שתף קטע נבחר

מתחזקים משבת לשבת

איתי שכטר לא פוסל חזרה בתשובה, האמונה עזרה לשי אבוטבול לעבור את התקופה הקשה, ושניר גואטה ויתר על קריירה מבטיחה. לרגל שמחת תורה, ynet ספורט מגיש: הכול זה מלמעלה - הכדורגלנים הישראלים מתקרבים לדת. פרויקט מיוחד

מאמינים בני מאמינים. הרב רפאל מאמו, המכונה "הרואה" ונחשב לאחד מגדולי המקובלים בדורנו, החליט לפני מספר שנים לפעול למען הזזת משחקי הכדורגל משבתות לימי חול. בשביל לקדם יוזמה זו, אסף הרב מאמו חתימות של ראשי מועדונים, מאמנים, שחקנים ושופטים הנוהגים לפקוד בקביעות את חדרו ולקבל ממנו שלל ברכות ועצות (לאו דווקא בענייני הכדורגל).

 

 

אותם מבקרים חתמו ובכך הביעו את נכונותם לתמוך במהלך בתקווה שיוכלו להשפיע על מקבלי ההחלטות בהתאחדות לכדורגל (שאגב, חלק גדול מהם נמנה על אלו שנפגשים עם מאמו בקביעות), אך למרות זאת, עד היום, הרעיון לא אומץ מסיבות כאלה ואחרות ושינוי ממשי לא נעשה בעניין. 

 

הרב מאמו עם הרב כדורי. פופולארי אצל הכדורגלנים (צילום: משה שהרבני) (צילום: משה שהרבני)
הרב מאמו עם הרב כדורי. פופולארי אצל הכדורגלנים(צילום: משה שהרבני)

 

"ניסיתי ואני עדיין מנסה, בשיתוף מלא עם האנשים המובילים בכדורגל, להעביר את המשחקים לימי חול", סיפר מאמו ל-ynet ספורט. "אני לא עושה את זה למען עצמי, אלא למען קהילת אנשי הכדורגל שבאים ומבקשים זאת ממני. כל מצווה שיהודי עושה זה דבר טוב וגם אם מגיעים אליי מאמנים, שחקנים או שופטים ומתחילים להתחזק, אני מעודד אותם לעשות הרבה מצוות, למרות שהם משחקים בשבת בלית ברירה".

 

"בועטת", מדור רכילות ספורט:

 

הרב מאמו טוען כי תופעת ההתקרבות של הכדורגלנים לדת, הינה תופעה מוכרת. "זה היה קיים מאז ומעולם. אולי היום שמים לב לזה יותר וזה תופס תאוצה. בכל מקרה כל אדם מהענף שבא להתייעץ איתי מקבל את ברכתי", מסכם מאמו.

 

אז מצד אחד הם באים לרב, מקיימים מצוות, מבקשים סליחות, אבל עדיין כדורגלני ארצנו, ממשיכים לפקוד את המגרשים בשבתות. אי העברת המשחקים לימי חול אינה מפריעה לשחקנים למצוא את עצמם בתהליכי התקרבות לדת, כשחלקם נפרדו מעולם הכדורגל לטובת לימודי תורה בישיבה, וצירפו לסטטוס הפרטי שלהם את ההגדרה - חרדי.

 

לקראת חג שמחת תורה קיבץ ynet ספורט מספר כדורגלנים פעילים וכאלה שכבר פרשו מהמשחק, כשהמשותף לכולם הוא ההתקרבות לדת.

 

חוגגים את שמחת תורה. הכדורגלנים מתקרבים לדת (צילום: גלעד קוולרציק) (צילום: גלעד קוולרציק)
חוגגים את שמחת תורה. הכדורגלנים מתקרבים לדת(צילום: גלעד קוולרציק)

 

התליון של תמוז, הכיפה האדומה של שכטר

כשאדריונס טמילי היה בן שנתיים, הוא ומשפחתו היגרו לישראל מניגריה. כשגדל, אומץ טמילי על ידי אורית תמוז ולימים שינה את שמו לטוטו. לכן מפתיע לגלות שדווקא טוטו תמוז, חלוץ הפועל תל אביב שכלל לא נולד יהודי, התקרב בשנים האחרונות לדת ונמנה גם הוא בין אלו שמבקרים לעיתים קרובות מאוד בחדרו של רפאל מאמו.

 

רכילות ב-ynet ספורט:

 

 

תמוז קיבל מהרב תליון עם קמע מיוחד שמכיל סודות בני 2,000 שנה, אותו הוא מקפיד לענוד על צווארו. בנוסף משוחח טוטו עם הרב על ענייניו האישיים כאשר גם המעבר מבית"ר ירושלים להפועל תל אביב קבוצתו הנוכחית לא הושלם לפני שיחה עם הרב.

 

אצל אורי מלמיליאן, הדת תופסת מקום חשוב מזה שנים. שחקן העבר של בית"ר ירושלים והמאמן בהווה, מקפיד שלא לנסוע למשחקים שנערכים בשבת ולעיתים קרובות לן מלמיליאן במקום הסמוך למגרש, ומשם הולך ברגל לאצטדיון.

 

טוטו תמוז מקבל ברכה מהרב מאמו. תליון עם קמע מיוחד (צילום: משה שהרבני) (צילום: משה שהרבני)
טוטו תמוז מקבל ברכה מהרב מאמו. תליון עם קמע מיוחד(צילום: משה שהרבני)
  

בתחילת העונה שעברה, כשאימן את בית"ר ירושלים, דאג מלמיליאן לשמור על קדושת השבת והחגים גם במחנה האימון שערכה הקבוצה בגרמניה. מלמיליאן וחלק משחקניו התפללו תפילת ערבית בחדר האוכל של המלון ובנוסף דאג המאמן לוודא שהקבוצה תשוב לישראל יום לפני צום תשעה באב, בגלל ששהייה בחו"ל בזמן הצום, עלולה להביא לחורבן במשך כל העונה.

 

אחד המקרים המפורסמים בשנים האחרונות בו עניין הדת שולב באופן ישיר עם הכדורגל הוא משחק מוקדמות ליגת האלופות שהתקיים אשתקד בין הפועל תל אביב לרד בול זלצבורג האוסטרית. לאחר שהבקיע שער חוץ חשוב במיוחד, החליט איתי שכטר, לחגוג את האירוע בצורה ייחודית. שכטר שלף מהגרב כיפה אדומה שקיבל מאוהד הפועל ושם אותה על ראשו במה שעורר את זעמם של האוסטרים, אך עשה שמח בלב של הרבה אנשים, שהם לאו דווקא אוהדי הפועל.

 

מלבד מהנחת תפילין מידי בוקר ושמירה על מצוות היהדות הקפיד שכטר להגיע באופן קבוע, פעם בשבוע, לשיעור תורה. עזיבתו לגרמניה אומנם אילצה את חלוצה החדש של קייזרסלאוטרן "לעבוד" קשה יותר על מנת להמשיך ולשמור על המצוות, אבל גם שם עושה זאת שכטר בקפידה.

 

איתי שכטר עם הכיפה האדומה. יחזור בתשובה? (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
איתי שכטר עם הכיפה האדומה. יחזור בתשובה?(צילום: טל שחר)

 

"אני מקפיד להגיע לבית הכנסת למרות שזה רחוק מביתי, ומשתדל לא לפספס את תפילות יום שישי", מספר שכטר. "לעומת זאת, נושא הכשרות הוא קצת יותר בעייתי. כדי להשיג בשר כשר אני חייב לנסוע עד לפרנקפורט, אבל אני עושה את זה באהבה. אני כל הזמן מתפלל ומתחזק. אני עדיין לא יודע מה יהיה הלאה ובהחלט לא פוסל חזרה בתשובה בהמשך".

 

גולסה לא מפספס את התהילים, אבוטבול מקפיד על התפילין

מגמת ה"התחזקות" אצל בועטי ארצנו מתחילה גם בכדורגלנים הצעירים ביותר. אחד כזה הוא אייל גולסה שרק החודש חגג את יום הולדתו ה-20. אם תתקשרו לקשר מכבי חיפה בסוף השבוע, סביר להניח שלא תקבלו מענה, כי עבורו זה ייחשב לחילול שבת.

 

הקירבה לדת החלה אצל גולסה לקראת גיל 13, אז שקד הקשר על ברכות העלייה לתורה, מה שלטענתו הוביל אותו להיצמד לדת ולהפוך לשומר מצוות אדוק. כל בוקר מתעורר גולסה בסביבות השעה 06:00 ומתחיל את טקס היהדות הפרטי שלו. גולסה מתפלל, מניח תפילין, קורא תהילים, מדליק נר ורק אחר כך מתפנה לארוחת הבוקר של אמא מירה.

 

אייל גולסה. מרים ידיים למרומים (צילום: אלי אלגרט) (צילום: אלי אלגרט)
אייל גולסה. מרים ידיים למרומים(צילום: אלי אלגרט)

 

במידה וגולסה לא מספיק לבצע את הטקס הקבוע, הוא מקפיד להשלים את המשימה באחד מהחדרים במתקן האימונים בכפר גלים. בנוסף נוהג גולסה להתייצב מדי חמישי בערב במדרשה בשכונת בן ציון שבנתניה בחדרו של הרב משה בן משה, שם הוא מצטרף לעוד מספר תלמידים לשיעור תורה.

 

שניר גואטה, נחשב בשנה הקודמת לאחד השחקנים המצטיינים בהפועל אשקלון. למרות שהקבוצה הדרומית ירדה ליגה, מקומו של גואטה בליגת העל היה מובטח, אם רק היה חפץ בכך, ורבים היו מופתעים כאשר גואטה, עקב התקרבותו לדת, החליט העונה לשחק בעירוני קרית מלאכי מליגה א'.

