שתף קטע נבחר

חוק טל בוטל: "חגיגת ההשתמטות נגמרת"

העותרים נגד חוק טל הגיבו בהתרגשות להחלטת בג"ץ על ביטולו, אך הביעו חשש מחקיקה עוקפת בג"ץ. "עכשיו הלחץ עובר לכנסת". נתניהו: "יגובש חוק חדש שיביא לשינוי צודק"

"חגיגת ההשתמטות מתחילה להסתיים", אמר הערב (יום ג') ל- ynet איתי בן-חורין, חבר הנהלת "הפורום לשוויון בנטל" ואחד העותרים לבג"ץ נגד החוק שבוטל. "אנו שמחים שלאחר עשור של מאבק אינטנסיבי בית המשפט קיבל את טענותינו. ציפיתי להחלטה כזו אבל לא תיארתי לעצמי שהיא תהיה כה חד משמעית. חוק טל פשוט לא עובד".

 

תלמידים מפגינים נגד חוק טל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
תלמידים מפגינים נגד חוק טל(צילום: גיל יוחנן)

 

בן-חורין הדגיש כי אין די בפסיקת בית המשפט העליון וכי על הכנסת לפעול בנושא. "עכשיו הלחץ עובר לכנסת שחייבת לחוקק חוק שלפיו כולם משרתים בשירות צבאי או אזרחי, שקובע כי מי שנותן יותר צריך לקבל יותר", אמר.

   

יו"ר "הפורום לשוויון בנטל", מירי בראון, הביעה חשש מתגובת הכנסת. "אנחנו חוששים שהפוליטיקאים יובילו עכשיו חוק עוקף בג"ץ ולכן נמשיך במאבק ולא נפסיק אותו לרגע. אלא שהפעם בית המשפט איתנו ונתן לנו רוח גבית חזקה. שום דבר לא הסתיים".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בתגובה לביטול חוק טל בידי בג"ץ כי בחודשים הקרובים יגובש חוק חדש "שיביא לשינוי צודק יותר בחלוקת הנטל של כלל חלקי החברה הישראלית״. נתניהו ציין כי עוד לפני הפסיקה הודיע כי חוק טל במתכונתו הנוכחית לא יימשך.

 

שר הביטחון אהוד ברק אמר גם הוא כי יש צורך בחוק חדש "כדי להביא לשוויון בנטל". לדבריו, "חוק טל לא עמד בציפיות ולא הוביל לשינוי הנדרש בכל הקשור לשוויון בנטל ולהגדלת מעגל המשתתפים בחובות האזרחיות". ברק אמר כי על פי הצעתו תינתן עדיפות לצה"ל הן בבחירת האנשים המתאימים, והן בתגמול משמעותי לחיילים.

 

הפגנת "הפורום לשוויון בנטל" ()
הפגנת "הפורום לשוויון בנטל"

 

יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח״כ שאול מופז (קדימה) אמר כי הוא מברך על הפסיקה. "נוצרה לכנסת הזדמנות היסטורית לתקן אחת ולתמיד את החוק המעוות הזה", אמר והוסיף כי בכוונתו לכנס מיידית את ועדת החוץ והביטחון כבר בתחילת השבוע "לקביעת נוסח חוקתי מוסכם לעניין השירות הצבאי והאזרחי לכלל הציבור במדינת ישראל".

 

ואילו יו"ר ועדת החוקה, ח״כ דוד רותם (ישראל ביתנו) אמר כי הוא כבר שוקד על ניסוח חוק חלופי, "אשר יתקן את עוולת האי שוויון בתרומה למען המדינה". רותם קרא הערב בדף הפייסבוק שלו לשלוח לו הצעות שיעזרו בכתיבת הצעת החוק.

 

יו"ר מפלגתו, שר החוץ אביגדור ליברמן, אמר כי המפלגה תביא את הצעתו החלופית של רותם לדיון. "הצעתנו תביא לכך שלא רק 38% מהציבור יישאו בנטל השירות הצבאי ותשלום המסים, ותתרום לחוסנה של החברה הישראלית", אמר ליברמן.

 

"הממשלות פעלו לפי 'תחמנותם אומנותם'"

יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, שנמנתה עם העותרים, אמרה כי ההחלטה היא "ניצחון חשוב לעקרון השוויון". "ממשלות ישראל בעשור האחרון הצטיינו בהתחמקות מחובתן לממש את עקרון השוויון, ופעלו על פי העיקרון של 'תחמנותם אומנותם'. טוב שבג"ץ שם קץ להשתמטות החרדים, והעמיד את הכנסת על חובתה לשים קץ למצב הבלתי נסבל של אפליה בין דם לדם". 

 

הפגנה נגד חוק טל  (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הפגנה נגד חוק טל (צילום: גיל יוחנן)

 

עו"ד אורי קידר, הפרקליט שייצג את מרצ, אמר כי בית המשפט "שם היום סוף לעיוות חמור". לדבריו, "ישראל ניצבת כעת בפני הכרעה גורלית לגבי תפקידו של צה"ל כצבא העם".

 

התנועה למען איכות השלטון בישראל, שהייתה אף היא בין העותרים, תיארה את הפסיקה כ"אמיצה". "התנועה סבורה כי יום שבו נמחה כתם אדום מספר החוקים ובוטל חוק המפלה בין דם לדם הוא יום חג למדינת ישראל כמדינה יהודית-דמוקרטית ויום חשוב לחברה בישראל".

 

יו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ' אמרה כי "בג"ץ היה חייב לפסוק כפי שפסק נוכח גרירת הרגליים של הממשלה בכל הנוגע ליישום החוק. עם חקיקתו הבטיח החוק בשורה אמיתית לסולידריות ולשותפות בעול של כל אזרחי המדינה, אך התקווה נכזבה".

 

"טוב שבג"ץ כופה על הממשלה לחוקק חוק חדש ורלוונטי", אמרה יחימוביץ'. לדבריה, בכוונת מפלגת העבודה להוביל מהלך של הידברות בין כל סיעות הבית כדי לחוקק "חוק אמיץ ובר יישום". חברהּ לסיעה, ח"כ איתן כבל, כינה את החלטת השופטים "החלטה מוסרית וערכית מהמעלה הראשונה". 

 

"לומדי התורה ימשיכו"

ואילו מנגד התייצבו פוליטיקאים לצדם של האברכים שאינם משרתים בצה"ל. יו"ר ש"ס,

שר הפנים אלי ישי שוחח עם נתניהו והשניים סיכמו להיפגש ולדון בעניין. ח"כ יצחק וקנין מש"ס אמר בתגובה: "בג"ץ לא מקבל החלטות. מי שיקבל אותן זה הכנסת. לא יצליחו להעביר דבר שיכפה על כל הציבור החרדי להתגייס לצבא. מה שמחזיק ומקיים את עם ישראל זו הקדושה. התורה היא ששומרת על הקיום שלנו".

 

ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר כי במפלגתו לומדים את פסיקת בג''ץ. "בכל מקרה, לומדי התורה שתורתם אומנותם ימשיכו ללמוד תורה. בזכותם העולם קיים כמאמר הנביא 'אם לא בריתי יומם ולילה חוקות שמים וארץ לא שמתי'. עליהם עומד עם ישראל מאז היותנו לעם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגין נגד חוק טל (ארכיון)
צילום: גיל יוחנן
נתניהו. "לא יימשך"
צילום: מרק ישראל סלם
ברק. "עדיפות לצה"ל"
צילום: AFP
ליברמן. "נציע חוק חדש"
צילום: קובי גדעון/פלאש90
יחימוביץ'. "טוב שבג"ץ כופה"
צילום: מוטי קמחי
גלאון. "אפליה בין דם לדם"
צילום: חיים צח, ידיעות אחרונות
ישי. ייפגש עם נתניהו
צילום: גיל יוחנן
מומלצים