שתף קטע נבחר

גבאי: צריך להוריד מכסים ולפתוח את המשק

מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר וחבר בוועדת טרכטנברג וועדת הריכוזיות תיאר בכנס בתל אביב את הפעולות שדרושות להגברת התחרות במשק, אך העריך כי הן לא יצאו לפועל. הסיבה: הטייקונים, התעשיינים, ארגוני העובדים הגדולים והלובי החקלאי המוכר גם בשם מפלגת העצמאות של אהוד ברק

אייל גבאי, מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר וחבר בוועדת טרכטנברג וועדת הריכוזיות, נשא היום (ב') דברים בכנס של רשות ההגבלים העסקיים בתל אביב והתייחס לבעיות שונות בתחום התחרות במשק. "צריך לעשות מה שעשו בשנות ה-90, כשהפכו את המשק ממשק סגור למשק פתוח", אמר גבאי. "הורידו את המכסים על הטקסטיל וסגרו בלי עכבות ובלי רחמים, את כל מפעלי הטקסטיל בפריפריה".

 

 

גבאי הוסיף ואמר: "ברור שזה עשה רע לאנשים שעבדו שם, אבל בראייה אחורה, 20 שנה אחורה, המשק במצב טוב יותר או פחות טוב? אני חושב שהמצב טוב יותר". לדבריו, הטענה אף פעם לא יהיה ש'אוי, בעל המפעל לא ירוויח מספיק', תמיד יביאו לתקשורת את הרפתן או עובד המפעל".

 

הוא הוסיף והתייחס לסוגיית המכס על שימורי הטונה. "פתאום ישראל הפכה למעצמת טונה. מפעלי הטונה כועסים על כך שלא נותנים להם לארוז בעצמם את הטונה המיובאת, אבל המפעלים האלה גובים מחיר מופקע מכל אזרח בישראל".

 

עם זאת, גבאי העריך כי לממשלה יהיה קשה להעביר כיום החלטות כאלה ומנה את הגורמים שלטענתו מונעים תחרות במשק וימנעו את יישום המלצות ועדות טרכטנברג, קדמי ושני: "הטייקונים מהסיבות שלהם, התעשיינים עם הלובי החזק שלהם, העובדים במפעלים הגדולים עם ההסתדרות שעומדת מאחוריהם, והחקלאות עם מפלגת עצמאות שהיא בפועל הלובי שלהם. וכולם צודקים: כולם רק מגינים על הפרנסה שלהם. אבל יש ציבור מאוד רחב שלא שייך לאף אחת מהקבוצות האלה ומשלם מחיר יקר שאף אחד לא סופר אותו".

 

"דמוניזציה לטייקונים"

גבאי נשאל אם הגורם הבאמת חזק שמונע את הטיפול באי-התחרות הוא הטייקונים, וענה: "אתם יודעים מה, אולי מרוב ההפחדות והדמוניזציה שעשו להם, הטייקונים לדעתי הם לא הגורם החזק ביותר. אני לא נתקלתי בלחצים ישירים שלהם , אם כי אני לא יודע על כל מה שקורה בממשלה".

 

דבריו של גבאי נענו באי הסכמה מנומסת על המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט, שהשתתף באותו פאנל. לדברי ליכט: "הייתה תקופה שבה הסלוגן המוביל היה 'תחרות, תחרות, הפרטה, הפרטה', והתמכרנו להפרטה גם במקומות שבהם היא הזיקה. אני מתנגד לסלוגנים גורפים מדי. תחרות היא חשובה, אבל גם מקומות עבודה של אנשים בפריפריה הם חשובים ולא הייתי רוצה שהם ישלמו את המחיר על המחאה".

 

גבאי הוסיף והתייחס לדו"ח הקרוב של מבקר המדינה על השריפה בכרמל. "המלצה של מבקר מדינה לפטר שרים היא לא הדרך הנכונה לבקר את הממשלה ולנהל את התהליך הדמוקרטי". אמר גבאי. "הממשלה עומדת למבחן הכנסת שעומדת למבחן הציבור, וזאת צריכה להיות הדרך לבקר אותם".

 

אחד הנושאים החשובים שנידונו בכנס, שבו השתתפו כל בכירי רשות ההגבלים, היה הצעת החוק שבה דנה הכנסת, לפיה לרשות תהיה סמכות להטיל קנסות מינהליים על עסקים שעברו על חוקי ההגבלים.

 

החוק המיועד קובע כי הרשות תוכל להטיל קנסות של 10% מהמחזור של העסק עד לגובה של 30 מיליון שקל. ואולם, אורי שוורץ, היועץ המשפטי של רשות ההגבלים, כבר הודיע שהחוק לא ייושם מיד עם חקיקתו. לדברי שוורץ, שדיבר בכנס, "הרשות לא תטיל עיצומים כספיים עד שלא יוגדר הגבול בין האכיפה הפוליטית והמינהלית".

 

שוורץ אמר גם: "מטילים עלינו ביקורת על כך שהקנסות המיועדים הם לא מספיק גדולים. אבל לכמה עסקים כבר יש מחזור של יותר מ-300 מיליון שקל בשנה?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
אייל גבאי
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים