שתף קטע נבחר

 

חגיגת מחירים? פסח לא חייב לעלות לנו ביוקר

חג החירות הפך כבר מזמן לחג המכירות והזיהום הסביבתי, אבל זו לא גזרה משמיים. אפשר להעדיף מתנות לא חומריות, לוותר על עטיפות מנצנצות, לטייל ברגל ובאופן עקרוני - לשמור על שפיות. כמה עצות לחג סביבתי יותר

חג החירות הפך כבר מזמן לחג המכירות ולחגיגת מחירים בחנויות המזון הגדולות, בחנויות ההלבשה וההנעלה, בחנויות כלי הבית והחשמל ובעצם איפה לא? קוד מבצעי "החגים" נכנס בימים אלה שוב לפעולה: רשתות השיווק והקניונים מבטיחים אחד ועוד אחד, ק"ג בשקל ושלל מוצרים בהנחות, מתנות לרוב וטיולים.

 

עוד בערוץ כלכלה ירוקה :

 

"החגים" הוא גם מבצע סביבתי מורכב: הפסולת מניקיון הבית, מהשיפוצים ומהחלפת הרהיטים ומכשירי החשמל לפני החג, נערמת יום אחר יום במכולות האשפה, כשחלקה מוצאת את דרכה לערמה פיראטית בקצה השכונה או העיר.

 

במהלך החול המועד, שאריות מזון, בקבוקי משקה, כלי פלסטיק, עטיפות של מתנות ואחרים ימלאו את הפחים, החופים, הפארקים והיערות והכבישים במכוניות. מכשירי החשמל יפעלו בתפוסה מלאה, ובכלל - הכל בגדול - כאילו אין מחר. אז איך עוברים את "החגים" ובכל זאת משאירים טביעת כף רגל אקולוגית קטנה יותר?

 

המשימה: לעמוד בלחץ

מילות המפתח הן מידתיות ומעט מחשבה תחילה. אין זו משימה פשוטה לעמוד נוכח הלחץ המשפחתי והחברתי, מגוון המבצעים והמאכלים - ולהישאר שפוי. אבל בעזרת מספר כללים, אפשר לחצות את החגים גם במינימום נזק לסביבה.  

 

בשלב הראשון - אל תשאירו את כל ההרגלים הסביבתיים "לאחרי החגים". אם לא לטובת הגיזרה והבריאות, אם לא למען המינוס בבנק, ואם לא למען השפיות - לפחות למען איכות הסביבה. לפיכך, תכננו את הקניות, הארוחות והטיולים כך שתקנו מינימום דברים שאתם לא צריכים, ותמחזרו או תחדשו כל מה שאפשר.

 

בעניין המתנות - נהגו כעצת חכמים - אל תסתכלו בקנקן אלא במה שיש בו. שנים ניירות נוצצים, צלופנים, עלים מיובשים וצבועים ושלל סרטים שכביכול לא עולים לנו כלום, עוטפים כל מתנה שאנחנו קונים ומוצאים מהר מאוד את מקומם בפח האשפה או ברחוב. אבל מה זה שווה אם הבאתם מתנה ירוקה, מכשיר חשמל יעיל או יין אורגני מיוחד, שעטופים בכל העטיפות הללו?

 

אז אם אתם לא רוצים לקנות מתנה שבעוד כמה שנים תתמחזר לידכם, הביאו משהו מתכלה, כמו עוגה שאפיתם או סלסלת פירות. אפשר גם להביא מתנה בהחלפה, דוגמת פריט ישן וייחודי שעובר בירושה במשפחה, שיעור פרטי לבן-דוד, או בייביסיטר באחד מערבי החג.

 

הגיע הזמן לשנות הרגלים

המחאה החברתית בקיץ האחרון סימנה שינוי: הציבור הישראלי למד מה כוח הקנייה שלו ונלחם להורדת מחירים. לראיה - הרווח הנקי של חברות ענק כמו תנובה ושופרסל ירד. אולם בו בזמן, אותן החברות דיווחו על עלייה בהיקף המכירות והמשק הישראלי המשיך לצמוח גם בשנת 2011 כאשר ההוצאה לצריכה פרטית הלכה וגדלה. 

דווקא הפער הזה, בין עלות לכמות, הוא לב ליבו של הסיפור הסביבתי. השאלות המרכזיות שאנחנו צריכים לשאול הן מה תג המחיר של המוצרים שאנחנו רוכשים? האם אנחנו לוקחים בחשבון את המשאבים הרבים שהושקעו בייצור של כל מוצר? ומה לגבי השפכים והפליטות של תהליך הייצור, חיי המדף שלו והיכולת למחזר אותו בסוף השימוש?

 

בשנים האחרונות נראה כי הפנמנו את החשיבות בשמירה על איכות הסביבה. אנחנו מוכנים להילחם על החצר האחורית שלנו, לשמור על השטחים הפתוחים, אתרי הטבע והחופים, ולעשות שינוי משמעותי בחיי היום יום, למשל בצריכת מים ומיחזור מיכלי פלסטיק ונייר.  אבל המחיר של איכות הסביבה נקבע גם בכל פעם שאנחנו הולכים לסופר או לקניון. לכן הגיע הזמן לשנות הרגלים, ועדיף לא לחכות ל"אחרי החגים". כיצד תעשו זאת?

 

עצות לחג סביבתי יותר:

  • ניהול פסולת - בזמן הניקיון לפני החג ובמהלכו, הפרידו את הפסולת למרכיביה והעבירו את הפסולת המתאימה לגופי רווחה ועמותות לשימוש חוזר (למשל בגדים, רהיטים, מוצרי חשמל, ספרים ועוד) ולמיכלי המחזור (פלסטיק, נייר, קרטון וכדומה).

 

  • קניות - השתמשו ברשימה וקנו מה שאתם צריכים באמת. רכשו מיכלים באריזות גדולות ככל האפשר וכך תחסכו בחומרי גלם. קנו כמה שפחות חומרים חד פעמיים ומוצרי ניקיון עם חומרים כימיים חריפים (מים, סבון, לימון וחומץ עוזרים לא פעם). השתמשו בשקיות רב פעמיות ולא בשקיות פלסטיק.

 

  • מתנות לחג - העדיפו מתנות שאינן "חומריות" כגון בייביסיטר או שיעור פרטי לאחיין או צביעה של הבית לסבתא. אם אין ברירה אז העדיפו מתנות מתכלות (למשל שוקולד, יין וכדומה) או מתנות ירוקות (למשל תיקים מחומר ממוחזר או עציץ). התמקדו במוצר ולא בעטיפות.

 

  • התייעלות אנרגטית - רכשו מכשירי חשמל עם דירוג אנרגטי גבוה ונורות חסכוניות. כבו את האורות, המחשב ושאר מוצרי החשמל כשהם אינם בשימוש. הפעילו את מכשירי החשמל בחוכמה: הפעלת צרכני חשמל גדולים כגון מכונת כביסה ומדיח מלאים ובשעות הלילה.

 

  • טיול לחג - גלו עם המשפחה את השכונה ואת הטבע העירוני שפורח וחי לצדכם ברגל ובאופניים. וותרו על הקניון והעדיפו נסיעה בתחבורה ציבורית לפארק העירוני. אם אתם נוסעים עם המשפחה או עם חברים, סעו בכמה שפחות כלי רכב ומלאו אותם במקסימום בני אדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים