שתף קטע נבחר

מותר לרכוב על אופניים בשבת לבית כנסת רחוק?

שאלה:

 

מותר לנסוע בקלנועית או לרכוב על אופניים בשבת מפאת המרחק לבית הכנסת? (שמעון, שפלה)

 

תשובה:

 

שמעון שלום.

 

לתפילה במניין בבית הכנסת יש ערך רב, הגדול הרבה יותר מתפילת יחיד בבית ובגמרא מבואר כי היא מוגדרת כ"מצווה דרבים". תפילה במניין אינה דוחה איסורים של תורה, אולם מה בקשר לאיסור שמקורו בדברי חכמים, (המוגדר כאיסור "דרבנן")? הדבר נוגע לשאלתך - גם בקשר לקלנועית וגם בקשר לאופניים.

 

בעניין קלנועית, יש והיא פועלת באמצעות מנוע חשמלי שהותקן בו התקן מיוחד (של מכון "צמת", למשל) המאפשר הפעלה בשבת. התקן זה בנוי על עקרון של הפעלת המנוע בדרך עקיפה המכונה "גרָמָא"), ובדרך זו האיסור אינו מן התורה אלא איסור "דרבנן". איסור כזה התירו רבנים רבים לאנשים מוגבלים בשימוש בשבת, ובין השאר גם לצורך נסיעה לבית כנסת, ואפשר לראות זאת בקיבוצים ומושבים רבים.

 

גם לגבי רכיבה על אופניים אין איסור מן התורה. אולם במשך הדורות הדבר נאסר על-ידי חכמים מסיבות שונות; למשל מחשש של קלקול (נפילת השרשת, תקר ועוד), והרוכב ייאלץ לתקן את התקלה, ויכול לבוא לאיסור תורה.

 

האם איסור חכמים זה נדחה מפני קיום מצווה של תפילה? אנו מוצאים במקורות בעיה דומה: בראש השנה אין מחללים את היום כדי להביא שופר, גם באיסור מדברי חכמים. למשל, לא עולים על עץ אם השופר נמצא שם, אף-על-פי שהאיסור בטיפוס על עץ מקורו בדברי חכמים, שמא יבוא לקטוף פרי או עלים (רמב"ם הלכות שופר א, ד, ושולחן ערוך אורח חיים סימן תקפו, כא). נמצא, שאפילו לצורך קיום מצווה מן התורה, אסור לעבור על איסור חכמים. קל וחומר, בנידוננו – תפילה בציבור, שחיובה הוא מדרבנן ולא מן התורה, שאין היתר לעבור על איסור גם של חכמים.

 

יש לציין שהרב יוסף חיים (הידוע יותר על שם ספרו "בן איש חי") התיר לקהילת בומביי בהודו, לרכוב על אופניים בשבת במקום שיש עירוב לצורך מצווה (שו"ת רב פעלים א, או"ח כה). עמדה זו היא כאמור בניגוד לדעתם של רוב האחרונים, ויש מעידים

שאף הרב יוסף חיים חזר בו מההיתר.

 

עמדתם של הרבנים לוקחת בחשבון שיקולים רבים, ובין השאר, החשש לאופי השבת. ייתכן שיהיה מצב בקהילות מסוימות, בה השאלה של השתתפות בתפילה בשבת תהיה קריטית לקיומה של הקהילה ושל היהדות שם, ואולי שם יוּתר השימוש גם לאנשים בריאים, אך רק באותו מקום.

 

ביחס לאדם מוגבל, ייתכן שיהיה מותר לרכב על אופניים, כשם שהתירו בקלנועית חשמלית.

 

לסיכום: אסור לאדם בריא לנסוע בקלנועית או לרכב על אופניים בשבת, גם אם המטרה היא להגיע לבית הכנסת המצוי במרחק רב ממקום המגורים. אולם, הדבר מותר לאנשים חולים ומוגבלים.

 

כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים