שתף קטע נבחר

שמולי: אישור הדו"ח - שגיאה קשה. נחריף המאבק

הסטודנטים הבטיחו להמשיך למחות "ברחובות ובכנסת" ודפני ליף קראה לנתניהו להביא "בשורה ותקציב חברתי חדש", אך גם לאחר אישור דו"ח טרכטנברג בממשלה הדרך ליישום עוד ארוכה. יו"ר ועדת הכספים: "ההצבעה - חסרת משמעות מעשית"

דו"ח טרכטנברג עבר בממשלה בניסיון השני, אבל עד ליישומו הדרך עוד ארוכה, ארוכה מאוד. יו"ר ועדת הכספים כינה את ההצבעה על המתווה "חסרת משמעות מעשית", וכעת תיאלץ הממשלה להצביע על כל נושא בנפרד, לפני שהדו"ח יעבור לאישור הכנסת. לוח זמנים מפורט עדיין אין, ומובילי המחאה צפויים להמשיך ולהפעיל בליץ על השרים, ובמיוחד על אלו ששינו עורם ותמכו בדו"ח - אחרי שהצביעו תחילה נגד.

 

המלצות במחלוקת - כותרות נוספות ב-ynet

 

"אישור הדו"ח כמקשה אחת בממשלה מהווה שגיאה קשה", הגיב איציק שמולי, יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית על התמיכה בטרכטנברג. "הדו"ח מכיל אמירות חשובות, אך בצידן מעשים דלים שלא יפתרו את הבעיות בתחום הדיור. בפרט מדובר על תחום הדיור הציבורי, מיגור תופעת עובדי הקבלן והפחתת יוקר המחיה של מוצרי היסוד. לא ניתן לפתור את הבעיות בעזרת קוסמטיקה ולהטוטי מילים. נמשיך את המאבק ואף נחריפו, הן ברחובות והן במסדרונות הכנסת".

 

נתניהו וטרכטנברג בישיבת הממשלה בשבוע שעבר (צילום: מרק ישראל סלם) (צילום: מרק ישראל סלם)
נתניהו וטרכטנברג בישיבת הממשלה בשבוע שעבר(צילום: מרק ישראל סלם)

 

דפני ליף, שהאוהל שהציבה ב-14 ביולי החל את המחאה החברתית הגדולה בתולדות ישראל, טענה כי בדו"ח אין כלל פתרון למשבר הדיור: "איפה הדיור הציבורי? איפה דיור בר-השגה? מה עם חינוך חינם לגיל הרך? מה עם מערכת הבריאות הקורסת?".

 

ליף, שפגשה היום את אלי ישי והודתה לו על התנגדותו לדו"ח, קראה לראש הממשלה, בנימין נתניהו, לפתוח את התקציב: "עליך לגלות אומץ ולא להסתפק בהמלצות ועדת טרכטנברג, אלא להביא בשורה אמיתית לאזרחי ישראל בדמות תקציב חברתי חדש".  

 

"איך אפשר בכלל להצביע במקשה אחת על הסלט הזה?" 

הממשלה אמנם אישרה קיצוץ של שלושה מיליארד שקל בתקציב הביטחון בכל אחת מהשנתיים הקרובות, כחלק מאישור מתווה הדו"ח, אבל הצבעה זו היא רק הראשונה בסדרה ארוכה של הצבעות - לפני האישור הסופי. "להצבעת הממשלה על דו"ח טרכטנברג אין שום משמעות מעשית", טען יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני מיהדות התורה. "אני לא מבין את ראש הממשלה שהביא את הדו'ח להצבעה בממשלה ואת השרים שהתחרטו ותמכו בו היום".

 

"ההצבעה היתה צריכה להיות על הפרטים ולא על המכלול", הוסיף גפני. "מראש אמרתי כי מי שיצביע על הדו"ח כמקשה אחת בעצם עושה צחוק מעצמו ומהעבודה. איך אפשר בכלל להצביע במקשה אחת על הסלט הזה, שיש בו דברים שצריכים להיות וגם לא צריכים להיות וחסרים בו דברים שהיו מוכרחים להיות?". יו"ר ועדת הכספים הבהיר כי "הכל יקום וייפול אצלנו, גם השרים יודעים כי לא הם קובעים מה יבוצע מהמלצות טרכטנברג אלא הכנסת".

 

לוח זמנים מפורט להצבעות הבאות עדיין לא נקבע. עד סוף החודש יעלה בממשלה נושא המסים, ונושאים נוספים יובאו לאישור לממשלה או בקבינט החברתי-כלכלי בחודשים הקרובים. לאחר ההצבעות בממשלה, גם הכנסת תצטרך לאשר את אותם סעיפים, ולכן צפויים לחלוף עוד חודשים ארוכים עד שהמלצות טרכטנברג ייושמו.

 

בממשלה תמכו 21 שרים בדו"ח, ושמונה הצביעו נגד - סילבן שלום ויוסי פלד מהליכוד, אהוד ברק ומתן וילנאי מעצמאות וארבעת שרי ש"ס. נתניהו ציין בישיבה כי המסמך הסופי שיאגד בתוכו את כל השינויים יוגש ב-1 בינואר הקרוב. לדבריו, "עד אז יתקיימו דיונים בראש פתוח כדי לדון בהסתייגויות ובהערות של מערכת הביטחון".

 

שרי ישראל ביתנו, שהתנגדו למסקנות בשבוע שעבר, החליטו לתמוך בדו"ח - לאחר שנענו לדרישות שלהם. הדרישות כללו שינוי הקריטריונים לקבלת דיור ציבורי ומתן עדיפות לאוכלוסייה עובדת במקום לפי מספר ילדים, הטבות בדיור לפנסיונרים ומענק מוגדל לחיילים משוחררים, המבוסס על הצעת החוק של ח"כ משה מטלון מישראל ביתנו.

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף צבי לביא
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שמולי. "להטוטי מילים"
צילום: עומר מוסלי
נתניהו, היום. היישום עוד רחוק
צילום: רויטרס
מומלצים