורגניים-רקבוביים - שאריות הירקות, הפירות ואפילו הבשר שאנחנו אוכלים. במקום להטמין בקרקע ולזהם את הסביבה, אפשר למחזר את הפסולת הזו ולהפוך אותה לקומפוסט המשמש כדשן עבור גידולים חקלאיים, במקום דשן כימי.

 

זה בדיוק מה שקורה באתר הקומפסט שמתפעלת חברת ואוליה משנת 2002. "מידי חודש נאספים באתר כ-15-10 אלף טון של פסולת אורגנית, שנאספה ממעל לחצי מיליון תושבים", מספר ערן ספיר מנכ"ל חטיבת ואוליה שירותי איכות סביבה בישראל. "פסולת זו מגיעה לאתר לאחר שהופרדה משאר הפסולת הביתית במתקן למיון פסולת הנמצא בעפולה ומתקני מיון נוספים. בתום הטיפול כשליש ממנה הופך לקומפוסט שמגיע לחקלאות - בין 3,000 ל-5,000 טונות קומפוסט בחודש".

 

צילום: טכנוגרפיקס בע

 

בחודשים האחרונים הגדיל האתר את היקף פעילותו: החל מיוני קולטים באתר גם פסולת אורגנית שהפרידו תושבים משאר הפסולת הביתית. הפסולת המופרדת מגיעה מכ-300 בתי אב ברעננה, כ-300 בתי אב בכפר סבא, ומתושבי יישובי עמק חפר, שמשתתפים בפרויקט הפרדת הפסולת של המשרד להגנת הסביבה.

 

ספיר מציין כי בשלב זה עדיין מדובר בפיילוט, ולפיכך המתקן מקבל כמות קטנה יחסית של פסולת שהופרדה במקור. "בין יוני לספטמבר התקבלו באתר כ-47,532 טונות חומר אורגני, מתוכם היווה החומר האורגני המופרד כ-300 טונות בלבד. ספיר מציין, כי "האתר ערוך ומוכן לקליטת פסולת שהופרדה במקור בכמויות גדולות ותומך בתוכנית ההפרדה במקור של המשרד להגנת הסביבה".

 

ייצור קומפוסט - איך זה עובד?

קומפוסטציה הוא תהליך פירוק של חומרים אורגניים, המתבצע על ידי חיידקים ובקטריות, כך שמדובר בתהליך ריקבון לכל דבר. עם זאת, ספיר אומר כי ההבדל נעוץ בכך שתהליך הקומפוסטציה נעשה בתנאים מבוקרים וכי מדובר בתהליך אקולוגי שאינו פוגע בסביבה. "החיידקים המשתתפים בתהליך יוצרים חום המגיע לכ-70 מעלות צלסיוס", הוא מסביר, "החום מחטא את החומר, מונע הפצת מחלות ומשמיד זרעים".

 

 

בתהליך הקומפוסטציה, שנמשך כ-3 חודשים, כשליש מסך החומר האורגני הוא נוזלים שמתאדים או נאספים כתשטיפים ומטופלים באתר. שליש נוסף, שמכיל גופים זרים כמו זכוכיות, פלסטיק, אבנים וניירות, הולך להטמנה. השליש הנותר הופך לדשן שמשמש בחקלאות במקום דשן כימי המסייע לטיוב הקרקע ולמניעת סחף.

 

"הקומפוסט משמש לחידוש מבנה הקרקע באדמות חקלאיות שנהרסו לאחר שנים של עיבוד אינטנסיבי", מסביר ספיר. "הוא מעודד את הצמיחה בשדות מרעה ומשמש לריפוי פצעי נוף בצדי דרכים ובשיקום מחצבות". לדבריו, הקומפוסט משמש גם לחיפוי הקרקע, כאמצעי לשמירת הלחות והטמפרטורה שלה. "השימוש בקומפוסט לחיפוי קרקע מהווה תחליף אקולוגי לקוטלי עשבים ומאפשר מניעת נביטה של עשבי בר במטעים".

 

בעיית הזכוכיות

תעשיית ייצור קומפוסט מאשפה ביתית, בדומה למה שמתבצע במתקן של ואוליה, התפתחה בארץ רק בשנים האחרונות. הקומפוסט שבו נעשה הכי הרבה שימוש כיום הוא זה שעשוי מתערובות של זבל בעלי חיים, בעיקר זבל פרות ועופות. ואוליה פעילה גם בתחום זה ומפעילה מתקן לייצור קומפוסט מהפרשות של בעלי חיים, באמצעות אתר קומפוסטבע שנרכש על ידה לאחרונה. אתר החברה ממוקם בשטחים של קבוץ גבים, והוא קולט מדי חודש כ-15 אלף טון זבל בקר ועופות. 

 

צילום: טכנוגרפיקס בע

 

האתרים שמפעילה החברה ממוקמים באזור בעל מזג אוויר חם ויבש. "הודות לכך מאפשר תהליך עבודה רציף לאורך כל חודשי השנה וייצור קומפוסט איכותי, שיתרונותיו הבולטים הם: אחוז מליחות נמוך וחומר אורגני מגוון עם מספר רב של מרכיבים", אומר ספיר. "הקומפוסט מכיל מיקרו אלמנטים המועילים לקרקע ומאושר לשימוש בארץ ולייצוא. מדובר בחומר מפוסטר ונקי לחלוטין מזרעים ועשבים".

 

הבעיה המרכזית עימה מתמודדים באתרי הקומפוסט מפסולת אורגנית, היא שברי הזכוכיות המצוים בפסולת שקשה להפרידם. ספיר מדגיש כי ניתן לעשות שימוש בקומפוסט שמכיל זכוכיות, אבל לא בכל הגידולים החקלאיים. "החומר שהופרד במקור מבתי התושבים אמנם מגיע נקי יותר, אך הוא עדיין מכיל גופים זרים כמו זכוכיות וניילונים, דבר שמצריך ניפוי בדומה לחומר שמגיע ממתקן מיון".

 

עם זאת ספיר משוכנע כי התוכנית להפרדת פסולת בבתים, עתידה עם הזמן ולאחר שיפור המיון בידי התושבים, לאפשר לייצר קומפוסט איכותי יותר. "ככל שהפסולת תהיה נקייה יותר, אפשר יהיה להשתמש בה ביותר גידולים חקלאיים. בנוסף, ככל שההפרדה תהיה טובה יותר, אחוז הפסולת שיהפוך לקומפוסט יגדל, והחלק שהולך להטמנה יקטן".

 

מסלול הפסולת - מהפח עד לקרקע

  • פסולת אורגנית ביתית וממוינת, מגיעה מתחנות המעבר למיון הפסולת ומשם עוברת אל משטח הקומפוסט. זבל אורגני מהמזבלות מטופל על ידי מהפך ובסוף התהליך עובר ניפוי במהירות גבוהה.
  • הקומפוסט מעובד במספר תהליכים שונים המעניקים לו מרקם מפורר, נקי ומועשר ביסודות ההזנה הנדרשים לצמח.
  • רגע לפני שמועמס הקומפוסט ללקוח הוא עובר ניפוי ובדיקה נוספת.
  • המוצר הסופי עומד בכל תקני הייצור וכולל בדיקות במעבדות. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טכנוגרפיקס בע"מ, יניב שוורץ
אתר לייצור קומפוסט מפסולת ביתית
צילום: טכנוגרפיקס בע"מ, יניב שוורץ
ערן ספיר מנכ"ל חטיבת ואוליה שירותי איכות סביבה
צילום: טכנוגרפיקס בע"מ, יניב שוורץ
מומלצים