שתף קטע נבחר

מפעלי ים המלח חרגו בהעמסת משאיות אשלג

ביהמ"ש קיבל את טענת מע"צ כי המפעלים עברו על תקנות התעבורה כשהעמיסו את החומר הכימי מעבר לגובה הדפנות. לטענת מע"צ, הדבר הסב נזקים בגובה של כ-50 מיליון שקל לכביש הערבה

בעקבות הנזקים שנגרמים לכביש הערבה כתוצאה משינוע אשלג מים המלח - בית המשפט המחוזי בבאר שבע הוציא צו מניעה זמני נגד מפעלי ים המלח, לפיו החל מה-1 במרס יאסר על החברה להוביל את החומר הכימי בכביש, כאשר גובה המטען חורג מדפנות המשאית.

 

לכתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה

 

צו המניעה ניתן לבקשת החברה הלאומית לדרכים (מע"צ). החברה טענה כי מפעלי ים המלח מובילים מידי יום אשלג בכמויות גדולות בכביש 90, בקטע שמדרום ים המלח לנמל אילת, במשאיות שאינן מכוסות כנדרש וכאשר המטען חורג מגובה הדפנות.

 

לטענת מע"צ, שיוצגה על ידי עורכי הדין אילן שרקון ויואב קוק ממשר שרקון, בן-עמי, רוזנבוים, אשר ושות', החומר הכימי מתפזר לאורך הכביש, מחלחל לאדמה וגורם לערעור יציבותם של הגשרים לאורך הדרך. התוצאה, על פי החברה, היא נזקים בשווי 50 מיליון שקל לכביש, עקב התפוררות בטון וקורוזיה.

 

מפעלי ים המלח טענו מנגד, כי מטען האשלג ארוז כפי שצריך וכי הזליגה נובעת מבליטות ומהמורות בכביש, עקב רשלנות תחזוקתית של מע"צ. עוד נטען, שמדובר במצב שנמשך שנים ארוכות וכי לו הכבישים היו עשויים כהלכה, הם היו אמורים להיות עמידים למגע עם חמורים כאלה.

 

עבירה על תקנות התעבורה

בית המשפט קיבל את טענות מע"צ בחלקן. השופט שלמה פרידלנדר ציין בהחלטתו כי לא הוכח שהאשלג נארז באופן לקוי, ומשום כך לא נתן צו מניעה זמני בגין הטענה להפרת התקנות הנוגעות לחיזוק מכסי המשאיות. עם זאת השופט הוסיף, כי אין מחלוקת שמפעלי ים המלח מעמיסה אשלג באופן שמפלסו גבוה מדפנות ארגז המשאית, ויש בכך משום עבירה על תקנות התעבורה.

 

"משמדובר בהפרה בעליל של קנות התעבורה, העשויה להגביר את היקף נזילת האשלג, שהוא חומר כימי שהפוטנציאל היזק בצד - מאזן הנוחות, בהקשר ספציפי זה, נוטה למתן הצו", קבע השופט והורה לתת צו מניעה זמני האוסר על מפעלי ים המלח להוביל את האשלג כאשר גובה המטען חורג מגובהן של דפנות המשאית החל מה-1 במרס.  

 

חברת מפעלי ים המלח, נמצאת בבעלות תאגיד כימיקלים לישראל (כיל), חברה בת של החברה לישראל שבשליטת משפחת עופר. מלבד אשלג, החברה מפיקה במקום חומרים נוספים ומשנעת אותם תדיר בכבישי הארץ.

 

האשלג הוא לא החומר הכימי היחיד שהובלתו מעוררת בעיות. מנתונים שהציג מרכז המידע והמחקר של הכנסת, בדיון של ועדת הבריאות והסביבה, התברר כי 350 אלף בני אדם עלולים להיפגע במקרה של אירוע שיתרחש במיכל הובלה של ברום.

חומר המוגדל כרעל מסוכן, שמיוצא בכמויות גדולות לעולם.

 

ממפעלי ים המלח נמסר בתגובה: "בית המשפט התיר את המשך שינוע האשלג בכביש הערבה תוך הקפדה על גובה המטען במשאית. מפעלי ים המלח משנעת את האשלג לאורך השנים בביטחה, באחריות ובהתאם לסטנדרטים המתקדמים ביותר, וכך תמשיך לפעול גם בעתיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הר אשלג במפעלי ים המלח
צילום: יריב כץ
מומלצים