שתף קטע נבחר

אוכלים שרימפס? אתם מזיקים לסביבה

קטנים קטנים, אבל אם אוכלים אותם במסעדה, זה עולה לכדור הארץ ביוקר: מחקר קובע שכריתת עצי מנגרוב לצורך הקמת חוות לגידול חסילונים באסיה, מזיקה יותר מכריתת יערות טרופיים בשטח זהה למטרות גידול בשר בקר

מתברר שסטייק עסיסי, היא לא המנה היקרה ביותר לסביבה שאפשר לבחור במסעדה - על פי מחקר של מדענים מאוניברסיטת אורגון בארה"ב, דווקא מנות השרימפס (חסילון) הצנועות עלולות להיות החלק היקר ביותר לסביבה של ארוחה במסעדה כתוצאה מבירוא יערות ושינוע של בעלי החיים הקטנים.

 

עוד בכלכלה ירוקה :

 

על פי המחקר, שדווח בסוכנות AFP, מנת שרימפסים של 100 גרם בלבד, גורמת לדריסת רגל אקולוגית עצומה שמתבטאת בפליטת 198 ק"ג של פחמן דו-חמצני, אריזה ממוצעת במשקל של 450 גרם, מייצרת 1 טון של גזי חממה.

 

המחקר בוצע באינדונזיה. החוקרים הסבירו כי 50%-60% מהחוות לגידול שרימפס בעולם, ממוקמות באזורי גאות במדינות אסייתיות. לצורך הקמן, כורתים יערות שלמים של עצים מסוג "מנגרוב", שמשמשים כמקום אחסון עשיר למגוון ביולוגי ולקליטת פחמן דו חמצני.

 

ראש צוות המחקר הביולוג ג'יי. בון קאופמן, ציין שדריסת הרגל שנגרמת כתוצאה מהקמת חוות הגידול בשטחים אלה, גדולה פי 10 מגידול בשר בקר בשטח זהה שהוקם על יערות טרופיים שנכרתו. חישוב זה לא כולל לדבריו, פליטות גזי חממה כתוצאה מפיתוח החוות, תזונה, תוספים, עיבוד, אחסון ושינוע.

עצי מנגרוב. יערות שלמים נעלמים לטובת הקמת החוות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עצי מנגרוב. יערות שלמים נעלמים לטובת הקמת החוות(צילום: shutterstock)

 

חשיבות נוספת: הגנה מפני צונאמי

על פי המחקר, חוות הגידול פועלות בחוסר יעילות ומייצרות רק ק"ג אחד של שרימפס לכל 13.4 מ"ר של שטח יער מבורא. במסגרת הניסוי נבחנו חוות גידול גדולות, עם תפוקה נמוכה יחסית של 500-50 ק"ג של שרימפס לכל 10,000 מ"ר.

 

חוות מסוג זה מהוות מחצית מחוות הגידול בעולם, אולם רוב הבריכות ננטשות בתוך 3 עד 9 שנים, בעקבות מחלות, חדירת חומצה לקרקע וזיהומים שונים. הקרקע מתאוששת רק בתוך 35 עד 40 שנים מרגע הנטישה.

 

אמילי פידג'ן מהארגון הבינלאומי Conservation International, שפועל למען למען הסביבה, ציינה ששיקום יערות המנגרוב חשוב גם לצורך הגנה על המערכות האקולוגיות של החופים מפני סערות וגלי צונאמי. לדבריה, תוצאות המחקר מספקות הוכחות נוספות בדבר חשיבות ביצוע של פעולות להגנה על היערות, אך לדבריה, "קשה למצוא מימון או רצון פוליטי לשיקום".

 

מחקר המחיר הסביבתי של מנת השרימפס, הוא חלק מתחום מדעי חדש, שבוחן את כל ההיבטים של פעולה מסוימת, מבחינה קהילתית, כלכלית וסביבתית, על מנת להסיק מסקנות לגבי הענף כולו. "על מנת להציג כיצד הריסת היערות והשינויים בשטח תורמים לשינוי האקלים הגלובלי, אנחנו משנים את נקודת המבט של פליטת גזי החממה ממבט גלובלי למבט מקומי", כתב קאופמן במחקר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
שרימפסים.
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים