שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן

פרידה מביניש: "כבוד האדם היה לה כוכב הצפון"

אחרי שהקריאה בפעם האחרונה פסק דין וביטלה סעיף חוק, בכירי המערכת נפרדו מנשיאת בית המשפט העליון. שר המשפטים הודה לה על הדיונים: "בלי מהומות, בלי רעמים, בלי ברקים". מחליפהּ גרוניס: "היא הגנה בעוז נחרץ על הרשות השופטת". היועץ המשפטי לממשלה: "אמיצה, דוגמה ומופת לשיפוט"

הנשיאה פושטת את הגלימה: נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש נפרדת היום (יום ג') ביום הולדתה ה-70 מכיסאה ומעבירה את השרביט למחליפה אשר גרוניס. בכירי המערכת המשפטית באו לטקס, במהלכו הכריז היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין: "כבוד האדם היה כוכב הצפון עבורה". ביניש עצמה אמרה בנאום נרגש שבמהלכו אף בכתה, כי "על כל אדם בישראל לדעת כי בית המשפט הוא מבצרו, כשופטת בית המשפט העליון האמנתי שהחשוב ביותר הוא לשמור על עצמאותו של בית המשפט. על אי תלולתו ועל יכולתו ליישם את הערכים של הדמוקרטיה". בסיום זכתה למחיאות כפיים סוערות.

 

סוף עידן ביניש - דיווחים אחרונים ב-ynet:

 

"תודה למברכיי ותודה שנאספתם ובאתם לישיבת הפרידה לכבודי", אמרה ביניש. "כדרכן של פרידות, הטקס היום אינו קל לי. אני נפרדת מבית המשפט העליון שהיה ביתי משך למעלה מ-15 שנים. כידוע, בית המשפט אינו מקום עבודה והשיפוט אינו עוד מקצוע. המשפט הוא חלק מאישיותו וחייו של כל שופט. הוא מבטא ייעוד. הוא בגדר שליחות שדבקה בו באדם ואינה מרפה", הדגישה ביניש תוך כדי בכי.

 

המשנה לנשיא, השופט בדימוס פרופסור יצחק זמיר, אמר עם הגיעו: "כהונתה הייתה כתקופת מלחמה, שבה בית המשפט העליון היה נתון בהגנה. היא הצליחה נוכח מתקפות שלא היו כדוגמתן לשמור על מעמד בית המשפט העליון ועל סמכויותיו". לשאלה איך ייראה בית המשפט לאחר תקופת הנשיאה, ענה זמיר: "בית המשפט העליון יישאר כפי שהיה. אופיו נקבע על פי מסורת ארוכת שנים ולא לפי נשיא כזה או אחר".

 

דורית ביניש בנשיקת הפרידה מהמחליף, אשר גרוניס (צילום: דודי ועקנין) (צילום: דודי ועקנין)
דורית ביניש בנשיקת הפרידה מהמחליף, אשר גרוניס(צילום: דודי ועקנין)

 

בטקס בבית המשפט, בנוכחות כל שופטי העליון בעבר ובהווה, הקריאה ביניש את תקציר פסק הדין האחרון שלה. ביניש בחרה בעתירה נגד סעיף החוק השולל את הזכאות לקצבת הבטחת הכנסה מבעלי מכוניות - סעיף שבוטל פה אחד בהחלטת שבעה שופטים. בסביבתה הקרובה אומרים כי זכויות חברתיות היו תמיד קרובות ללבה, ולכן בחרה בפסק הדין הזה לאקורד הסיום של כהונתה הסוערת. "בפסק הדין לא חלקנו על כך שרכב יכול לשמש אמנם להכנסתו של אדם, אך קבענו כי אין להפוך אותו למרכיב עיקרי", אמרה ביניש. "הפגיעה בחוק אינה עומדת בתנאי ההגבלה. קבענו כי ניתן להגשים את תכליתו הראויה של הסעיף ומטעמים אלה מצאנו כי הסעיף פוגע בזכות קיום אנושי בכבוד".

 

פרידה מביניש, היום בבית המשפט העליון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
פרידה מביניש, היום בבית המשפט העליון(צילום: גיל יוחנן)
 

בטקס נכחו גם נשיאי בית המשפט העליון בעבר, פרופ' אהרון ברק ומאיר שמגר,

וכן השופטים בדימוס מישאל חשין ואחרים. בנוסף, הגיעו לטקס גם בכירי מערכת אכיפת החוק. 

