שתף קטע נבחר

2 קרנפים לבנים נדירים מתו החודש בספארי ר"ג

בספארי ברמת-גן איבדו בחודש האחרון צמד קרנפים לבנים (רחבי שפה) נדירים. הבוקר נמצא רפי, זכר בן 41 שנה ללא רוח חיים בשטח הפתוח ובתחילת החודש מתה קרנמטה, נקבה בגיל 45 שנה. באפריקה נותרו כ-20 אלף פרטים בלבד

שני קרנפים לבנים (רחבי שפה) קשישים מתו בחודש האחרון בספארי ברמת-גן. שלושה שבועות לאחר מותה של קרנמטה, נקבה בת 45 שנה, שסבלה בשנים האחרונות ממחלות שונות עקב גילה המבוגר, מצאו המטפלים (ד') את רפי, קרנף לבן (רחב שפה) בן 41 שנה, לאחר שמת בשטח הפתוח בספארי.

 

"בבוקר ראינו את רפי שוכב על תלולית עפר בתנוחה שכיבה על הקרקע שאינה אופיינית לקרנפים והבנו שמשהו לא כשורה", מספר ל-ynet רמי תם, ראש ענף השטח האפריקני הפתוח בספארי. "זה עצוב לראות חיה כל כך אצילית, גדולה ומרשימה ללא רוח חיים, אבל מצד שני, אני מתנחם בכך שהיו לו חיים בריאים ובטוחים".

 

צילום: טיבור יגר, ספארי ר

 

 

בעבר היה שליט ובשנים האחרונות העדיף להתבודד

הקרנף הועמס על ידי טרקטור ונלקח לנתיחה לאחר המוות. בספארי מעריכים כי לא מדובר במחלה, אלא במוות טבעי נוכח גילו המתקדם, אך לקחו ממנו דגימות שונות למטרות מחקר. "מדובר בבעל חיים נדיר והמוות שלו יכול ללמד אותנו רבות על האנטומיה שלו וכיצד נוכל לסייע לקרנפים אחרים ממין זה מבחינה רפואית", מסביר תם.

 

לדבריו, רפי היה זכר אהוד על הנקבות ובמשך השנים, גם שימש אב פעיל. "היו זמנים שהוא היה הזכר השליט אך היתה כאן תחלופה והוא החל להתרחק מהזכרים האחרים ומצא לעצמו מקום מבודד יותר. להבדיל ממיני קרנפים אחרים שהם טריטוריאלים ותוקפנים מאוד כלפי זכרים אחרים, הקרנפים הלבנים הם חברותיים יותר ונהנים מחברה של קרנפים אחרים", הוא מציין. "רפי ככל הנראה השלים עם המעמד הנוכחי שלו".

 

בתחילת שנות ה-70 הגיעו לישראל שלושה קרנפים, ביניהם רפי וקרנמטה, מחווה בדרום אפריקה. כעת נותרה רק נקבה אחת שגם מתקרבת לגיל ה-40. בספארי מתכוונים להביא נקבה בחודשים הקרובים מדרום אפריקה, במטרה להזרים דם חדש וצעיר יותר בקבוצה שמנתה עד היום תשעה פרטים ומרביתה נושקת לגיל ה-30 שנה.

 

תוחלת החיים המוערכת של הקרנפים הלבנים בשבי היא לכל היותר 50 חמישים ובטבע מוערכת תוחלת החיים שלהם בכ-35 שנה בממוצע. הקרנפים הלבנים בטבע נחשבים ליונקים הגדולים בעולם אחרי הפילים ועשויים להגיע למשקל של עד כשלושה טון. מצבם של הקרנפים הלבנים בטבע טוב ויציב, בהשוואה למינים אחרים של קרנפים, המצויים בסכנת הכחדה חמורה וחלק מצויים על סף הכחדה מהטבע.

 

כ-20 אלף פרטים נותרו בטבע

אוכלוסיית הקרנפים הלבנים שמרבית מהאוכלוסיה שלה מצויה בארבע מדינות בלבד - דרום אפריקה, נמיביה, זימבבואה וקניה - נרשמה עליה במספרה בשנים האחרונות ל-20,170 פרטים בטבע, אך למרות זאת יש סיבה לדאגה.

 

בטבע מצויים הקרנפים הלבנים בארבע מדינות בלבד - דרום אפריקה, נמיביה, זימבבואה וקניה. מספרם מוערך בכ-20 אלף פרטים והם מוגדרים בסכנת פגיעות בטבע עקב ציד לא חוקי. הציידים שהורגים את הקרנפים עושים האוכלוסייה הצפונית של הקרנפים הללו, המצויה בקונגו, ככל הנראה נכחדה בטבע, לאחר שבשנת 2006 אותרו רק ארבעה קרנפים בלבד.

 

הגורם המרכזי לציד הוא סחר בקרני היונקים הגדולים. על פי הרפואה הסינית המסורתית, הקרניים מכילות חומר שעשוי להגביר את האון הגברי, לטפל בבעיות פוריות ואף לסייע במיגור מחלת המלריה. בגני חיות ופארקים מוגנים מוחזקים כיום כ-750 קרנפים לבנים במסגרת תוכנית רבייה עולמית, ביניהם גם בספארי ברמת-גן ובגן החיות התנ"כי בירושלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טיבור יגר, ספארי רמת-גן
רפי הקרנף. מת בגיל 41 שנה
צילום: טיבור יגר, ספארי רמת-גן
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
קרנמטה. מתה בתחילת החודש בגיל 45
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
מומלצים