שתף קטע נבחר

הקרב על נעלי הצבא: הישראלית טובה יותר?

על רקע הקריאות למנוע את סגירת מפעל "בריל", המייצר נעליים לצה"ל, טוען גורם בכיר בצבא כי לוחמים מחליפים את הנעליים הישראליות תוך שמונה חודשים, לעומת הנעליים האמריקניות שכמעט לא הוחלפו מאז החלו בחלוקתן לפני שנתיים

המאבק על נעלי החיילים. על רקע סכנת הסגירה המרחפת מעל מפעל הנעליים "בריל", טען גורם בכיר באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל) כי לוחמים בצה"ל מדווחים על בלאי גבוה בנעליים הצבאיות מתוצרת הארץ, לעומת נעליים מתוצרת אמריקנית. הקצין אמר ל-ynet כי את הנעליים הישראליות יש להחליף לאחר שמונה חודשים, בעוד רוב הנעליים האמריקניות לא הוחלפו מאז 2010.

 

לוחם בנעלי צבא. כמה זוגות הוחזרו? (צילום:  מוטי קמחי) (צילום:  מוטי קמחי)
לוחם בנעלי צבא. כמה זוגות הוחזרו?(צילום: מוטי קמחי)

 

רוב הלוחמים בצה"ל משתמשים בנעליים הישראליות, שהוכנסו לשימוש לפני שמונה שנים. היחידים שנהנים מהנעליים האמריקניות שמשמשות את צבא ארה"ב באפגניסטן ובעיראק הם לוחמי החי"ר בשירות חובה.

 

צועד על נעליו - כתבות נוספות בפרשה:

ועדת הכספים נגד משרד הביטחון

ברק: לבחון המשך רכישת נעלי צבא מ"בריל"

בריל עומד להיסגר: מה יהיה על עובדיו?

 

"עברנו לנעליים מתוצרת בריל כי חיפשנו סוליה דו-שכבתית שמורכבת מחלק פנימי רך וסופג אנרגיה לצד חלק חיצוני שסובל שחיקה", הסביר הקצין מאט"ל. "היום הסתבר כי הבלאי כל כך גבוה שצריך להחליף את הזוג הישראלי כבר אחרי שמונה חודשים. לעומת זאת, בנובמבר 2010 חילקנו למתגייסי החי"ר לראשונה את הזוג האמריקני. רובם המכריע לא החליף את הזוג שקיבל בבקו"ם". הקצין סיפר עוד כי חיילי מילואים מדווחים שהזוג הישראלי שאותו קיבלו עם שחרורם, נוטה להתפורר בשל הלחות. בצה"ל טוענים עוד כי הן נוחות יותר.

 

"מתוך 85 אלף זוגות ישראליים שאנו קונים מדי שנה, כ-45 אלף מתבלים בתוך שמונה חודשים", הסבירו באט"ל. "זה אבסורד. דחינו לא מעט משלוחים מהמפעל בגלל ליקויים שנמצאו בנעליים אבל לעתים אנחנו נאלצים לקחת את הזוגות בגלל מחזורי הגיוס". עם זאת, בדיון בוועדת הכספים אמר סמנכ"ל "בריל" כי בסך הכול הוחזרו 300 זוגות.

 

כיום, קונה הצבא כ-30% מהנעליים מארה"ב, בתקציב רכישה שנתי של כ-35 מיליון שקל. הגורם מאט"ל טען כי מעבר לשימוש בנעליים אמריקניות בכלל הצבא "יחסוך 20-45 מיליון שקלים שיועברו לרכישת מערכות נשק מתעשיות ביטחוניות ישראליות".

 

מנגד, קרא יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) לא לבטל את ההתקשרות עם חברת "בריל", דבר שיביא לפיטורי 200 עובדיו. מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אודי שני, פנה בימים האחרונים לגפני והדגיש כי "בריל הפכה לספק הבלעדי של נעליים צבאיות בארץ בשמונה השנים האחרונות, ולקראת סיום החוזה הוחלט לצאת במכרז חדש כדי לבחון רכש של הנעליים הכי טובות עבור החיילים".

 

שני הוסיף בדבריו כי החברה "קיבלה אפשרות להמשיך לייצר נתח של 30 אלף זוגות עבור מערך המילואים וסירבה להצעה מטעמי כדאיות כלכלית. היא קיבלה עוד אפשרות להתמודד על מכרז לייצור הנעליים לחיילות ואם תזכה סכום ההתקשרות עמה יעמוד על 15 מיליון שקל בשנה".  

 

שני התייחס בדבריו לפגיעה האפשרית בעובדים. "עלינו לשמר, למרות העידן התקציבי הקשה, גמישות בסיוע לחברות קטנות ובינוניות שממוקמות באזורי ספר. אך 'בריל', יש להזכיר, ממוקמת בראשון לציון ומהווה חלק מתאגיד גדול". החברה עוסקת בייצור אביזרי אופנה נוספים ובהפעלת רשתות "גלי" ו"סולוג".

 

מחברת בריל נמסר בתגובה לטענות על איכות הנעליים: "חברת בריל נענתה גם נענתה לדרישת מערכת הביטחון לפיתוח נעל חדשה ומתקדמת, ועוד בשנת 2010 החלה להשקיע מאות אלפי שקלים במחקר ופיתוח נעל עתידית לצבא, בשיתוף מיטב המומחים בארץ ובעולם. אנשי צה"ל ומשרד הביטחון זכו לשבחים ופרסים (פרס ראש אט"ל, פרס מנכ"ל משהב"ט) על פיתוח הנעל. הדגם הוגש ואושר על-ידי גורמי אט"ל כמתאים ועונה על הדרישות הטכניות של משימת הפיתוח".

 

לגבי המחיר, במהלך פגישות ומו"מ עם צמרת משרד הביטחון, טוענת החברה שהציעה מחיר זול יותר מהמחיר של הנעל האמריקנית, על בסיס נעל חדשה לגמרי בטכנולוגיה חדשנית. נעל זו, כך אומרים בחברה, מותאמת לרגלי חיילי צה"ל, כמו גם לתנאי השטח ולאקלים המקומי. "חברת בריל השתתפה במכרז ייצור נעלי צבא לבנות בשנה שעברה והפסידה לטובת ייצור בהודו, עקב ביטול המכס על ייבוא מהודו. לפי מה שנמסר לנו ממשרד הביטחון, אין השנה מכרז לנעלי בנות וגם לא פורסם מכרז".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נעליים אמריקניות. לחי"רניקים סדירים בלבד
צילום: מוטי קמחי
מומלצים