שתף קטע נבחר
 

פסטיבל ישראל באופק: ומה בתוכנית?

פסטיבל ישראל ה-51 יארח את השחקנית והבמאית ויקטוריה תיירה צ'פלין, בתו של השחקן המפורסם, וגם את בניו של הקולנוען מילוש פורמן במופע קברט קרקסי. עוד בתוכנית: הכוריאוגרף היפני טשיגוורה ומופעים קלאסיים מגוונים מרחבי העולם

פסטיבל ישראל ייפתח ב-23 במאי במחווה ליוסי בנאי, חתן פרס ישראל ומענקי התרבות הישראלית שהלך לעולמו  ב-2006. הפסטיבל יציין 80 להולדתו של בנאי במופע עתיר שחקנים וזמרים שייערך בכיכר ספרא בירושלים ובו יבוצעו ממיטב שירי אלבומיו של בנאי לצד מערכונים וקטעי טקסטים פרי עטו.

 

"רחש הקירות". תיאטרון תעתועים נטול מילים (צילום: Richard Haughton) (צילום: Richard Haughton)
"רחש הקירות". תיאטרון תעתועים נטול מילים(צילום: Richard Haughton)

 

במסיבת עיתונאים שנערכה הבוקר (ב') בירושלים חשפה הנהלת הפסטיבל תכנייה שטומנת בחובה לא מעט הפתעות בהן הגעתה לישראל של השחקנית והבמאית, ויקטוריה תיירה צ'פלין, בתו של הקומיקאי והפנטומימאי האגדי, צ'רלי צ'פלין ונכדתו של המחזאי, יוג'ין אוניל. צ'פלין, ממובילי תנועת הקרקס האלטרנטיבי העכשווי, תציג בפסטיבל את "רחש הקירות", תיאטרון תעתועים נטול מילים לגדולים ולקטנים בה משתתפת גם בתהּ, השחקנית אורליה תיירה. ההצגה, מסע אל עולם של פנטזיה, קסמים, תנועה, אקרובטיקה ותיאטרון חפצים שקמים לתחייה, הופכת את היומיומי לחגיגה דמיונית ומפגישה את הצופים עם דמויות סוריאליסטיות בעולם רומנטי-פואטי שמשתנה תדיר.

 

ייחוס לא מבוטל יש גם ליוצרי המופע "אובלדריום" - האחים מטיי ופטר פורמן, בניו של במאי הקולנוע הצ'כי, מילוש פורמן ("קן הקוקייה", "שיער", "אמדיאוס"). האחים התאומים, יציגו באוהל קרקס שיוקם ברחבת תיאטרון ירושלים, מופע חזותי שמחבר בין קברט לאמנויות הקרקס. הדמויות הגרוטסקיות בהפקה בהשתתפותם, מציעות הצצה אל קרקס אנושי מסוגנן על צדדיו האפלים והמסויטים. בהפקה, שמלווה במוזיקה חיה, משתתפים 15 אמנים מתחומי הבמה השונים והתוצאה היא עולם ציורי שנפגש באופן בלתי אמצעי עם הקהל.

 

לא למבוגרים בלבד

נדמה כי בכל הנוגע לתחום התיאטרון הושם השנה דגש מרכזי על אמנות בינתחומית והפקות שאינן מיועדות בהכרח למבוגרים בלבד. גם המופע "זיכרון חי" של קבוצת התיאטרון הוותיקה "שני העולמות" ממונטריאול, נעה בין התחומים ומדברת אל ועל גילאים שונים. במרכז המחזה, אישה כבת מאה שחוזרת אחורה בזמן אל זיכרונות ילדות ורגעים שעברו ולא ישובו. הזיכרונות הופכים למוחשיים בדמיונה של הגיבורה ומול עיני הצופים. ליצנות, תיאטרון סיפור, מולטימדיה ותיאטרון חפצים, מניעים את העלילה שמדברת על החיים כעל משחק תמציתי וקצר.

 

עוד בין האירועים הבולטים בתחום התיאטרון המופע "גן עדן חוצה ירח" של תיאטרון Ad Infinitum בניהולו האמנותי של הישראלי, ניר פלדי. ההצגה מאת ובבימויו של הבריטי ג'ורג' מאן, הציגה בבכורה עולמית בפסטיבל אדינבורו אשתקד, ועוסקת בבריחה אל עולם של פנטזיה בעקבות אבדן. מדובר בהצגה ללא מילים שמשלבת פנטומימה, מסיכות, תנועה ומוזיקה חיה.

 

"זיכרון חי". החיים כמשחק תמציתי וקצר  (צילום: yves Dube) (צילום: yves Dube)
"זיכרון חי". החיים כמשחק תמציתי וקצר (צילום: yves Dube)

 

מוזיקה היא חלק בלתי נפרד גם מהמחזמר, "המצעד", קופרודוקציה ראשונה של פסטיבל ישראל עם בית הספר למשחק בניהולו של יורם לוינשטיין ובשיתוף עם האקדמיה למוזיקה בירושלים. את ההפקה, שמשלבת גם שחקנים אמריקנים ובריטיים, מביים מנהלו האמנותי של הפסטיבל, משה קפטן - ועל הניהול המוזיקאלי חתום יוסי בן נון. "המצעד", מבוסס על סיפור אמיתי שהתרחש בארה"ב בתחילת המאה הקודמת כשמנהל חשבונות יהודי הואשם והורשע באונס וברצח נערה בת 13 על אף היעדר ראיות מוצקות נגדו, עדויות שקר וסדקים שהתגלעו בתביעה.

 

כשהועבר לבית הכלא לרצות מאסר עולם, נחטף הנאשם על ידי המון שביצע בו לינץ'. המחזמר עלה לראשונה על במת ברודווי ב-1998 והיה מועמד לתשעה פרסי טוני. ברשימת המשתתפים בהפקת הפסטיבל שתוצג בשפה האנגלית, נמצאות גם חני נחמיאס ורוני דלומי.

 

מעבודותיו של סאבורו טשיגוורה. בכורה בישראל (צילום: Sakae Oguma ) (צילום: Sakae Oguma )
מעבודותיו של סאבורו טשיגוורה. בכורה בישראל(צילום: Sakae Oguma )

 

במסגרת חגיגות 60 השנה לכינון היחסים הדיפלומטיים בין ישראל ליפן, יארח הפסטיבל בירושלים בבכורה את להקת המחול, "Karas", שהקימו באמצע שנות השמונים במשותף סאבורו טשיגוורה וקיי מיאטה. טשיגוורה, מבכירי הכוריאוגרפים העכשוויים ביפן, יצר לאורך השנים עבודות בין היתר גם עבור האופרה של פריז. במקביל לעבודתו בתחום המחול, זכה טשיגוורה להכרה בינלאומית גם כאמן בתחומי הוידאו ארט והעיצוב. בפסטיבל תציג הלהקה את יצירתו, "מראות ומוזיקה", שנוגעת בעיסוק של האדם המודרני בגוף, ובקשר בין הגוף להשתקפותו במראה ולמוזיקה שמקיפה אותו. נציגות נוספת מיפן תרשום להקת המתופפים יאמאטו מיפן עם המופע, "גאמושארה" שמשלב מוזיקה עכשווית וכלי נגינה מסורתיים, מקצבים אנרגטיים ותנועה.

 

שניים לטנגו

את מקומו של הפלמנקו, שהפך לנוכח קבוע בפסטיבל ישראל, בשנים האחרונות מחליף הפעם הטנגו. לטובת העניין יארח הפסטיבל את אנסמבל רקדני הטנגו, Tangueros Del Sur, של הכוריאוגרפית והרקדנית הארגנטינאית, נטליה הילס. המופע, שמשלב מוזיקה חיה, מביא לבמה את סיפור התפתחותו של מחול הטנגו מתור הזהב ועד היום. מופעים נוספים שמשובצים בתכנית המחול המצומצמת של הפסטיבל השנה הם: "9 מגילות", הפקה סינית שמפגישה בין אמנות הלחימה קונג פו לבין מרכיבים תיאטרונים ומשרטטת דרכם את התרבות, האמנות והפילוסופיה הסינית.

 

חני נחמיאס במסיבת העיתונאים של הפסטיבל (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
חני נחמיאס במסיבת העיתונאים של הפסטיבל(צילום: נועם מושקוביץ)

 

דגש מרכזי הושם השנה על תכנית המוזיקה הקלאסית, שמציעה שפע של הפקות מעוררות סקרנות. פרויקט הדגל של הפסטיבל בתחום זה הוא ללא ספק ביצוע חד פעמי לרקוויאם של ג'וזפה ורדי בהפקה מיוחדת, שמבקשת להנציח את סיפורה של מקהלת האסירים היהודיים במחנה הריכוז טרזין שביצעו את היצירה בתנאים תת-אנושיים כשהם סובלים מחרפת רעב והתעללות. 150 זמרים יהודים ביצעו את הרקוויאם תחת שרביטו של המנצח רפאל שכטר, גם הוא אסיר בטרזין, מול קציני אס.אס ובכירי המפלגה הנאצית בהם אדולף אייכמן.

 

עבורם ביצוע הרקוויאם, שאפשר בריחה זמנית מהמציאות הברוטלית של המחנה, הביא לידי ביטוי את התקווה לחירות והתריס נגד רמיסת כבודם. בהפקה שתעלה בפסטיבל תשולב המוזיקה של ורדי בעדויות מצולמות של ניצולים שהשתתפו באותם הקונצרטים במחנה הריכוז כמו גם קטעי ארכיון מתוך סרטי תעמולה נאציים שביקשו להוכיח לעולם שבטרזין, כמו באושוויץ, מתנהלים חיי תרבות משגשגים. על שיחזור הקונצרט בירושלים ינצח מאסטרו מורי סידלין ובו ישתתפו, לצד זמרי מקהלת קוהן מצ'כיה, גם נגני התזמורת הסימפונית ירושלים, סולנים ישראלים ושחקני תיאטרון בית ליסין, יונה אליאן וששון גבאי. הקונצרט ייערך בנוכחות ניצולי המחנה ומייסדי בית טרזין.

 

מקהלת קוהן תקיים בנפרד בפסטיבל גם תכנית א-קפלה שתוקדש לרפרטואר שכולו רומנטיקה צ'כית. המקהלה מפראג שחוגגת יובל, תבצע במסגרת קונצרט זה מיצירות הדגל שלה בהן הרקוויאם של זנק לוקאש, הדואטים המוראבים של דבוז'אק וקטעי תהילים מאת מנדלסון.

 

זמרי מקהלת קוהן מצ'כיה. רומנטיקה מפראג ()
זמרי מקהלת קוהן מצ'כיה. רומנטיקה מפראג

 

אירוע דגל נוסף בתחום המוזיקה הקלאסית הוא הבכורה הישראלית לאורטוריה רחבת ההיקף "Christus" מאת פרנץ ליסט. פסטיבל ישראל, שנתן בשנים האחרונות במה נרחבת לאורטוריות גדולות מהליטורגיקה הנוצרית, מביא לראשונה לישראל את יצירתו של ליסט שכוללת פרקים נרחבים מסיפור חייו, צליבתו ומותו של ישו. למרות שכמעט ואינה מבוצעת באולמות הקונצרטים ליסט עצמו החשיב את היצירה לאחת מהגדולות שכתב. את היצירה יבצעו בירושלים זמרי המקהלה הפילהרמונית של קלוז' ועל התזמורת הסימפונית ירושלים ינצח מאיר מינסקי. המקהלה של קלוז' תקיים בנפרד בפסטיבל גם תכנית א-קפלה מיצירותיהם של פרסל, גלוק, מנדלסון, רחמנינוב, ומלחינים רומנים בהם סיל הרמן ולודוביקוס ברדוש.

 

קונצרט נוסף יארח את ההרכב הקולומביאני, "מוזיקה פיקטה", שיחשוף יצירות בארוק נדירות ממדינות דרום אמריקה בהן פרו ובוליביה. התכנית כוללת יצירות של מלחינים מהמאות ה-17 וה-18 על המשקלים, ההרמוניות והמבנים המוזיקלים יוצאי הדופן שלהן.

 

במסגרת מופעי הג'אז תתארח בפסטיבל אגדת הג'אז האמריקנית, שילה ג'ורדן, האישה

הראשונה שהקליטה בלייבל Blue Note Records ומי שזכתה השנה בפרס הקרן הלאומית לאמנויות של הקונגרס האמריקני למפעל חיים. בישראל ילווה את ג'ורדן הרכב של מוזיקאים ישראליים בניהולו המוזיקאלי של נגן הטרומבון יונתן וולצ'וק.

 

אמן ג'אז אמריקני נוסף שיגיע לירושלים השנה הוא הגיטריסט ג'ון סקופילד, מנגני הג'אז המשפיעים משנות ה-70 ועד היום. סקופילד שיתף פעולה בין היתר עם צ'אט בייקר, צ'ארלס מינגוס ומיילס דייויס והיה חבר בהרכב של בילי קובהאם. במופע בפסטיבל ישראל יצטרפו אליו הפסנתרן מייק אקרוט, נגן הבס בן סטריט והמתופף ביל סטיוארט.

 

מופע ביכורים נוסף בפסטיבל ירשום ההרכב המוזיקלי, "בנדה בלילי", מקונגו. נגני ההרכב הם אמני רחוב שנהגו לנגן ברחבת גן החיות של קינשסה ומשלבים רומבה, רגאי ובלוז עם מקצבים אפריקנים. נגני ההרכב ישובים על כסאות גלגלים בשל מוגבלויות פיזיות שונות, והמופע בירושלים הוא פרי שיתוף פעולה עם עמותות ישראליות שעוסקות בחיבור שבין אמנות לבין אוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוסי בנאי. פסטיבל ישראל יפתח במופע לזכרו
צילום: Nick Suttle
ג'ון סקופילד. אחד מנגני הג'אז המשפיעים בעולם
צילום: Nick Suttle
צילום: Irena Vodakova
מופע בתוך אוהל קרקס. האחים פורמן בניו של הקולנוען מילוש פורמן
צילום: Irena Vodakova
לאתר ההטבות
מומלצים