שתף קטע נבחר

מרידור ל-ynet: זה ליכוד אחר, אנחנו במאבק

את החדשות על חוקי בתי המשפט שעברו בכנסת קיבל דן מרידור בארגנטינה. בשיחה עם ynet, אמר: "ניאבק בכל הצעה". בכירים בליכוד מעריכים שחוק השימוע למועמדים לשיפוט ייבלם

השר דן מרידור שוהה בביקור בארגנטינה והתעדכן מרחוק בדאגה בתוצאות ההצבעה בכנסת, שקיבלה בקריאה ראשונה ובקריאה טרומית שתי הצעות שנויות במחלוקת הנוגעות לבית המשפט העליון. הלילה (יום ג') אמר בשיחה עם ynet: "אנחנו בתוך גל של חקיקה לא טובה, שצריך למנוע אותה. אני עושה את מה שאפשר, וחלק נעצר. אנחנו בתהליך שחייבים לשנות".  

 

לדברי מרידור, פני המדינה משתנות: "המגמה ברורה. זה שינוי התפקיד ההיסטורי של הליכוד כמי שהגן על בית המשפט, על עצמאות המערכת, על מניעת פוליטיזציה של המערכת, ועל מערכת הערכים שבית המשפט מייצג". הוא מודה כי מטרת החוקים העוברים בכנסת היא להחליש את מערכת המשפט. אמש, לאחר דיון סוער, אושרו שני החוקים - "חוק גרוניס" עבר בקריאה ראשונה בתמיכת 52 חברי כנסת מול 35 מתנגדים. חוק הרכב הוועדה לבחירת שופטים עבר בקריאה טרומית בתמיכת 50 חברי כנסת מול 30 מתנגדים.

 

 

אז למה אתה נשאר?

"הרוב הגדול של ההצעות לא עבר. בינתיים, מעט מאוד עובר. אם אני לא אהיה שם, מה יקרה?", תמה. מרידור ציין כי הקו שלו אפיין את הליכוד בהנהגת מנחם בגין, וכי צריך להיאבק במגמות החדשות: "אני חושב שבינתיים בסך הכל יש מאבק שחלקו מצליח". הוא מייחס את תחילת המגמה הזו דווקא להתקפות של שר המשפטים לשעבר, פרופ' דניאל פרידמן, על מערכת המשפט, "שם ניתנה הלגיטימציה". 

 

עוד הוסיף כי חלק מההצעות מגיעות מסיעות אחרות, ולכן הליכוד אינו אחראי לבדו לסחף: "זה חוצה מפלגות. זה מאבק חשוב, ואנחנו נאבקים. הגשנו ערעור על מה שהתקבל ביום ראשון בוועדת השרים. ניאבק בכל הצעה. נסביר למה זה רע. בדמוקרטיה צריך רוב כדי לשנות דברים, וגם כדי להשפיע. לא כל המאבקים בתקשורת, אבל המאבק בעיצומו".  

 

אפשר להשפיע על נתניהו?  

"כשזה יגיע לממשלה, נראה מה יהיה. זה עולם פוליטי. כולם מדברים עם כולם".

 

כבר לא אותו הליכוד. ח"כ זאב אלקין במליאה  (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
כבר לא אותו הליכוד. ח"כ זאב אלקין במליאה (צילום: גיל יוחנן)

 

בשעה שהשר מרידור מדבר על קרב שנמצא בעיצומו, נראה שהסוסים כבר ברחו מזמן מהאורווה - או במקרה הזה, מהכנסת. זמן קצר אחרי שעברו "חוקי בתי המשפט" במליאה, החלו בהנהלת הקואליציה לתכנן את הימים שאחרי, והם אינם מבזבזים שום רגע. היום אמורה ועדת הכנסת בראשות ח"כ יריב לוין להתכנס ולהודיע רשמית על החלטתה להעביר את את החוק הנוגע לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים לטיפול ועדת חוק חוקה ומשפט.

 

האם השימוע למועמדים ייבלם?

ביום רביעי כבר תתכנס ועדת החוקה ותכין את החוק לקריאה שנייה ושלישית במליאה. העברת החוקים מעוררת תסיסה, בעיקר באופוזיציה, שחבריה טוענים שזו מתקפה על הדמוקרטיה. הם מזהירים כי החקיקה המסוכנת מחריבה את בית הנבחרים.

 

ח"כ יריב לוין וח"כ יעקב כ"ץ. שת"פ ליכוד והאיחוד הלאומי (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ יריב לוין וח"כ יעקב כ"ץ. שת"פ ליכוד והאיחוד הלאומי(צילום: גיל יוחנן)
 

 

בימים הקרובים יתבררו ככל הנראה הסנקציות שיוטלו על סיעת עצמאות שנעדרה מן ההצבעה על מנת שלא להצביע בעד. חברי הכנסת מהימין רואים בהעברת החוקים הישג לא מבוטל ומסמנים כבר את המטרה הבאה - הסדרת שימוע לשופטי העליון בפני ועדת החוקה של הכנסת, אם כי ייתכן שחוק זה ייבלם בסופו של דבר. בכירים בליכוד העריכו בשיחה עם ynet כי "זה נמצא בידיים של נתניהו, והוא מבין את המשמעות. החקיקה הזו יכולה להיות 'קזוס בלי' (עילה למלחמה) עבור כמה אנשים בליכוד, שלא יסכימו שהחוק יעבור. נתניהו מבין את המשמעות, וההערכה היא כי בסופו של דבר הוא לא ייתן לחוק הזה לעבור. שימוע לשופטים זה דבר נורא, וקשה להאמין שנתניהו, שמבין את המשמעויות, ייתן לו יד".

 

יו"ר הקואליציה, זאב אלקין, מיוזמי חוק השימוע למועמדי העליון, שיובא בשבוע הבא לוועדת השרים לענייני חקיקה, נשמע דווקא אופטימי: "אני שמח שהכנסת אישרה ברוב גדול את שני החוקים ולא נכנעה לקמפיין ההפחדה השקרי והצבוע שנוהל בימים האחרונים. מפליא לראות את לבני וקדימה, שבקדנציה הקודמת לחמו בבית המשפט באמצעות רפורמות של השר דניאל פרידמן, מנסים להתחפש למגיני בית המשפט. אנחנו נמשיך לפעול בכנסת ללא מורא לקיום דיון פתוח וענייני על הרפורמות הנדרשות בתחום המשפט".

 

גם ח"כ יריב לוין (ליכוד) מסמן את היעד הבא בהעברת שימוע למועמדי בית המשפט העליון: "ההצבעה בכנסת מוכיחה שוב שקיים רוב ברור בכנסת ובציבור התומך ברפורמה מקיפה במערכת המשפט ובסיום שליטתה של האליטה המצומצת משכונת רחביה במערכת השייכת לציבור כולו. בכוונתי לפעול השבוע לנסות לגבש הסדר שייאפשר לבצע צעד נוסף קדימה על ידי שינוי בחירת שיטת השופטים וקידום החוק שיחייב שימוע פובמי למועמדים לבית משפט העליון. פנינו קדימה, ואעשה הכל כדי להשיג את תמיכת הממשלה בחוק".

 

בכירים בליכוד העריכו שגם חוק עמותות השמאל של ח"כ אופיר אקוניס, שאמור לייבש את מקורות המימון שלהן, ייבלם. לטענתם, נתניהו "יעשה צעדים שימנעו את החוק הזה. הלחץ הבינלאומי ייתן את אותותיו, ובסופו של דבר אפשר לעכב את החוק הזה בממשלה. ראש הממשלה הוא האחראי הבלעדי לעיתוי שבו החוק עולה, אם בכלל. מצער, אבל ראש הממשלה פועל לפי הלחצים המופעלים עליו, מחוץ ומבית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צריך להיאבק. דן מרידור
צילום: עידו ארז
דגלים שחורים מונפים בכנסת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים