לאחר עשור של עיכובים: ייבנה עוד מתקן התפלה
מחר ייחתמו הסכמי המימון להקמתו של מתקן התפלת המים באשדוד - עשר שנים לאחר שהממשלה החליטה על הקמתו. הסיבה לעיכוב: סחבת ביורוקרטית ומחלוקת על מחיר המים
עשר שנים אחרי שממשלת ישראל החליטה על הקמת מתקן התפלת המים באשדוד, ייחתמו מחר הסכמי המימון להקמתו, ויינתן אור ירוק להתחלת הבניה. הקמת המתקן מתעכבת שנים רבות בשל סחבת ביורוקרטית וויכוח מתמשך על מחיר המים שיופקו במתקן. על פי הפשרה שהושגה, יימכר קוב מים לאזרח ב-2.40 שקלים.
חישוב של משרד התשתיות מגלה כי אילו הוקם המתקן במועד שקבעה הממשלה, כמות המים שנועד לספק, 100 מיליון מטר מעוקב בשנה, היתה מונעת את הצורך להטיל על הציבור מס בצורת.
מתקן ההתפלה החדש יצטרף למתקנים שכבר פועלים בחדרה, אשקלון ובפלמחים. שלושת מתקנים אלה מתפילים כ-300 מלמ"ק (מיליון מטרים מעוקבים) מי ים בשנה.
נתניהו דרש הסברים
באפריל אשתקד התברר לראש הממשלה, בנימין נתניהו, במהלך ישיבה בעניין התפלת המים בישראל, כי ויכוח על מחיר המים הוא אבן הנגף האחרונה לפני חתימת הסכם הקמת המתקן.
נתניהו עצר את הדיון ותבע הסברים מהמשתתפים. ראש הממשלה טען כי "לא יעלה על הדעת שמתקן ההתפלה תקוע שנים בגלל ביורוקרטיה, ולא ייתכן שהמחיר שהציבור ישלם על המים בסופו של דבר יהיה מופרז".
הוא פנה בנוכחות המשתתפים אל מנכ"ל משרדו דאז, אייל גבאי, והורה לו לפעול מול משרדי האוצר, התשתיות ו"מקורות" ולתבוע מהם הסבר בתוך 30 יום מדוע אינם מצליחים ליישר את ההדורים בעניין המחיר. עוד הזהיר התניהו כי אם ההסברים לא יספקו אותו "נאלץ ליזום חקיקה מיוחדת בנושא".
העלות: מיליארד וחצי שקל
כאמור, הלחץ של ראש הממשלה הועיל והגופים השותפים לעסקה יחתמו מחר על הסכמי שעבודים והסכמי בעלי מניות. חתימות אלה יאפשרו הוצאת צו התחלת עבודה שתסתיים ב-2013.
היקף ההשקעה בפרויקט עומד על מיליארד וחצי שקל, מתוכם 80% במימון בנק הפועלים ובנק ההשקעות האירופאי EIB, ו-20% באמצעות הון עצמי של חברת "מקורות ייזום".
כמות המים המותפלים בישראל עומדת כיום על כ-300 מלמ"קש (מיליון קוב לשנה) בשלושה מתקנים שונים להתפלת מי ים: באשקלון, בפלמחים ובחדרה, וכן במתקנים נוספים להתפלת מים מליחים.
פרט לאשדוד, תכנית הממשלה כוללת הקמה של מתקן התפלה באזור שורק (בהיקף של 150 מלמ"קש) ובשומרת שבגליל (50 מלמק"ש) וחיבורם למערכת המים הארצית.
מי השתייה של אזרחי ישראל מגיעים היום מהכנרת וממאגרים תת-קרקעיים (אקוויפרים). מטרת התכנית היא להכפיל את כמות המים המותפלים עד 2013 עד כדי 80% מתצרוכת המים הביתית. בשנת 2020, לפי רשות המים, נשתה ונתרחץ רק במים מותפלים.