שתף קטע נבחר

"יום האדמה" בישראל: "יש לנו זכויות על הארץ"

אלפים מפגינים ביישובי הגליל, המשולש והדרום, במסגרת "יום האדמה" ומניפים דגלי פלסטין. ח"כ מוחמד ברכה הזהיר כי מדיניות הממשלה עלולה להביא ל"פיצוץ אדיר". ח"כ אחמד טיבי הגיע לוואדי אל-נעם בנגב ומחה נגד "גל החקיקה הקיצונית"

במקביל לאירועי "צעדת המיליון לירושלים", שבהם נפצעו עשרות בעימותים בקלנדיה ובמקומות נוספים בשטחים, מפגינים אלפים באירועי יום האדמה בכפר דיר חנא בגליל, ביישובים סכנין, עראבה, כפר כנא, בטייבה שבמשולש וכן בוואדי אל-נעם בנגב. בין המפגינים, חברי כנסת ערבים ואנשי ועדת המעקב העליונה. הם הניפו דגלי פלסטין. ח"כ מוחמד ברכה מחד"ש האשים את הממשלה ה"מקדמת את תוכניות טרנספר בנגב ובחלק מהיישובים הערבים".

 

אירועי יום האדמה - כותרות אחרונות:

עשרות נפגעים בעימותים בקלנדיה

הפגנות ענק בירדן ובלבנון: "נשחרר את ירושלים"

 

 

יום האדמה נוסד תחילה כיום זיכרון שנתי לאירועים האלימים ב-30 במרס 1976 במסגרת מאבקם של ערביי הגליל נגד הפקעת הקרקעות. במהלך השנים הפך למועד שבו מציינים ערביי ישראל את זהותם הלאומית ודרישתם לשיוויון זכויות במדינת ישראל. ח"כ ברכה, שדיבר באירוע המרכזי בדיר חנא, אמר כי הממשלה עלולה להביא ל"פיצוץ אדיר עם האזרחים הערבים בעקבות מצוקת הדיור וקרקעות". המפכ"ל, רב-ניצב יוחנן דנינו, הגיע למחוז הצפוני, שם הוא עוקב מקרוב אחר הנעשה, יחד עם מפקד המחוז, רוני עטיה.

 

מפגינים קראו קריאות נגד הריסות בתים ונגד גירוש ערבים מאדמותיהם. ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) אמר באירועי יום האדמה בוואדי אל-נעם: "יום האדמה השנה בא בצל תוכניות פרבר, המאיימת להפקיע 800 אלף דונמים בנגב, אלפי צווי הריסה ומשבר שיכון חריף יותר מאשר בכל יישוב יהודי". הוא ציין גם את "גל החקיקה הקיצונית, המתייחס לאזרחים הערבים כאל פולשים או מטרד".

 

דיר חנא. "זעקת ההדרה, האפליה והאדנות" (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
דיר חנא. "זעקת ההדרה, האפליה והאדנות"(צילום: חגי אהרון)
  

"הממשלה ממשיכה להשפיל אותנו" (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
"הממשלה ממשיכה להשפיל אותנו"(צילום: חגי אהרון)

 

"הקול שיצא מההמונים היום הוא לא רק שיש לנו זכויות בארץ הזאת, אלא שיש לנו זכויות על הארץ הזאת, וההבדל עצום", אמר טיבי, "הזעקה היא בעיקר בנושא הקרקע אבל יחד איתה אנחנו זועקים את זעקת ההדרה, האפליה והאדנות בכל תחומי החיים". רבים הביעו זעם על ועדת המעקב, שלא הכריזה על שביתה כללית במגזר הערבי.

 

אסמאעיל בדארנה, תושב סכנין, האשים אף הוא את הממשלה, ה"מנסה לגרש אותנו מאדמותינו בדרכים שונים. לא נרשה לאף גוף, ולא משנה מי הוא, לפגוע בנו. עלינו להמשיך במאבקים כדי להגן על זכויותינו מכל סכנה, כי הממשלה ממשיכה להשפיל אותנו דרך תמיכה בחוקים גזעניים נגד האזרחים הערבים במדינת ישראל".

 

נרמין, תושבת הגליל, הוסיפה: "יום האדמה קדוש בשבילי. הוא מזכיר לי את השהידים שנפלו ביום האדמה הראשון. אני גם מוכנה להילחם ולמות כשהידית למען האדמה. יש הרבה אנשים כמוני. נמאס לנו מהיחס המאכזב שמקבלים מהמדינה שנוקטת צעדים קשים נגדנו מכל הבחינות. עלינו לצעוק ולא לתת לממשלה לחגוג על חשבוננו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"טרנספר בנגב וביישובים ערבים"
צילום: חגי אהרון
ההפגנה בדיר חנא
צילום: חגי אהרון
עימותים בקלנדיה, מוקדם יותר
צילום: נועם מושקוביץ
הפגנה גם בשער שכם
צילום: גיל יוחנן
מומלצים