שתף קטע נבחר

עתירה: לעצור את החוק הביומטרי

האגודה לזכויות האזרח טוענת כי החוק לבניית מאגר נתונים של אזרחי ישראל, יגרום נזק בלתי הפיך אם ייפרץ ועצם קיומו היא פגיעה חמורה בפרטיות

עוד משוכה לפני יישום החוק הביומטרי, שנמצא כעת בשלב הניסוי:  האגודה לזכויות האזרח עתרה היום יחד עם שלושה עותרים נוספים בדרישה לבטל את חוק המאגר הביומטרי. לטענת העותרים, הקמת המאגר היא פגיעה חמורה בפרטיות ובביטחון הציבור ודליפתו תגרום לנזק בלתי הפיך.

 

עוד ב-ynet מחשבים:

 

לעתירה של האגודה לזכויות האזרח מצטרפים התנועה לזכויות דיגיטליות, פרופסור קרין נהון, חברת סגל בבית הספר למידע באוניברסיטת וושינגטון והאוניברסיטה העברית ודורון אופק - מומחה לאבטחת מידע ולתוכנה חופשית. העותרים מדגישים כי אינם מתנגדים לתעודות זהות ביומטריות כי אם אך ורק למאגר.

 

''מאגר המרכז מידע ביומטרי של כל תושבי המדינה הוא משאב מידע רגיש ואדיר'', טוענים בעתיקה עורכי הדין אבנר פינצ'וק מהאגודה לזכויות האזרח ויהונתן קלינגר מהתנועה לזכויות דיגיטליות. ''מדובר מנגנון מעקב ושליטה חסר תקדים. הוא מסב פגיעה קשה ובלתי נחוצה לכבוד האדם, לחירותו ולזכותו לפרטיות. הוא חותר תחת אושיות הדמוקרטיה, ובנוסף הוא מהווה סכנה לשלום הציבור ולביטחונו".  

 

"מדינת ישראל כרכה שלא לצורך את התכנית להקמת המאגר ביחד עם ההנפקה של תעודות זהות 'חכמות', ובכך הפקירה את בטחון אזרחיה במשך שנים ונמנעה מלהנפיק תעודות זהות שכאלה. כעת עומדת המדינה וסוחטת את האזרחים להשתתף בניסוי הביומטרי אם אלה רוצים להימנע מזיוף מסמכים ולקבל תעודות חכמות".  

 

הדרך אל המאגר

חוק המאגר הביומטרי אושר בממשלה בשנת 2008, ובשנת 2009 הכנסת הצביעה בעד הקמת מאגר טביעות אצבע ופנים של אזרחי ישראל. הפיילוט נחשב לפשרה בין מצדדי ומתנגדי החוק ונועד בין השאר, לבחון את יכולתה של רשות האוכלוסין להקים מאגר מידע כזה ולהגן עליו.

 

תוצאות הניסוי אמורות לקבוע אם יוקם מאגר ביומטרי, או שהתמונות וטביעות האצבע יישמרו רק על התעודות שיוחלקו לאזרחים. החוק קובע כי תפקיד הפיילוט יאפשר "בחינה מהימנה וקונקרטית בתנאים הקיימים במדינת ישראל של אופן יישום החוק על כל מרכיביו," ויבחן את "נחיצות קיומו של מאגר ביומטרי ומטרותיו, את המידע שיש לשמור במאגר ואת אופן השימוש בו". הפיילוט יסתיים בסוף נובמבר 2013.

 

להבדיל מישראל, מדינות רבות בעולם נסוגות מהרעיון של הקמת מאגר ביומטרי. כך, החליטו לאחרונה הממשלה ההולנדית וגם הבריטית לחסל את המאגר הביומטרי ולמחוק את הנתונים הביומטריים מחשש לנזק בלתי הפיך. גם ממשלת גרמניה, המנפיקה דרכונים ביומטריים, דואגת שלא לרכז את הנתונים במאגר מרכזי מחשש לריכוז סמכויות וכוח.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קורא אצבע של המאגר הביומטרי
צילום: אהוד קינן
מומלצים