שתף קטע נבחר

התמונות של חמאס שמכעיסות את יהודי צרפת

הקהילה היהודית בצרפת, שמנסה להתאושש מהטבח בטולוז, כבר מעורבת בסערה חדשה. מנהיג יהודי בכיר דורש לבטל תערוכה של צלם עיתונות שתיעד את חמאס בעזה, בטענה כי היא מצדיקה טרור. הצלם ל-ynet: "חשוב להתבונן, להבין ולספר"

תמונות מוכרות של הרס בתים בעזה, לצד תמונה של נשים לומדות להכין פיצה. תמונות מכמירות לב של פצועים בפעילות צה"ל ברצועה, לצד תמונה של עצור שעונה בידי חמאס. תערוכה שכותרתה "חמאס" נפתחה אתמול (יום ג') בעיר אינגולם שבמערב צרפת, עוררה את זעם הקהילה היהודית והביאה לדיון ציבורי מעל דפי העיתונות המקומית.

 

נשים לומדות להכין פיצה ועוגות למכירה במרכז הכשרה לנשים גרושות (צילום: פרדריק סוטרו) (צילום: פרדריק סוטרו)
נשים לומדות להכין פיצה ועוגות למכירה במרכז הכשרה לנשים גרושות(צילום: פרדריק סוטרו)

 

אום-מוחמן, בת 40, ובנה מוחמד, בן 20. בנה לא דיבר מאז שותק ב-2004 בזמן שרכב על אופניו לבית הספר. הוא נפגע בידי מסוק ישראלי שהיה בפעילות בשכונת זייתון (צילום: פרדריק סוטרו) (צילום: פרדריק סוטרו)
אום-מוחמן, בת 40, ובנה מוחמד, בן 20. בנה לא דיבר מאז שותק ב-2004 בזמן שרכב על אופניו לבית הספר. הוא נפגע בידי מסוק ישראלי שהיה בפעילות בשכונת זייתון(צילום: פרדריק סוטרו)

 

פרדריק סוטרו, צלם ועיתונאי צרפתי עצמאי, מבקש לספר את הסיפור העיתונאי דרך צילומים (photojournalism). בהתכתבות עם ynet סיפר כי ביקר ברצועת עזה שש או שבע פעמים מאז 2009, ותיעד את פעילות חמאס שם. התערוכה שהיא התוצאה של ביקורים אלה אורגנה על ידי הסניף המקומי של ארגון "סולידריות פלסטין". "החלטתי לעשות זאת מפני שכעיתונאי אני סבור שחשוב להתבונן בארגון הזה, להבין ולנסות לספר מהו. לכן אני מנסה להציג את ההיבטים הפוליטיים, החברתיים והצבאיים שלו", הסביר סוטרו ל-ynet.  

 

14 בדצמבר, 2009. אסיפה לציון יום השנה ה-22 להקמת חמאס. נשים מילאו תפקיד מכריע בבחירת חמאס ב-2006. לעתים קרובות הן נקראות "צבא הנשים של חמאס" (צילום: פרדריק סוטרו) (צילום: פרדריק סוטרו)
14 בדצמבר, 2009. אסיפה לציון יום השנה ה-22 להקמת חמאס. נשים מילאו תפקיד מכריע בבחירת חמאס ב-2006. לעתים קרובות הן נקראות "צבא הנשים של חמאס"(צילום: פרדריק סוטרו)
 

  

סוטרו, בן 39, מעיד על עצמו באתרו כי הוא מתעניין בעיקר ברעיון של גבול וחלוקה. ואכן, ב-2003 זכה בפרס על עבודתו על חומת ההפרדה. נראה כי הוא מרבה לתעד את אזוריו הכואבים של העולם. עבודותיו כוללות תצלומים נוקבים מהאיטי שלאחר רעידת האדמה, מניו אורלינס שלאחר ההוריקן, מקונגו, מבנין, מקניה, מהרפובליקה המרכז-אפריקנית וממדינות השוליים של אירופה. בעבודה שנעשתה בניו יורק לאחר פיגועי ה-11 בספטמבר נראים פניהם מוכי ההלם, הצער והסקרנות של תושבי העיר המביטים אל המקום שבו עמדו פעם מגדלי התאומים.

 

לצפייה בכל התמונות ובעבודות נוספות באתר של פרדריק סוטרו

  

ניכר כי הסכסוך הישראלי-פלסטיני מעסיק את סוטרו ומספר עבודות עוסקות בו: "אינתיפאדה: רמאללה. חברון", "קיר. ישראל. הגדה המערבית", "עזה: מלחמה בשביל כלום" (שבחלק מהתמונות בה הוא משתמש גם בתערוכה על חמאס).

חלק מתמונות "חמאס" צפויות למדי. איכותן ועוצמתן האנושית עולות על אלו של תצלומי העיתונות השגרתיים המגיעים מהרצועה, אך הן מראות את ההרס והמצוקה האנושית בעזה המוכרים מתיעודים אחרים.

 

עם זאת, רבות אחרות מראות את שגרת היומיום שאינה מוכרת לרוב הישראלים. למשל, תמונה של לקוחות בנק, בנאלית למראה, מעידה על מציאות בנאלית פחות: "ללא ספק, הלקוחות הללו מחזיקים במנהרות ברפיח. כרגע, מדובר באחד המיזמים העסקיים הרווחיים הבודדים בעזה", מסביר סוטרו.

 

הבנק שייסד חמאס. "המנהרות - אחד המיזמים העסקיים הרווחיים" (צילום: פרדריק סוטרו) (צילום: פרדריק סוטרו)
הבנק שייסד חמאס. "המנהרות - אחד המיזמים העסקיים הרווחיים"(צילום: פרדריק סוטרו)

 

11 בדצמבר, 2009. לראשונה מאז תחילת המלחמה בינואר, משתתף ראש ממשלת חמאס איסמעאיל הניה בהפגנה פומבית בעזה (צילום: פרדריק סוטרו) (צילום: פרדריק סוטרו)
11 בדצמבר, 2009. לראשונה מאז תחילת המלחמה בינואר, משתתף ראש ממשלת חמאס איסמעאיל הניה בהפגנה פומבית בעזה(צילום: פרדריק סוטרו)

 

בעוד שברוב התמונות הגורם לסבל מוצג כישראל, חלקן חושפות ביקורת על חמאס. כך למשל בתמונות של תושבים שנזנחו כי אינם אנשי הארגון או אף נמנים עם תומכי פת"ח, בתמונות נשים שמבקרות את יחס הארגון כלפיהן ובתמונת עציר שעונה בידי חמאס (אך גם בתמונה זו מוזכרת ישראל). עוד תמונות מציגות ספר שעבודתו נפגעה כתוצאה מחוקי חמאס ובליינים שמוסתרים מהרחוב בעקבות דרישת חמאס. תמונה אחרת מציגה את משטרת ההפגנות של הארגון, החושש מהפיכה נגדו. 

 

אבו-ראשיד, בן 29, בכלא בעזה. הוא נשפט לעשר שנות מאסר בשל שיתוף פעולה עם ישראל. הוא עונה והוכה בידי חמאס במהלך חקירתו. על פי כמה עדים, שיטות הגיוס הישראליות אינן יודעות גבול: סחיטה... התמקחות... (צילום: פרדריק סוטרו) (צילום: פרדריק סוטרו)
אבו-ראשיד, בן 29, בכלא בעזה. הוא נשפט לעשר שנות מאסר בשל שיתוף פעולה עם ישראל. הוא עונה והוכה בידי חמאס במהלך חקירתו. על פי כמה עדים, שיטות הגיוס הישראליות אינן יודעות גבול: סחיטה... התמקחות...(צילום: פרדריק סוטרו)
 

 

זיינב אל-רומיני היא ראש מרכז מחקר להגנת זכויות אדם. המרכז מתנגד לחלקים רבים במדיניות חמאס, במיוחד לחיוב עורכות דין לחבוש כיסוי ראש בזמן משפט. "חמאס מנסה לכפות את הכללים בשקט". זיינב משתמשת בתקשורת כדי להשמיע את קולה. היא בין הנשים המעטות בעזה כיום, שלא חובשת כיסוי ראש (צילום: פרדריק סוטרו) (צילום: פרדריק סוטרו)
זיינב אל-רומיני היא ראש מרכז מחקר להגנת זכויות אדם. המרכז מתנגד לחלקים רבים במדיניות חמאס, במיוחד לחיוב עורכות דין לחבוש כיסוי ראש בזמן משפט. "חמאס מנסה לכפות את הכללים בשקט". זיינב משתמשת בתקשורת כדי להשמיע את קולה. היא בין הנשים המעטות בעזה כיום, שלא חובשת כיסוי ראש(צילום: פרדריק סוטרו)

 

וופה בת 56. כל בוקר היא מפגינה מול הצלב האדום למען האסירים בבתי הכלא הישראליים. בנה, שאדי, חבר בג'יהאד האיסלאמי. היא לא זוכה לעזרה מחמאס כי הארגון מסייע רק לחבריו (צילום: פרדריק סוטרו) (צילום: פרדריק סוטרו)
וופה בת 56. כל בוקר היא מפגינה מול הצלב האדום למען האסירים בבתי הכלא הישראליים. בנה, שאדי, חבר בג'יהאד האיסלאמי. היא לא זוכה לעזרה מחמאס כי הארגון מסייע רק לחבריו(צילום: פרדריק סוטרו)

 

סברינה, 30, ובנה אחמד, בן חודשיים, שכונת סלטין. ביתה של סברינה נהרס במתקפה ישראלית בינואר 2009. היא קיבלה מכתב מהרשויות שמונע ממנה לבנות מחדש את ביתה. שכניה קיבלו מכתב זהה. נראה כי השכנים של האזור ההרוס הזה, המאוכלס בפליטים, ביקשו מחמאס לפנות אותם. 30 משפחות מושפעות מכך (צילום: פרדריק סוטרו) (צילום: פרדריק סוטרו)
סברינה, 30, ובנה אחמד, בן חודשיים, שכונת סלטין. ביתה של סברינה נהרס במתקפה ישראלית בינואר 2009. היא קיבלה מכתב מהרשויות שמונע ממנה לבנות מחדש את ביתה. שכניה קיבלו מכתב זהה. נראה כי השכנים של האזור ההרוס הזה, המאוכלס בפליטים, ביקשו מחמאס לפנות אותם. 30 משפחות מושפעות מכך(צילום: פרדריק סוטרו)

 

לעין הישראלית בולט בהיעדרו היבט אחר של פעילות חמאס – זו המכוונת נגד ישראל. העדות המצולמת היחידה לכך היא תמונה של גרפיטי שבו נראה אוטובוס ישראלי מתפוצץ בפיגוע התאבדות. בתגובה לשאלת ynet בנושא השיב סוטרו כי הוא מזכיר זאת בדברי ההקדמה לתערוכה וכי עבודתו זו מתמקדת ברצועת עזה.

 

רישאר פרסקייה, נשיא ארגון הגג של יהודי צרפת (קרי"ף) הביע מחאה על קיום התערוכה, הנערכת באולם שהעירייה השכירה, ודרש את ביטולה. בראיון לעיתון מקומי הוא טען כי היא מציגה את חמאס באור חיובי ומהווה "אפולוגטיקה לטרור".

 

 

ציור קיר לרגל יום השנה ה-22 להקמת חמאס. פיגוע התאבדות באוטובוס ישראלי (צילום: פרדריק סוטרו) (צילום: פרדריק סוטרו)
ציור קיר לרגל יום השנה ה-22 להקמת חמאס. פיגוע התאבדות באוטובוס ישראלי(צילום: פרדריק סוטרו)

  

בתגובה, פרסם סוטרו מכתב גלוי לפרסקייה, שזכה לבמה בכלי התקשורת המקומיים. "אני חש צער על המחלוקת אך יותר מכול – אינני מבין אותה", כתב סוטרו. להגנתו ציין כי בשורות הראשונות של הטקסט שמציג את העבודה הוא משתמש שלוש פעמים במילה טרור בהקשר של חמאס ומזכיר את פיגועי ההתאבדות ואת שיגור הטילים לעבר ישראל.

 

סוטרו אכן מזכיר את המילה "טרור" בהקשר של חמאס, בטקסט שמופיע גם באתר שלו, באנגלית ובצרפתית: "חמאס, ארגון טרור בעיני חלק, תנועת התנגדות בעיני אחרים, הפך מאז המבצע הישראלי בעזה ב-2009 לבן שיח חיוני בפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. ארגון טרור, תנועת התנגדות, מפלגה פוליטית, חמאס ממלא את הפונקציות הללו. כזרוע צבאית, ניתן לתארו לרוב כטרוריסטי".

 

בית קפה קרוונה בעזה. על פי בקשת חמאס, גדר מתכת מונעת מהעוברים ושבים להסתכל לתוך המקום (צילום: פרדריק סוטרו) (צילום: פרדריק סוטרו)
בית קפה קרוונה בעזה. על פי בקשת חמאס, גדר מתכת מונעת מהעוברים ושבים להסתכל לתוך המקום(צילום: פרדריק סוטרו)

 

ניסוחיו של סוטרו מעוררים עליו את זעמו של נשיא הארגון היהודי שמציין בתגובה: "חמאס הוכר כארגון טרור על ידי האיחוד האירופי, ארה"ב וקנדה. אין זה דבר של מה בכך. זו איננה תנועה שאופיה הטרוריסטי ניתן לוויכוח. זהו רעיון מטעה".

 

במכתבו מציין סוטרו כי בעבודתו הוא מראה גם את הצד האפל של חמאס. "גברים ונשים שמתנגדים באומץ לחמאס בעזה נעצרים ומוכים", הוא כותב ומציין כי לצד הצגת הסיוע שחמאס מעניק לנפגעי הפצצות ישראליות הוא מציג גם שחיתות. "האם אתה חושב, מר פרסקייה, שאני עוסק באפולוגטיקה לחמאס כשאני מספר על כך שחמאס מוכר את אדמות ההתנחלויות לשעבר לפלסטינים אף שהן שייכות לרשות הפלסטינית, ומראה תמונה של אחד המתווכים העושים זאת כדי להעשיר את קופת חמאס?".

 

עבד אל-עזיז אל-חלידי, בן 44, במשרדו במלון קומודור בעזה. הוא נחשב למתווך של חמאס וקונה אדמה ורכוש עבור הארגון (צילום: פרדריק סוטרו) (צילום: פרדריק סוטרו)
עבד אל-עזיז אל-חלידי, בן 44, במשרדו במלון קומודור בעזה. הוא נחשב למתווך של חמאס וקונה אדמה ורכוש עבור הארגון(צילום: פרדריק סוטרו)

 

סוטרו מוסיף במכתבו את התרשמותו הפוליטית. "אמנת חמאס אכן מלאה באנטישמיות ובדברים בזויים אחרים, אבל לפי הניתוח שלי, חמאס מוכן היום להכיר במדינת ישראל". הוא פונה ישירות לעומד בראש הארגון היהודי וכותב: "שוב, קרי"ף מכוון למטרה הלא נכונה. צר לי, מר פרסקייה, על כך שבאמצעות קולך, קרי"ף לא מוסיף כבוד לקהילה היהודית שאותה הוא אמור לייצג". הוא מסיים בכך שהוא מזמין את פרסקייה לקיים איתו דיון פומבי ו"אינטליגנטי" בנושא באולם התערוכה.

 

פרסקייה אינו נענה להזמנה, אך מגיב במכתב גלוי ארוך ומפורט שבו הוא מתייחס לכל טענותיו של סוטרו וגם לעבודתו עצמה. הוא מבהיר כי הוא מוחה על "הדימוי המעוות והמכובס" של חמאס שהתערוכה מספקת.

 

למשל, הוא תוקף את סוטרו על תמונה שבה נראים פעילי הזרוע הצבאית, ועל הכיתוב שסוטרו העניק לתמונה:

 

גדודי עז א-דין אל-קסאם, הזרוע הצבאית של חמאס. לילה או שניים בשבוע, גברים מרקעים חברתיים שונים (מורים, סטודנטים, סוחרים וכו') שומרים בגבול ישראל. עליהם להיות מוכנים להגן על עצמם מפני פלישה ישראלית (צילום: פרדריק סוטרו) (צילום: פרדריק סוטרו)
גדודי עז א-דין אל-קסאם, הזרוע הצבאית של חמאס. לילה או שניים בשבוע, גברים מרקעים חברתיים שונים (מורים, סטודנטים, סוחרים וכו') שומרים בגבול ישראל. עליהם להיות מוכנים להגן על עצמם מפני פלישה ישראלית(צילום: פרדריק סוטרו)

 

פרסקייה פונה לצלם: "אתה גורם לציבור לחשוב שלארגון זה אין אלא תפקיד הגנתי, אף שהוא אחראי לפעולות האלימות ביותר של חמאס. כתבת בהקדמה שהוא מוגדר לרוב כארגון טרור. מדוע לא כתבת זאת בכיתוב התמונה?".

 

תמונה נוספת, המציגה פעיל בזרוע הצבאית ברגע אינטימי עם בנו הפעוט, עוררה גם כן את כעסו של המנהיג היהודי:

 

אחמד, בן 27, עם בנו. אחמד הוא חבר בגדודי עז א-דין אל-קסאם, הזרוע הצבאית של חמאס. הוא לוחם. ב-26 ביולי, 2008, הוא נפצע קשה בפעולה ישראלית והיה על סף מוות. אף על פי כן הוא רוצה להמשיך להילחם. "ארצנו כבושה וזוהי זכותו של כל אחד להתנגד לכיבוש" (צילום: פרדריק סוטרו) (צילום: פרדריק סוטרו)
אחמד, בן 27, עם בנו. אחמד הוא חבר בגדודי עז א-דין אל-קסאם, הזרוע הצבאית של חמאס. הוא לוחם. ב-26 ביולי, 2008, הוא נפצע קשה בפעולה ישראלית והיה על סף מוות. אף על פי כן הוא רוצה להמשיך להילחם. "ארצנו כבושה וזוהי זכותו של כל אחד להתנגד לכיבוש"(צילום: פרדריק סוטרו)

 

"במילים אחרות, אנשי חמאס הם ממש חברי הרזיסטנס של צרפת הכבושה!", כותב פרסקייה בציניות.

 

ראש הארגון היהודי מותח קו בין הפיגוע בבית הספר היהודי בטולוז לבין חמאס וטוען כי את הרוצח מוחמד מראח הניעה אידיאולוגיה זהה לזו של חמאס, שעיקרה הרג יהודים. לדבריו, שבועות ספורים לאחר הטבח, בזמן שהקהילה היהודית והקהילה הבינלאומית עדיין מזועזעות, אין זה הזמן לתערוכה.

 

פרסקייה מטיל דופי בעבודתו העיתונאית של סוטרו, בשל העובדה כי הוא בוחר שלא להציג את אמנת חמאס ומתמקד בביקורת כלפי חמאס בתוך החברה הפלסטינית, אך לא בפעולותיו כלפי ישראל. פרסקייה פונה לסוטרו ותוהה: "האם אתה צלם? תצלומיך מנוצלים על ידי ארגון מיליטנטי כדי להעביר מסר פוליטי. האם אתה עיתונאי? התחקיר שלך אודות חמאס מעוות".

 

סוטרו שב ואמר ל-ynet כי הוא "דוחה כל אפולוגטיקה של חמאס ושל טרור. אני סבור שהתחקיר שלי רציני ובוצע תוך שמירה על יושר אינטלקטואלי". פרסקייה עדיין סבור כי תערוכה העוסקת בארגון טרור שצרפת מסרבת לקיים איתו קשרים, מקומה לא יכירנה בחלל השייך לעירייה.

 

נסרין, בת 23, הוכתה בידי שוטרי חמאס בזמן הפגנה. היא נעצרה ונחקרה.  איש חמאס דיבר עם אביה והציע שירחיק את בתו מכל פעילות פוליטית (צילום: פרדריק סוטרו) (צילום: פרדריק סוטרו)
נסרין, בת 23, הוכתה בידי שוטרי חמאס בזמן הפגנה. היא נעצרה ונחקרה. איש חמאס דיבר עם אביה והציע שירחיק את בתו מכל פעילות פוליטית(צילום: פרדריק סוטרו)

 

באופן רגיל, נסרין לא חובשת רעלה. אך חמאס דרש ממנה לעטות רעלה בזמן עבודתה בהשתלמויות מורים באונסק"ו. הודות לתמיכת משפחתה, היא ממשיכה להיאבק (צילום: פרדריק סוטרו) (צילום: פרדריק סוטרו)
באופן רגיל, נסרין לא חובשת רעלה. אך חמאס דרש ממנה לעטות רעלה בזמן עבודתה בהשתלמויות מורים באונסק"ו. הודות לתמיכת משפחתה, היא ממשיכה להיאבק(צילום: פרדריק סוטרו)

 

האטם, בן 33, הוא ספר. תחת לחץ התנועה הסלפית המחמירה, חמאס אסר על גברים לספר נשים. עם זאת, בדומה להחלטות רבות של חמאס, האיסור אינו בגדר חוק כתוב. ב-2007 וב-2008 התפוצצו פצצות מאולתרות במכון של האטם בלילה. אך אין לו כוונה לסגור את המקום. רוב הספרים בעזה הם גברים (צילום: פרדריק סוטרו) (צילום: פרדריק סוטרו)
האטם, בן 33, הוא ספר. תחת לחץ התנועה הסלפית המחמירה, חמאס אסר על גברים לספר נשים. עם זאת, בדומה להחלטות רבות של חמאס, האיסור אינו בגדר חוק כתוב. ב-2007 וב-2008 התפוצצו פצצות מאולתרות במכון של האטם בלילה. אך אין לו כוונה לסגור את המקום. רוב הספרים בעזה הם גברים(צילום: פרדריק סוטרו)

 

פארק אל-נור שייך לחמאס ושמור למשפחות השהידים. הוא נבנה בשטח ההתנחלות נצרים. חזים, בן 32, מבלה עם משפחתו את החג (צילום: פרדריק סוטרו) (צילום: פרדריק סוטרו)
פארק אל-נור שייך לחמאס ושמור למשפחות השהידים. הוא נבנה בשטח ההתנחלות נצרים. חזים, בן 32, מבלה עם משפחתו את החג(צילום: פרדריק סוטרו)


פורסם לראשונה 10/04/2012 23:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמד ובנו. "ממש חבר ברזיסטנס!"
צילום: פרדריק סוטרו
סוטרו. "אינני מבין את המחלוקת"
פרסקייה. "אפולוגטיקה לטרור"
צילום: דנה צימרמן
מומלצים