שתף קטע נבחר

 

אסד נענש: סוריה הושעתה מהליגה הערבית

ההרג לא פוסק, והמאבק הפנים-ערבי מחריף: חברותה של סוריה תוקפא החל מעוד ארבעה ימים והיא תספוג סנקציות "אם לא תיענה להסכם להפסקת האלימות". נציג קטאר קרא להחזרת כל שגרירי הארגון מדמשק. סוריה: המהלך לא חוקי

מהלך מדיני דרמטי נגד סוריה: האומה שרואה עצמה כמובילת העולם הערבי מסולקת מהארגון האזורי החשוב. הליגה הערבית הודיעה היום (שבת) כי היא משעה את חברותה של סוריה החל מיום רביעי הקרוב, עד אשר זו תיענה לכל המחויבויות שלקחה על עצמה במסגרת היוזמה להפסיק את מעשי האלימות בשטחה - לה הסכימה סוריה אך לפני ימים בודדים. במקביל, קרא נציג קטאר בארגון להחזרת כל השגרירים מהמדינה.

 

השבר הסורי - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

"הייתה זו החלטה קשה לכולנו, סוריה היא מדינה יקרה לכולנו וכאב לנו לקבל זאת, אך לאור המשך ההרג מצאנו עצמנו נאלצים לקבל החלטה זו. שתי מדינות התנגדו", הסביר ראש ממשלת קטאר, חמד בן חליפה אל ת'אני. ההחלטה התקבלה בתמיכת 19 מדינות. שתי המתנגדות היחידות היו לבנון (התומכת באופן אוטומטי בסוריה) ותימן (החוששת מגורל דומה - ר.נ). עיראק נמנעה.

  

במסיבת עיתונאים שהתקיימה בקהיר בראשות מזכ"ל הליגה הערבית, המצרי נביל אל-ערבי, וראש ממשלת קטאר, הקריא הנציג הקטארי את ההחלטות: "הליגה הערבית החליטה להשעות את חברותה של סוריה בישיבות הליגה הערבית וכל הארגונים הפועלים תחתיה החל מ-16.11 עד אשר תבצע את כל מחויבותיה".

 

כמו כן, הוחלט "לספק הגנה לאזרחים בסוריה. אנו קוראים לצבא סוריה שלא להיות מעורב באלימות כלפי אזרחים. עוד הוחלט לנקוט סנקציות כלכליות נגד הממשלה הסורית". הוא לא פירט. החלטות אלה זכו למחיאות כפיים מצד כמה מהעיתונאים במקום.

 

"לספק הגנה לאזרחים בסוריה". הליגה הערבית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"לספק הגנה לאזרחים בסוריה". הליגה הערבית(צילום: רויטרס)

 

בדמשק מיהרו להגיב וטענו שההחלטה "משרתת אג'נדה מערבית ואמריקנית". הנציג לליגה הערבית, יוסף אחמד, אמר בטלוויזיה הסורית כי המהלך מנוגד לאמנת היסוד של הליגה, ושעל מנת להקפיא חברות נדרשת הסכמה פה אחד בכינוס של מנהיגי המדינות עצמם. 

 

מדינות המפרץ לחצו

בהחלטה הדרמטית על ההשעיה נענתה הליגה הערבית ללחצן של מדינות המפרץ. החשש היה כי אם הארגון לא יקבל החלטה קשה נגד סוריה לאחר שזו לא צייתה ליוזמת הפסקת האלימות שעליה סוכם רק לפני כמה ימים, תהפוך הליגה הערבית למוסד לא רלוונטי באירועים אלה ובניסיונות הגישור בין מדינות ערב השונות.

 

מפגין נגד נשיא סוריה, בשאר אסד, מחוץ לדיוני הליגה הערבית בקהיר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגין נגד נשיא סוריה, בשאר אסד, מחוץ לדיוני הליגה הערבית בקהיר(צילום: AFP)
  

לפני למעלה משבוע, הודיעה הליגה הערבית כי הגיעה לסיכום עם אסד, לפיו תופסק האלימות והטנקים וכלי הרכב המשוריינים של צבאו ייסוגו מהערים, אבל מאז ההרג נמשך. מזכ"ל הליגה הערבית, נביל אל-ערבי, אמר בעקבות זאת כי כשלון יישום הסכם ההבנות עם המשטר הסורי יוביל ל"קטסטרופה" במדינה וכן באזור כולו. אל-ערבי קרא לנשיא הסורי "לנקוט צעדים מידיים להפסקת האלימות כלפי האזרחים ולהגן עליהם".

 

במסגרת תוכנית הליגה הערבית, ממשלת סוריה הייתה אמורה גם לשחרר אסירים פוליטיים, ולאפשר לעיתונאים ופעילי זכויות אדם להיכנס למדינה, אך גם סעיפים אלו לא התממשו בשטח. ראש ממשלת קטאר, שייח חאמד בין ג'אסם בין

ג'אבר אל-ת'אני, קרא בתגובה לכינוס חירום של הליגה הערבית, "לנוכח פעולות האלימות וחוסר ההיענות של ממשלת סוריה לתנאי התוכנית הערבית".

 

ההתקוממות העממית נגד אסד, בהשראת המהפכות שהפילו את המשטרים בתוניסיה, במצרים ובלוב, החלה באמצע מרס השנה בעיירה דרעא שבדרום המדינה. להערכת האו"ם, כ-3,500 בני אדם נהרגו מאז בסוריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בשאר אסד
צילום: EPA
"אג'נדה מערבית ואמריקנית". יוסף אחמד
צילום: AFP
מומלצים