 

"זהו רגע מיוחד ומרגש ודומה בעיניי כי לתחושת ההתרגשות שותפים מלבד הנוכחים הרבים בהיכל זה גם רבים מאוד מחוץ לו", אמר וינשטיין. "אומר לכם זה: על אף פועלה העצום של הנשיאה ביניש על כס השיפוט, כמי שצפה וחזה בה כטוענת בחסד, היא הייתה דוגמה ומופת לשיפוט. היא עשתה כן גם כאשר דרש הדבר אומץ רב, עבורה היה כבוד האדם כוכב הצפון", הדגיש.

 

הנשיא הקודם, השופט אהרן ברק, היום (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הנשיא הקודם, השופט אהרן ברק, היום(צילום: גיל יוחנן)
 

לדברי וינשטיין, "בפסיקתה של ביניש עמדה ההכרה שבית המשפט ידע משקלו של השונה, של החלש, של החריג. שופטי ישראל אינם מורמים מעם. הם יושבים בתוכו. והדברים נכונים שבעתיים באשר לנשיאה ביניש. פסיקתה אינה נישאת בחלל ריק או במגדל השן, היא נטועה בחברה בישראל וקשורה אליה בזיקה עמוקה, היא נובעת מהיכרות יומיומית רבת שנים ונובעת בראש ובראשונה מאהבת הארץ הזו".

 

טקס הפרידה מביניש, היום (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
טקס הפרידה מביניש, היום(צילום: גיל יוחנן)

 

שר המשפטים, יעקב נאמן, הוסיף כי "ההבנה וההסכמה והיכולת להגיע לדברים שאין בהם ויכוח אלא מקדמים את מערכת המשפט - זו התכונה החשובה ביותר שאני רוצה להצביע עליה. אני רוצה להודות לך על הדיונים המשותפים הרבים שהיו בינינו, דיוניים שהיו לגופו של עניין, הכול בחדר הסגור של לשכתך בלי מהומות, בלי רעמים, בלי ברקים - אלא דיון כדי לפתור את הבעיות. אני חושב שזו הדרך הנאותה ואני מקווה שהיא תימשך גם להבא כדי לעזור למערכת המשפט לצמוח ולגדול ולמלא את ייעודה להשלטת הצדק במדינת ישראל".

 

השופט ריבלין סיפר כי "כשזכיתי להכירה גיליתי בה פנים שונות מן הציפייה הרגילה. חוסר נכונות מוחלט להשלים עם עוולות, חוסר נכונות מוחלט להתפשר לשם נוחות ובצד כל אלה רגישות רבה - אפילו ביישנות, סבלנות וסובלנות".

 

ריבלין הדגיש בדבריו פסק דין מוקדם של ביניש מ-1997, שעסק באימוץ והוגדר על ידו כ"מלאכת מחשבת משפטית". בתה של ביניש בכתה במהלך דבריו ואילו הנשיאה היוצאת עצמה אמרה: "אין לך מושג כמה פסק הדין הזה חשוב לי".

 

הנשיא הנכנס גרוניס אמר כי "בנשיאה נמצא מיזוג מופלא של ידע משפטי רחב ועמוק עם הכרה מקפת של המציאות, שילוב מנצח בין מתן משקל נכבד לזכויות אדם בצד הכרה באינטרס הכלל, בצורכי הציבור ובדרישות הביטחון", הדגיש גרוניס. לדבריו, "התקופה בה כיהנה לא הייתה תקופה קלה. הנשיאה הגנה בתקיפות, בעוז נחרץ על הרשות השופטת".

 

גורמים בכירים במערכת המשפטית סיכמו את כהונתה של ביניש בשיחה עם ynet. "תם עידן ביניש,

שהיה העידן הסוער ביותר בתולדות המערכת המשפטית". לדברי הגורמים, אין ספק שתקופת גרוניס תחזיר קצת את היציבות למערכת המשפטית: "הנשיא גרוניס שונה לגמרי באופיו ובגישתו מהנשיאה ביניש ומקודמה בתפקיד, פרופ' ברק". אותם גורמים בירכו את הנשיאה ביניש ואמרו כי הגנה בתקופתה על בית המשפט העליון.

 

אחר הצהריים ייערך טקס בבית הנשיא, שבו יושבע גרוניס לנשיא בית המשפט העליון הבא. ynet יעביר משם שידור חי. בטקס זה יהיו נוכחים גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ונשיא המדינה, שמעון פרס, שאף צפויים לנאום. גם ביניש, השר נאמן וגרוניס יישאו דברים. בעלה, ילדיה ונכדיה של ביניש צפויים להגיע לטקסים וגם משפחתו הנרגשת של השופט גרוניס תלווה אותו ביום השבעתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביניש. סיימה בפסיקה חברתית
צילום: גיל יוחנן
גרוניס בנשיקת פרידה. "מיזוג מופלא"
צילום: דודי ועקנין
מומלצים