 

חבריו של גואטה באשקלון מספרים כי לאחר האימונים בעונה הקודמת הוא היה מניח כיפה על ראשו וממהר לבית הכנסת. מי שכיבד את החלטתו של גואטה היה מאמנו דאז, גיא עזורי, שהשתדל להתחשב בקשר. "באשקלון שניר התחזק מאוד ובסוף העונה החליט שהדת חשובה בעיניו יותר מכדורגל". בשל אהבתו למשחק העדיף גואטה שלא לפרוש, אך בידיעה שהוא אינו רוצה יותר לשחק בשבתות, החליט גואטה לוותר על קריירה בליגת העל והחליט כאמור לשחק בליגה א' שם מתקיימים המשחקים ביום שישי. 

 

דני רוזבן. מבלם קשוח לחרדי מאמין (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
דני רוזבן. מבלם קשוח לחרדי מאמין(צילום: אוהד צויגנברג)

 

שחקן נוסף שידוע כאחד שמקורב מאוד לדת הוא קשר הפועל תל אביב, שי אבוטבול. הקשר מקפיד לנשק את המזוזה בכל חדר אליו נכנס, מניח תפילין מידי בוקר וכמובן שלא מתגלח בימי ספירת העומר. בנוסף לכך אבוטבול הולך לשיעורי תורה בחולון ומקורביו מספרים כי האמונה בדת היא מה ש"החזיקה" את הקשר במהלך הפציעה הקשה שעבר ברגלו וגם בזמן הסכסוך עם הנהלת הקבוצה בתחילת העונה הנוכחית.

 

הלכה למעשה: רוזבן, טובי ואלהרר כבר שם

ויש גם כאלה שהחליטו שההתחזקות לא מספיקה ופרשו סופית מהכדורגל בגלל הדת. אחד מהם הוא דני רוזבן, בלם העבר של עירוני קריית שמונה, שהחליט לקטוע את קריירת המשחק שלו לטובת הדת. כשרוזבן הגיע לשחק בצפון הוא אומץ על ידי משפחה חרדית ומכאן למעשה החל התהליך המשמעותי מבחינתו.

 

את סימני החזרה בתשובה הרגישו היטב אז חבריו לקבוצה כשעל קיר חדר ההלבשה תלה רוזבן מדבקות של נחמן מאומן ובנוסף ארגן להם נסיעות לקברי צדיקים והרבה לשוחח איתם על ענייני הדת.

 

אסי טובי. קרא פרק תהילים למען חזרתו של גלעד שליט (צילום: עמית שעל) (צילום: עמית שעל)
אסי טובי. קרא פרק תהילים למען חזרתו של גלעד שליט(צילום: עמית שעל)
  

הקירבה הלכה והתחזקה, והגיעה לשיאה בפגישה עם הרב ראובן אלבז, מנהל ישיבת "אור החיים" בירושלים, ממנו שמע רוזבן את המשפט: "אתה נמצא כרגע בין השמיים לבין הארץ, עכשיו תחליט איפה אתה". לטענת רוזבן, המשפט "חדר לו עמוק לעצמות" והביא אותו להחליט שהגיע הזמן לפרוש מחיי הכדורגל לטובת ישיבה בירושלים, מבלי שברזומה שלו ייכתב כי עלה עם ק"ש לליגת העל.

 

אחד מטובי החלוצים של שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000, הוא אסי טובי. החלוץ שכבש 109 שערים בליגת העל וכיכב במשך 16 שנה על מגרשי ארצנו שיחק גם במדי נבחרת ישראל והיה ידוע כחלוץ רחבה קלאסי.

 

אילן אלהרר. הפך לדובר משרד הדתות (צילום: חיים צח) (צילום: חיים צח)
אילן אלהרר. הפך לדובר משרד הדתות(צילום: חיים צח)
  

בעונת 2005/6 לאחר ששיחק ברמה"ש החליט טובי שמספיק לו מהכדורגל וכי הוא מעדיף את השבת. בסביבתו של החלוץ לשעבר לא הופתעו מאחר ובמהלך השנים שלפני הפרישה היו לכך סימנים לא מעטים. טובי היה צועד ברגל למשחקי השבת אפילו אם היה מדובר בהליכה של יותר

משעה. טובי שהוא כיום אדם דתי לכל דבר, השתתף בחודש יולי האחרון בפרויקט מיוחד למען גלעד שליט, שם תועד כשהוא קורא את פרק ק"כ מספר התהילים למען השבתו ובריאותו של גלעד.

 

אצל אילן אלהרר, קשרה הקדמי לשעבר של בית"ר ירושלים, החזרה בתשובה היא עניין של דרך חיים. אלהרר שהיה שותף לאליפות של בית"ר בעונת 1992/93, פרש ממשחק פעיל ב-1996 לטובת לימודי קודש ואף מונה לנהגו של שר הדתות.

 

מאוחר יותר קודם אלהרר ומונה לדובר המשרד. לימים צוטט כשאמר: "ראיתי בבירור שכסף של חילול שבת - אין בו ברכה. הכדורגל שוחק את האדם ורוב השחקנים מסיימים את הקריירה הקצרה בחוסר כל ושוקעים בחובות. אין כמו חזרה בתשובה לאיחוד המשפחה ולאושרה, זה מומלץ מאוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב רפאל מאמו
צילום: משה שהרבני
מומלצים