שתף קטע נבחר

"אני מרוויח 4,500 שקל בחודש בפרי הגליל, זה אפילו לא פסיק ממה שמרוויח עובד בנמל. אבל אלה ישר מפסיקים את המדינה. בשלוש השנים האחרונות קיבלתי 30 אגורות תוספות שכר. אנחנו משהו קטן, אנחנו לא הנמל. לנמל יש כוח"

בין חצור לאשדוד: הנמלים שובתים, בפרי הגליל אוספים שברים

בזמן שעובדי הנמלים , שחלקם מרוויחים משכורות גבוהות - שובתים ולדברי התעשיינים פוגעים במפעלים, נאבקים מרוויחי שכר המינימום במפעל בגליל על מקום עבודתם: עשרות מעובדי מפעל ויטה פרי גליל הגיעו הבוקר (יום א') לפתח המפעל הסגור, שם מחו נגד פיטוריהם. ביום שישי הודיעה הנהלת המפעל כי החליטה לנעול את שערי המפעל בחצור הגלילית, לסיים את פעילותו ולהוציא את העובדים לחופשה, כיוון שהמפעל לא קיבל מענק מהמדינה.

 

ההסתדרות: אם פרי גליל לא ייפתח ננהל מאבק

 

על-פי נתוני האוצר, כמה עובדים בנמלים מקבלים עשרות אלפי שקלים מדי חודש. מנגד, עובדי פרי גליל מסתפקים בשכר מינימום. יהודה ישר, העובד 18 שנה במפעל בחצור מתקשה שלא לקנא בעובדי הנמלים. "אני מרוויח 4,500 שקל בחודש, זה אפילו לא פסיק ממה שמרוויח עובד בנמל. אבל אלה ישר מפסיקים את המדינה", הוא אמר. "זה אבסורד שבכלל משווים בינינו. בשלוש השנים האחרונות קיבלתי 30 אגורות תוספת בתלוש המשכורת". 

 

ויקטור לוי, העובד 25 שנה במפעל, רואה את עובדי הנמלים שובתים ואת הגיבוי המוענק להם מההסתדרות, ומרגיש לעג לרש. "אנחנו משהו קטן, אנחנו לא הנמל - אבל צריכים להתייחס גם אלינו בכבוד. אנחנו 'עמך', בנמל זה לא 'עמך' - בנמל זה עשירים. אני צריך לעבוד עשרה חודשים כדי להרוויח כמו משכורת אחת של עובד בנמל. אם הייתי מרוויח כמותם, לא הייתי בוכה. שלוש שנים אני רק מנסה לסגור את המינוס בבנק. במשכורת אחת עובד נמל יכול לכסות מינוס כמו שלי", אמר לוי.

 

הוא גם אמר כי המפעל בחצור הגלילית אינו נמצא בראש סדר העדיפויות של מקבלי ההחלטות. "הממשלה מתערבת בעניין הנמל יותר מאשר בפרי גליל, כי לנמל יש כוח. אם הנמל לא משחרר סחורה, הממשלה מפסידה. בפרי גליל היא לא מפסידה, לא אכפת לה, זה בעלים פרטיים", אמר לוי.

 

"שש פעמים פתחו וסגרו את המפעל"

רבים מהפועלים עובדים במקום עשרות שנים. ציון ביטון (58) הוא אחד מהם. הוא עובד במקום מאז שהיה בן 13. ״עברו פה הרבה בעלים במפעל", הוא נזכר. "כל שלושה חודשים מאיימים עלינו בפיטורים. יש לי אשה חולה בבית, אני מרוויח 4,300 שקל בחודש ואני במינוס 40 אלף שקל. ביום שישי הוציאו אותנו מפה כמו כלבים. 150 משאיות עם ציוד הוציאו מפה. דווקא בפורים עושים לנו את זה".

 

שביתה. נמל אשדוד, הבוקר (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
שביתה. נמל אשדוד, הבוקר(צילום: אבי רוקח)
 

״בשלוש השנים שאושיק אפרים מחזיק את המפעל, כבר שש פעמים הוא פתח וסגר אותו", אמר ויקטור לוי (44), העובד במפעל. "מה אנחנו מקבלים, מיליונים? באנו להתפרנס בכבוד ועושים מאיתנו סמרטוטים. הוציאו מפה סחורה שמספיקה לשבועיים. מה יהיה איתנו, מי ישלם לנו על השבועיים האלה?״.

 

חוני, עובד נוסף במפעל, מודע למצב הקשה. ״הפכנו לבדיחה עצובה. כל מי שעובר פה על הכביש עוצר ומסתכל, כמו בהצגה״. גדעון, העובד במקום 23 שנה, הוסיף: ״אנחנו קורבנות של הבעלים, זו בושה שאנחנו עומדים פה ככה. מה, אנחנו בובות בשביל הניסיונות שלו?״. יו"ר ועד העובדים, מוטי חזיזה, אמר: ״המאבק הוא של כולנו, זה כבר לא הצגה, אנחנו הבעלים של המפעל, ולא ניתן שמישהו יגרום לנו תחושות כאלה ביום שישי בערב״.

 

מפעל פרי הגליל, הבוקר (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
מפעל פרי הגליל, הבוקר(צילום: אביהו שפירא)
 

שלושה נציגי הנוער העובד והלומד הגיעו לפתח המפעל בחולצות כחולות

 כדי להביע הזדהות עם העובדים. ״מנצלים אותם כל חצי שנה. זה יימשך עד שהמדינה תחליט לשים לזה סוף. זו אחריותה לדאוג למקומות האלה. זה לא הרצליה, זו עיירת פיתוח״, אמר גרי, ממחלקת ההדרכה של התנועה.

 

בלשכתו של שמעון סוויסה, ראש מועצת חצור הגלילית, ישבו הבוקר נציגי ועד עובדי המפעל. ״סיכמנו שנודיע לבעלים על כך שהוא צריך לפתוח את המפעל, אחרת אנחנו ננקוט צעדים״, אמר סוויסה. ״המטרה שלנו היא להשאיר את המפעל פתוח ולקבל את הסיוע מהתמ״ת״.

 

במקביל, יו"ר ההסתדרות עופר עיני, שאינו מכריז על שביתה בעקבות מאבק עובדי פרי גליל - נפגש עם נציגי ועד המפעל. ההסתדרות והעובדים קראו בתום הפגישה לבעלי "חצי חינם" לפתוח מייד את המפעל בחצור הגלילית ללא תנאים מוקדמים וללא קשר למחלוקת עם הממשלה. בהסתדרות אומרים כי אם המפעל לא ייפתח, ההסתדרות תנהל מאבק בכל הכלים העומדים לרשותה נגד בעלי המפעל.

 

משרד התמ"ת נמסר בנוגע לסגירת המפעל: "צר לנו כי הנהלת המפעל בחרה לעשות שימוש בעובדים ובמצוקתם וזאת לשם קבלת כספי ציבור. זכותו של המפעל לסגור פס ייצור ולהעבירו למפעל אחר, אך הטענה כי המדינה לא עמדה בהתחייבויותיה היא הטעייה לשמה, שנועדה לסחוט מענק של 18 מיליון שקלים, עבור מפעל רווחי שאינו עומד בקריטריונים הקבועים בחוק עידוד השקעות הון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדים ליד המפעל, היום
צילום: אביהו שפירא
עיני. השבית את הנמל
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים