שתף קטע נבחר

דגן: המשטר בטהרן רציונלי אך מגיב לא טוב ללחץ

ראש המוסד לשעבר סקר בפאנל ביטחוני את האיומים הניצבים בפני ישראל. לדבריו, "ישראל עומדת בפני אתגרים שרק מעצמות עומדות בפניהן". הוא העריך כי משטר אסד מתקרב לקצו: "אין לו לאיפה ללכת", אך הסביר כי האופוזיציה אינה מאורגנת

ראש המוסד לשעבר, מאיר דגן, נאם הערב (יום ג') במרכז הבינתחומי בהרצליה, במסגרת ערב עיון בנושא מודיעין ומדינאות. בפאנל שעסק בשאלה "איך להתמודד עם הצונאמי מסביבנו ובתוכנו?", אמר ראש המוסד לשעבר כי "ישראל עומדת בפני אתגרים שרק מעצמות עומדות בפניהן". בפאנל השתתפו גם ח"כ שאול מופז וראש אמ"ן לשעבר, אהרון זאבי פרקש. ynet העביר את הדברים בשידור חי.

 

עוד בחדשות ynet:

  

בפתח דבריו אמר ראש המוסד לשעבר כי "יש לנו אתגר של יציבות המשטרים במרחב, מה שקרוי בטעות 'האביב הערבי', יש לנו איומי טרור שמלווים אותנו מלפני קום המדינה והתפתחו בשנים האחרונות, איומים לא קונבנציונאלים עם יכולות אש מעבר לאופק, שלא הורגלנו להם בשנים הקודמות".

 

לדבריו, "נושא חדש זה איומי הטבעת, צה"ל נערך לאתגר של מלחמה בשלוש חזיתות שאני מקווה שלא ימומש". הוא ציין כי הנושא האיראני נראה חדש אבל הוא אינו כזה. "התחלנו לעסוק בו ברצינות מסוף שנות ה-90, ובשנת 97-98 ישראל מזהה התעניינות איראנית בתחום הגרעין". הוא ציין כי "המשטר באיראן זה משטר רציונאלי מתוחכם שפועל דרך עבודת מטה מסודרת והם לחיצים, הם מגיבים לא טוב ללחצים".

 

מופז: "ראשי הארגונים המודיעיניים חייבים להקפיד על יושרה" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מופז: "ראשי הארגונים המודיעיניים חייבים להקפיד על יושרה"(צילום: ירון ברנר)
 

 

באשר למצב בסוריה העריך ראש המוסד לשעבר כי "לאסד אין אלטרנטיבה, אין לו לאיפה ללכת. מבחינתו זה או לרכוב על הנמר או להיטרף על ידו". הוא הוסיף כי האופוזיציה בסוריה לא מאורגנת והתמיכה החיצונית בה מוגבלת. "אני גם לא יודע מי זו האופוזיציה בדיוק".

 

"מה אני חושב שטוב לישראל?", המשיך דגן, "אני חושב שלנו היה טוב אם המשטר העלווי היה נופל ומוחלף בסוני. זה היה פוגע משמעותית בחיזבאללה וסוגר לו את הערוץ האסטרטגי שקיבל מאיראן דרך סוריה".

 

דגן התייחס גם הפעם לעובדה שאמר את אשר על לבו, והצליח להרגיז את הצמרת המדינית-ביטחונית. "בכוונה לא לקחתי את תשעת חודשי החופשה שמגיעים לי. אני כאזרח אין לי כוונה לשתוק. אז מה, יגידו שאני פטפטן או פוליטיקאי? אני לא מתכוון לשבת בשקט בכל מה שחיוני למדינת ישראל, גם אם זה לא ימצא חן בעיני אנשים".

 

לפני כן דיבר יו"ר ועדת החוץ והביטחון שאמר כי מערכות המודיעין בישראל הן אמינות ומקצועיות. עם זאת, הוא הזהיר כי הקברניטים צריכים "לשמוע את המערכות ולא להטות אותם אל מול הרצונות הפוליטיים שלהם,

וזו הסכנה הגדולה ביותר. הם עלולים לבקש מהמערכים המודיעיניים לשמוע את מה שהם רוצים לשמוע, וראשי הארגונים והמודיעין חייבים להקפיד על היושרה המודיעינית, שהיא יושרה עליונה בעיני".

 

מאז שסיים את תפקידו כראש המוסד בשנה שעברה, תקף דגן לא פעם - במרומז ובמפורש - את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר הביטחון, אהוד ברק, בעיקר בכל הקשור לנושא הגרעין האיראני והאפשרות של תקיפה צבאית נגד הרפובליקה האיסלאמית. רק בדצמבר האחרון הזהיר כי הדיבורים על תקיפה באיראן, שצריכה להיות לדבריו מפלט אחרון בלבד, עלולים להוביל את האיראנים לשבור את הכלים ולמהר ככל האפשר בדרך להשגת יכולת גרעינית.

 

בנובמבר אשתקד, אחרי שגלעד שליט הושב לישראל בעסקה, שב והביע את התנגדותו לה: "אני שמח ששליט חזר", הבהיר ראש המוסד לשעבר, "היה צריך ללכת לעסקה כי לא הייתה ברירה, אבל לא כזו. אני לא מקבל את זה שמדינה צריכה לעשות הכל, אלא מה שהיא יכולה על מנת להחזיר, הכל מביא לאבסורד. אני מתנגד לעסקה כפי שמומשה. חשבתי

שלא נכון לשחרר 140 מחבלים לשטחים. חלק גדול מהם יחזור לטרור".

 

דגן גם מתח אז ביקורת על האופן שבו התקבל גלעד שליט בשובו מעזה: "אני לא בטוח שהתלהבתי מהעובדה שנתניהו עומד ומקבל אותו, זה נראה לי בעיה, מציגים אותו כגיבור, הייתי נזהר מההגדרות האלה". הוא הוסיף: "גלעד עבר סבל קשה וצריך היה להחזיר אותו הביתה, אבל גיבור? האירוע הזה לא נראה לי כגבורה בהתגלמותה". הוא הזכיר כי מחבלים הסתערו על טנק של שליט, ואם צוות הטנק היה נלחם - החטיפה לא הייתה מתרחשת. עם זאת, הוא הודה שכולם עושים טעויות ושגם הוא מבקר את הטעויות שלו בבית הקברות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאיר דגן ושאול מופז. איראן זה לא חדש
צילום: ירון ברנר
מומלצים