שתף קטע נבחר

הכבאים: חוק הכבאות הוא תסריט לאסון הכרמל 2

נציגי מכבי האש המשיכו לתקוף את יוזמת אהרונוביץ להקמת גוף כבאות ארצי, וטענו כי היא חסרת תוכן ותפגע בחיי האזרחים

נמשך הקרב בין הכבאים לשר לביטחון פנים : במסיבת עיתונאים שנערכה הבוקר (יום ג') בבניין ההסתדרות בתל אביב הודיעו נציגי הכבאים כי "הצעת חוק הכבאות של יצחק אהרונוביץ היא תסריט לאסון הכרמל 2".

 

עוד בערוץ החדשות:

 

במקביל, הודיע ארגון הכבאים על נקיטת אמצעים ארגוניים בנציבות הכבאות הארצית בעקבות מה שהגדירו כהתעלמות השר מדרישתם לתיקון ליקויים חמורים במערך הכבאות. לטענתם, הפר אהרונוביץ את ההסכמות עם הכבאים והגיש את הצעתו מבלי להתייעץ עמם.

 

אנדרטת הזיכרון להרוגי אסון הכרמל. "סרט המשך" (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
אנדרטת הזיכרון להרוגי אסון הכרמל. "סרט המשך"(צילום: אלעד גרשגורן)
 

"אנחנו רוצים רפורמה אמיתית שתציל את מערך הכבאות, אך הצעת החוק, כפי שהיא תוגש, תפגע בזכות האזרח להגנה על חייו ותפגע בזכותם של לוחמי האש להגנה על חייהם שלהם", אמר יואב גדסי, יו"ר הכבאים המקצועיים בישראל. "רפורמת החירות שהציג אהרונוביץ לממשלה חסרת תוכן והיא למעשה התסריט לסרט ההמשך של אסון הכרמל".

 

בתחילת השבוע, העביר אהרונוביץ בוועדת השרים לחקיקה את ההצעה לתזכיר החוק שיאפשר רפורמה במערך הכיבוי. הצעת החוק היא תוצאה ישירה של אסון הכרמל, והיא קובעת כי יש להקים גוף כבאות ארצי, בדומה למשטרה, ולפרק את האיגודים הקיימים כיום.

 

גדסי וחבריו קבלו על כך שבשנה האחרונה, לא נוהל איתם משא ומתן "אמיתי", והפגיעה בשכרם ובתנאי העסקתם הוסתרה מהם, לטענתם. "כשלושה מיליון אזרחים חשופים לסכנה עקב מחסור של אלפי כבאים, עשרות תחנות, ציוד ומנהלות וזה עוד לא במצב חירום", הוסיפו.

 

לדברי גדסי, "אף פעם לא שבתנו, וגם עתה נמשיך לכבות שריפות ואפילו לחלץ חתולים, אולם במצב שנוצר ישנו סיכון לחיי אדם והפעם זהו מאבק על הבית. כל כבאי בישראל עושה עבודה של שישה כבאים".

 

לפי התקן הבינלאומי, נהוג יחס של כבאי אחד לאלף אזרחים, אך בישראל היחס מגיע לכבאי אחד ל-11 אלף תושבים. בעיר מודיעין למשל, בה מתגוררים כ-70 אלף תושבים, ישנם רק שני כבאים במשמרת, וגם הם פועלים ללא מנוף כיבוי, שבמקרה הצורך מובא מתל אביב. על פי נתונים שהציגו הכבאים, חסרים כ-9,000 אנשי מקצוע ו-61 תחנות ברחבי הארץ.

 

בישראל עומד זמן התגובה של הכבאים על כרבע שעה, לעומת דקות ספורות ברוב מדינות העולם המערבי. נציב שירותי הכיבוי, רב-טפסר שחר איילון, התייחס לנושא לפני מספר חודשים, ואמר כי זמן התגובה הארוך יחסית מהווה בעיה. "זה נתון לא טוב. בארצות הברית, צוות כיבוי אש צריך להגיע תוך 4-5 דקות וכיבוי האש חתומים על אמנה מול הציבור בעניין הזה. באירופה, זמן ההגעה הממוצע הוא 7-8 דקות", אמר בכנס ראשי המועצות האזוריות בישראל. "מוכרחים לזכור שאם מגיעים לשריפה לפני שהיא גדלה ומתפתחת - אפשר לכבות אותה עם כוס מים. זמן ההגעה הוא קריטי ואנחנו פועלים ככל הניתן לצמצומו".

 

מהמשרד לביטחון פנים נמסר בתגובה כי "נדהמנו מעזות המצח והטענות הקשות, ואף הלא מדויקות, שהועלו על ידי איגוד הכבאים. המשרד עשה כל שבידו לקדם את הקמת רשות הכבאות הארצית, תוך מתן דגש על הידברות ושקיפות מלאים עם ארגוני הכבאים. המשרד הבטיח כי תנאי השירות ושכרם של הכבאים לא ייפגעו".

 

לדברי המשרד, "לא יעלה על הדעת שתוך כדי הידברות ומשא ומתן, ארגוני הכבאים מנתקים מגע באופן חד צדדי ומדירים רגליהם תוך שיבוש עבודת הקמת הרשות, זאת תוך ניסיון אמיתי מצד המשרד לגבש פתרון יצירתי לסוגייה מהותית כגון נושא השביתה".

 

בהכנת הידיעה השתתף עומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השר לביטחון פנים בטקס סיום קורס מכבי אש
צילום: מוטי קמחי
מומלצים