שתף קטע נבחר

מתנגדי פוטין ניסו להתבצר בכיכר, ופוזרו בכוח

550 איש נעצרו בהפגנות ברוסיה נגד הנשיא הנבחר, בהם גם אנשי אופוזיציה שהחליטו להישאר בכיכר פושקין במוסקבה עד שפוטין יתפטר. המוני שוטרים פשטו על הכיכר ופיזרו את המתבצרים בכוח. ארה"ב: לחקור הטענות לזיופים

רוסיה החדשה היא רוסיה הישנה. המשטרה פיזרה הערב (יום ב') בכוח במוסקבה הפגנה של האופוזיציה נגד הנשיא הנבחר, ולדימיר פוטין. במהלך פיזור ההפגנה נעצרו מאות משתתפים, בהם גם דמויות בכירות באופוזיציה הרוסית. פוטין ניצח בבחירות לנשיאות אתמול עם 63% מהקולות, אולם משקיפים ואנשי אופוזיציה דיווחו על זיופים ואי סדרים שאפשרו את בחירתו. לפי דיווחים מרוסיה, ברחבי המדינה נעצרו היום כ-550 בני אדם בהפגנות נגד פוטין.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

 

אחרי הפגנת מחאה נגד פוטין שבה השתתפו אחר הצהריים כ-20 אלף בני אדם בכיכר פושקין בבירה הרוסית, הפגנה שעברה בשלום, נותרו כמה מאות מפגינים בכיכר. הם נשבעו להישאר שם עד שפוטין יתפטר, אבל המשטרה הגיעה בזריזות לפזר אותם, כנראה מחשש שהצעד שלהם יוביל לפעולה גדולה יותר של האופוזיציה.

 

מעצרים במוסקבה הערב (צילום: AP) (צילום: AP)
מעצרים במוסקבה הערב(צילום: AP)

 

מנהיג המחאה הכריזמטי אלכסיי נבלני, שניסה לשלהב את הקהל עם הקריאה "אנחנו בשלטון", היה בין העצורים, וכך גם מנהיג האופוזיציה סרגיי אודלצוב. עשרות משתתפים אחרים בהפגנה הושמו בניידות משטרה שחנו באזור הכיכר. אודלצוב היה זה שקרא להמונים להישאר בכיכר אחרי תום ההפגנה. אלפי שוטרים הקיפו את האנשים שנותרו שם, חיכו במשך יותר משעה, ואז פיזרו את הנוכחים.

 

מוקדם יותר היום פיזרה המשטרה מפגינים שצעדו לעבר הקרמלין בתום ההפגנה הגדולה. היא גם עצרה את אדוארד לימונוב, מנהיג המפלגה הבולשביקית הלאומית שפעילותה נאסרה, ויחד איתו גם כמה עשרות מתומכיו שהתכוונו לקיים מחאה בכיכר לוביאנקה הסמוכה למטה ועדת הבחירות הרוסית. בסנט פטרבורג, שם הפגינו כ-2,000 בני אדם, נעצרו כמאה איש.

 

אלפי המפגינים במוסקבה אחר הצהריים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אלפי המפגינים במוסקבה אחר הצהריים(צילום: רויטרס)

 

בהפגנת המחאה הגדולה נגד פוטין במוסקבה נישאו נאומים נגד הנשיא הנבחר ונשמעו קריאות נגד פוטין. המפגינים צעקו "בושה" ו"רוסיה בלי פוטין". אחד ממנהיגי המחאה, גריגורי יבלינסקי, אמר: "הקמפיין היה לא הוגן, פחדני ובוגדני". סמל אחר של המחאה, ולדימיר ריז'קוב, אמר: "הבחירות האלה הן פארסה. הניצחון של פוטין אינו לגיטימי".

 

משקיפים קבעו: הבחירות הוטו לטובת פוטין

"אנחנו הולכים לקיים בחירות חדשות", אמר יבגני נטרוב, תושב מוסקבה בן 38 שהשתתף בהפגנת האופוזיציה הגדולה. סרגיי אודלצוב, אחד ממנהיגי המחאה שכאמור גם נעצר אחר כך, צעק לקהל: "אם אלה היו בחירות חופשיות, למה הם הציפו את כל העיר בחיילים?". ההמונים השיבו לו: "הם פוחדים מאתנו".

 

אלימות בבירת מוסקבה אחרי ההפגנה הגדולה (צילום: AP) (צילום: AP)
אלימות בבירת מוסקבה אחרי ההפגנה הגדולה(צילום: AP)

 

העימותים בכיכר. 550 עצורים ברוסיה (צילום: AP) (צילום: AP)
העימותים בכיכר. 550 עצורים ברוסיה(צילום: AP)

 

משקיפי "הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה" (OSCE) קבעו בדו"ח שפרסמו היום על הבחירות ברוסיה כי הן הוטו באופן ברור לטובתו של פוטין. "לא הייתה שום תחרות אמיתית והיה ניצול של משאבי מדינה כדי להבטיח שלא יהיה ספק מי המנצח בבחירות", אמרה טונינו פיקולה, אחת ממשקיפי "הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה".

 

הערב הצטרפה גם ארה"ב למדינות המערב שהביעו דאגה מהטענות לשחיתות בבחירות לנשיאות רוסיה. ממשל אובמה בירך את העם הרוסי על שיעור ההצבעה הגבוה, אך הדגיש כי הוא מודאג מהטענות על שחיתות נרחבת. הוא לא הזכיר את ולדימיר פוטין בשמו.

 

סרגיי אודלצוב, אחד העצורים. קרא להישאר בכיכר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סרגיי אודלצוב, אחד העצורים. קרא להישאר בכיכר(צילום: רויטרס)

 

בהודעה של מחלקת המדינה נמסר כי וושינגטון תעבוד עם "הנשיא הנבחר" של רוסיה כשתהיה הודעה רשמית על המנצח. היא הדגישה כי הפקחים האירופים קבעו כי בבחירות היה "מנצח ברור ורוב מוחץ". עם זאת, מחלקת המדינה הזכירה כי

הפקחים העלו נושאים הקשורים להגינות הקמפיין, שימוש במשאבים ממשלתיים לצרכים מפלגתיים ואי סדרים פרוצדורליים ביום הבחירות. וושינגטון הדגישה כי על הטענות להיחקר באופן מלא ומהימן.

 

פוטין נחשב כבר שנים לאיש הכול יכול של רוסיה. הוא נבחר לראשונה לנשיא ב-1999, וכיהן בתפקיד עד 2008. הוא הצליח לדכא באופן משמעותי את המרידה בצ'צ'ניה, מה שסייע לו להשיג תמיכה נרחבת. ב-2008 נאלץ לפרוש מהנשיאות בשל סעיף בחוקה הרוסית שאינו מאפשר לנשיא לכהן יותר משתי כהונות ברציפות, אך במקומו מונה מקורבו דמיטרי מדבדב, ופוטין הפך לראש הממשלה. הוא נתפש גם אז כאיש החזק במוסקבה. בחירתו כעת תאפשר לו לכהן כנשיא עד 2018.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האלימות ברוסיה הערב
צילום: AP
מפגינים נגד פוטין במוסקבה, אחר הצהריים
צילום: רויטרס
נשיא רוסיה. אז, היום ומחר
צילום: EPA
מומלצים