שתף קטע נבחר

"מי שתוטל עליו אחריות בדוח הכרמל - שיתפטר"

דו"ח מבקר המדינה בנושא אסון הכרמל צפוי לקבוע האם תוטל אחריות אישית או מינסטריאלית על הנוגעים בדבר. פרופסור יחזקאל דרור, לשעבר חבר ועדת וינוגרד, עומד על ההבדלים בין ההגדרות ואומר: היחס למי שיוגדר כאחראי יקבע את גורל הדו"ח

"בשביל שינוי אמיתי יש צורך שמי שתוטל עליו אחריות אישית בדו"ח אסון הכרמל - יתפטר בעצמו". כך אמר ל-ynet, פרופסור יחזקאל דרור, לשעבר חבר ועדת וינוגרד  לאירועי מלחמת לבנון השנייה, שמסביר באותה נשימה כי אין לו ציפייה שהדבר יקרה, בעיקר בשל טיב הנורמות בישראל.

 

מבקר המדינה כבר הגדיר את דו"ח אסון הכרמל כ"קשה", במערכת הפוליטית מחכים לו בציפייה גדולה וגם המשפחות האבלות ממתינות לראות האם תוטל אחריות אישית על המעורבים. בתוך הסיטואציה, נזרקות לאוויר לא מעט הגדרות: האם תוטל אחריות אישית או מיניסטריאלית? האם המסקנות יהיו אישיות או כלליות? ובכלל, מה השוני בין הגדרה כזו או אחרת.

 

השריפה האימתנית בכרמל. 44 הרוגים והרבה שאלות  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השריפה האימתנית בכרמל. 44 הרוגים והרבה שאלות (צילום: AFP)

 

"ההבדל המושגי בין אחריות אישית לאחריות מיניסטריאלית מובן בהגדרה, אך במציאות הוא כלל לא ברור", אומר פרופסור דרור, "בשאלות הללו מתחבטים בעולם כולו. המושג 'אחריות מיניסטריאלית' שאוב מדוקטרינה היסטורית שלא מקוימת כיום ואף לא הוגן שתתקיים. משמעותה היא שהשר אחראי לכל המתרחש במשרדו, גם אם ידע או לא על ידע על הנעשה, כולל מקרה בו פקיד מדרגה שלישית גרם אסון בהחלטה אישית שלו. כיום, באחריות מיניסטריאלית, נבדק מה לא היה בסדר תחת אחריותו של השר. היו ממשלות, כמו זו של גולדה מאיר  במלחמת יום כיפור, שהתפטרו על הרקע הזה בהחלטה אתית".

 

עוד בחדשות ynet:

 

פרופסור דרור, שמכהן כנשיא 'המכון לתכנון מדיניות עם יהודי', הקדיש רבות להגדרות ההתנהלות של נבחרי הציבור ומנהיגיו. לדבריו, אחריות אישית מוטלת על שר רק במקרה שהוא או מי שהיה תחת פיקודו גרם למחדל כתוצאה מפעולה ישירה שלו. "כך, למשל, בוועדת וינוגרד הטלנו על ראש הממשלה אהוד אולמרט  אחריות אישית בגלל שניהל את המלחמה רע", הוא מסביר.

 

גודל האחריות: תלוי במבקר

אז מי מחליט באיזו הגדרה להשתמש? דרור אומר כי הכל תלוי בגוף הבודק, ובמקרה של אסון הכרמל - מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס."על אותם מעשים ניתן לומר ששר הפנים אחראי, גם אם התנהג לדוגמה, ומצד שני אפשר לומר שהוא נהג כשורה ולא אשם. צריך לראות באיזו מידה מבקר המדינה יעשה את ההבחנה הזו", הוא אומר.

 

"קח, למשל, את ההדלפה לפיה אלי ישי דרש כסף לשירות הכבאות אך לא נלחם עליו. כאן תיבחן השאלה האם הוא יצא ידי חובה בכך כשכתב מכתב על המצב או פעל נכון. זה גם מה שיכריע האם מדובר באחריות אישית, כשהאינדיקציה היא האם הוא נהג כשר טוב. ייבחן האם מי שמוגדר כ'שר טוב' היה פועל כמוהו או שהיה מאיים בהתפטרות".

 

שר הפנים אלי ישי. חלק מהמשפחות תולות בו את האשם (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
שר הפנים אלי ישי. חלק מהמשפחות תולות בו את האשם(צילום: אוהד צויגנברג)

 

הטלת אחריות אישית, כך לפי פרופ' דרור, היא מחויבת המציאות בדו"ח ביקורת. למרות עמדתו הנחרצת, ולמרות שביקש לדבריו מוועדת וינוגרד "להטיל מסקנה אישית על אולמרט ולקרוא לו להתפטר", מסביר הפרופסור כי בדו"ח ציבורי יש הבדל משמעותי בין הטלת אחריות אישית לבין הסקת מסקנות אישיות.

 

"זה ההבדל בין לקבוע ששר מסוים אחראי ואשם לבין הטלת סנקציה עליו - קרי לקבוע שצריך לתת לו בעיטה ולסלק אותו", הוא אומר. "קביעה במסגרת דו"ח הכרמל כי על שר כזה או אחר להתפטר הינה בעייתית ותלויה בצעדים חיצוניים. בהחלטה כזו אתה חייב להיכנס להליך חצי משפטי, ובמסגרתו לאפשר לאדם הנידון להצטייד בעו"ד, להביאו לשימוע, לטעון ולשמוע את טענותיו. זה יכול להאריך את התהליך בעוד כמה חודשים.

 

"יש לזכור שגם לו יש זכויות, ולא סתם ניתן לומר הוא חטא ופשע, ושאולי לא הכול נכון. החלטה לפטרו אמורה להגיע מהמערכת הדמוקרטית, והיא תלויה בטיב הנורמות הפוליטיות שבישראל וגם בעולם לא מצטיינים בה".

 

בין לקיחת להטלת אחריות

הציפייה הגדולה מדוח הכרמל היא למסקנות שיזעזעו את המדינה. אלי ישי כבר מכין את הקרקע למצב שכזה, ובתקופה האחרונה מרבה בניסיונות לרכך את המכה האפשרית. אז מה עשוי להביא את השינוי? פרופסור דרור טוען שהרבה מן העניין נעוץ גם בצד השני - המבוקר, בצעדים שינקטו אחרי הביקורת שתושמע כלפיהם.

 

בני משפחות ההרוגים. מצפים למסקנות קשות (צילום: רן פסקל) (צילום: רן פסקל)
בני משפחות ההרוגים. מצפים למסקנות קשות(צילום: רן פסקל)

 

"החלק החשוב יותר הינו של הטלת אחריות אישית קפדנית. לא רק כזו הנוגעת להחלטות שגויות, אלא כזו שתכלול מצב של רשלנות, מחדל או חוסר תשומת לב של אותו אדם", אומר דרור.

 "אם אותם מבוקרים יסיקו מסקנות אישיות בעקבות הקביעה כי פעלו לא נכון, תהיה התקדמות גדולה בישראל. אולמרט התפטר לאחר וינוגרד רק בשל שאלה משפטית ולא בגלל האחריות האישית שהוטלה עליו".

 

"לצערי, אין לי ציפיות גדולות מהמערכת המקומית ולכן אסתפק בהטלת אחריות אישית נוקבת מצד המבקר, הממשלה והציבור. צריך שכולם יטילו את האחריות לפתח האדם האחראי וימנעו משיקולים מפלגתיים וקואליציוניים, כך שאם אותו אדם יפנה ליועץ המשפטי בשאלה אם להתפטר, האחרון לא יתפתל, כמו שאני צופה שיקרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המשפחות השכולות בהפגנה. לא רוצות טיוח
צילום: נועם מושקוביץ
פרופסור דרור. מצפה ללקיחת אחריות אישית
צילום: אלכס קולומויסקי
המבקר לינדנשטראוס. הגדיר את הדוח כקשה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים