שתף קטע נבחר

בחירות היסטוריות במיאנמר: כלת נובל לפרלמנט?

אונג סן סו צ'י, שנכלאה שנים רבות בביתה תחת השלטון הצבאי, תוכל להיבחר לראשונה - אבל האם הרפורמות שמבטיח השלטון החדש שקורץ למערב באמת ישנו את חיי הכפריים העניים?

במיאנמר נערכות היום (א') בחירות היסטוריות, שבמסגרתן צפויה מי שהפכה לסמל המאבק לדמוקרטיה במדינה האסייתית, כלת פרס נובל לשלום אונג סן סו צ'י, להיבחר לפרלמנט - לראשונה מאז החלה לפני עשרות שנים במאבקה נגד השלטון הצבאי.

 

הבחירות החלקיות, שנועדו לבחור כמה עשרות מושבים בבית המחוקקים, באות לאחר חודשים של רפורמות מפתיעות מצד ממשלה אזרחית ברובה. השלטון אינו מעוניין להעצים את סו צ'י, אולם הסנקציות הכלכליות שחנקו את כלכלת מיאנמר מחייבות אותו להציג לעולם דמוקרטיה - אחרי כ-50 שנות דיקטטורה - מה שהוביל לאחרונה אפילו לביקור של מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון.

 

קלינטון וסו צ'י במפגש ההיסטורי בדצמבר האחרון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קלינטון וסו צ'י במפגש ההיסטורי בדצמבר האחרון(צילום: AFP)

 

למפלגתה של סו צ'י ולבעלות בריתה באופוזיציה לא יהיה כוח פוליטי משמעותי גם אם יזכו בכל המושבים שעומדים לבחירה, מכיוון שבפרלמנט בן 664 המושבים יש רוב משמעותי לאנשי הצבא ולמפלגות התומכות בהם.

 

סו צ'י, בת 66, הייתה במעצר בית במשך שנים רבות מאז שניצחה בבחירות הדמוקרטיות ב-1988, ניצחון שבוטל בידי החונטה הצבאית. כניסתה הצפויה לפרלמנט עשויה לעודד את המעצמות במערב להקל את הסנקציות שהוטלו על מיאנמר (בורמה לשעבר) במשך שנים.

 

בלילה שלפני פתיחת הקלפיות סו צ'י לא ישנה בביתה, אלא בכפר הקטן ווה תין קה, אחד מעשרות כפרים עניים מדרום לעיר הגדולה יאנגון (עיר הבירה לשעבר). היא נכנסה לקלפי והחליפה כמה מילים עם בוחרים. מאות מהם עמדו בתור כדי להצביע במאבק המקומי בינה לבין נציג מפלגת השלטון, סו מין, רופא צבאי לשעבר.

 

"שמענו הרבה ברדיו על הרפורמות, אבל חיי היום-יום שלנו אותו הדבר", אמר אחד המצביעים, גו קהתיי. "בשלב הזה סו צ'י אולי לא יכולה לעשות כלום, אבל יום אחד אני מאמין שהיא תביא לשינוי אמיתי". רוב אנשי הכפר הם מגדלי אורז עניים. אין בו חשמל, מים זורמים או כבישים סלולים.

 

בשנה שעברה העבירה החונטה הצבאית את השלטון לממשלה אזרחית, שרובה מורכבת מאנשי צבא לשעבר.

 למרות הערכות שאופי השלטון יישמר, העולם הופתע מהשינויים בכיוון הדמוקרטי. ממשלתו של הנשיא תיין סיין - בעצמו גנרל בדימוס - שחררה אסירים פוליטיים, חתמה על הסכמי הפסקת אש עם קבוצות מורדים ופתחה במשא ומתן ישיר עם סו צ'י.

 

החלטתה של גיבורת השלום המפורסמת בעולם להשתתף בבחירות מהווה הימור מבחינתה. בפרלמנט היא תוכל לנסות להשפיע על המדיניות מבפנים, אך היא מסתכנת בהענקת לגיטימציה למשטר שבו נאבקה במשך עשורים, בלי ששינוי דרמטי נראה בינתיים בשטח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אונג סן סו צ'י. תביא שינוי לאיכרים העניים?
צילום: AP
מומלצים